Πάνω από 1000 ευρωπαίοι πολίτες και περίπου 150 Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν, το οποίο πλήττεται από έντονη υγειονομική και ανθρωπιστικής κρίση, σύμφωνα με τον Ανδρέα Κατσανιώτη, Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, που μίλησε στην ΕΡΤ.
Παράλληλα, ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Φόλκερ Πέρθες δήλωσε πως προς το παρόν δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το πού γέρνει η πλάστιγγα ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, τους δύο στρατηγούς που μάχονται δηλαδή για την εξουσία στη χώρα.
«Από την πρώτη στιγμή το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε συστήσει σε Έλληνες να μην ταξιδέψουν εκεί αλλά και σε όσους βρισκόταν ήδη στο Σουδάν, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και αυτό λέμε και τώρα: να παραμείνουν στα σπίτια τους οι Έλληνες γιατί δεν αποτελούν στόχο, αλλά βρίσκονται ανάμεσα σε αντιμαχόμενους» δηλώνει ο κ Κατσανιώτης, ενώ γνωστοποίησε πως οι επικεφαλής των μονάδων διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ είχαν μια σύσκεψη χθες σχετικά με το πως μπορεί να προχωρήσει η κατάσταση για τους ευρωπαίους πολίτες στο Σουδάν.
«Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να δούνε όλες τις πιθανότητες, γιατί ακόμα και το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί. Οπότε, πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος, αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο», τόνισε.
«Η χώρα που έχει την ευθύνη του συντονισμού – μίας που εκεί δεν υπάρχουν και διπλωματικές αρχές – το Κάιρο είναι αυτό που εξυπηρετεί το Σουδάν, βλέπει όλες τις πιθανότητες και είμαστε σε στενή συνεργασία μαζί τους», όπως εξήγησε.
Οι χώρες της ΕΕ στο σύνολό τους να μπορούν – αν κριθεί απαραίτητο – είτε να προχωρήσουν σε έναν απεγκλωβισμό από το Σουδάν είτε να υπάρξει ένας εφοδιασμός στα μέρη όπου υπάρχουν ευρωπαίοι πολίτες.
Πάντως, η συνθήκη για το σύνολο του λαού δυσκολεύει όλο και περισσότερο λόγω των ελλείψεων στα απαραίτητα μέσα για παροχή πρώτων βοηθειών, την ώρα που τα νοσοκομεία υπολειτουργούν και οι διακοπές ρεύματος γίνονται όλο και πιο συχνό φαινόμενο.
Τονίζεται ότι την Τρίτη, ο στρατηγός των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης Μοχάμεντ Χαμντά Νταγλό, ανακοίνωσε πως αποδέχεται, μετά από επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, να ισχύσει 24ωρη ανακωχή, ώστε να ανοίξει ασφαλής διόδος για τους άμαχους πολίτες και για την εκκένωση περιοχών από τους τραυματίες, κατηγορώντας πάντως την ηγεσία του σουδανικού στρατού που δεν δέχθηκε, όπως έγραψε, την προηγούμενη ανάλογη προσπάθεια.
Από την πλευρά του ο στρατός του Σουδάν αρνείται ότι είχε ενημερωθεί για 24ωρη εκεχειρία.