Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που δεν προβλήθηκε όσο θα έπρεπε, η Μαρία Ευθυμίου, γνωστή ιστορικός και καθηγήτρια Πανεπιστημίου, απάντησε στη Ζωή Κρονάκη, την δημοσιογράφο και παρουσιάστρια της ΕΡΤ, για την πολιτική ορθότητα που εν τέλει καταλήγει να είναι ανορθότητα.

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου για το τι είναι πολιτική ορθότητα, η κ. Ευθυμίου έκανε λόγο για μια μειοψηφία που επιβάλλει τη θέση της ως σωστή και αποτρέπει κάθε διαφορετική άποψη από το να εκφραστεί.

«Η διατύπωση μιας θέσης από συγκεκριμένη ομάδα η οποία έχει βάλει στον εαυτό της τη σωστή ταμπέλα, ούτως ώστε οι άλλοι να μη μπορούν να αλληλεπιδράσουν, επειδή αυτή η ομάδα είναι η “σωστή”. Οπότε μπορεί να εκφέρει εκείνη η ομάδα τις εκτιμήσεις της για ένα γεγονός και όλοι πρέπει να υποτάσσονται, ειδάλλως θα χαρακτηριστούν οπισθοδρομικοί και συντηρητικοί. Κι ο άλλος θα αποφύγει να εκφραστεί για να μην του τοποθετηθει αυτή η ταμπέλα».

Όταν η δημοσιογράφος της επισήμανε ότι αυτός ο ορισμός αποτυπώνει την πολιτική ορθότητα ως καθαρά αρνητική, η κ. Ευθυμίου συμπλήρωσε πως «Η πολιτική ορθότητα είναι καθαρά αρνητική. Οι ίδιες ομάδες θα προστατεύονταν καλύτερα αν είχαμε πραγματική ελευθερία του λόγου, διότι η πολιτική ορθότητα αναιρεί την έννοια της ελευθερίας του λόγου με έναν τρόπο διαστρεβλωτικό, σχεδόν φασιστικό».

Από την αναφορά της δεν έλειψε και η σύνδεση των περιθωριακών πανεπιστημιακών ομάδων που καταστρέφουν και βιαιοπραγούν, τοποθετώντας στις πράξεις τους την ταμπέλα της διεκδίκησης του ιδανικού, του δικαίου.

«Στα πανεπιστήμια έχουμε το φαινόμενο έκνομες ομάδες να εφαρμόζουν βία και να επιβάλλουν τι είναι σωστό. Την ώρα που καταστρέφουν δημόσια περιουσία, καλύπτονται από παρόμοιους διανοούμενους που υποστηρίζουν πως είναι δικαίωμά τους και δημοκρατία, αντιστρέφοντας τους όρους – γιατί στο politically correct μπορεί να στρεψοδικήσει κανείς – και παρουσιάζονται οι ασύδοτοι ως δημοκράτες και προοδευτικοί, Αν σέβεσαι τη δημόσια περιουσία, τη δημοκρατία και τους κανόνες, είσαι συντηρητικός».

Ολοκληρώνοντας, η Μαρία Ευθυμίου τόνισε πως η πολιτική ορθότητα είναι μια αντιστροφή της δημοκρατίας και μέγιστο κοινωνικό bullying.

* Η Μαρία Ευθυμίου (Λάρισα, 1955) είναι Ελληνίδα ιστορικός και καθηγήτρια πανεπιστημίου, ερευνήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας, συγγραφέας ιστορικών βιβλίων, επιμελήτρια και συνεργάτης συλλογικών έργων και αρθρογράφος στην Ελληνική, Γαλλική και Αγγλική γλώσσα.