Δύο νεαρές ακτιβίστριες στην Ταϊλάνδη, που κατηγορούνται για έγκλημα καθοσιώσεως, βρίσκονται σήμερα στην 50η ημέρα απεργίας πείνας ζητώντας να καταργηθεί το αδίκημα αυτό, το οποίο τιμωρείται πολύ αυστηρά στη χώρα.

Οι δύο γυναίκες, που κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε πολυετείς καθείρξεις με την κατηγορία ότι προσέβαλαν τη βασιλική οικογένεια της Ταϊλάνδης, ξεκίνησαν την απεργία πείνας στις 18 Ιανουαρίου.

Η 21χρονη Ταντουγούαν Τουατουλανόν και η 23χρονη Οραγουάν Φουπόνγκ, που ονομάζονται και “Ταγουάν” και “Μπαμ”, βρίσκονται αυτή την περίοδο σε νοσοκομείο της Μπανγκόκ όπου δέχονται μόνο νερό με ηλεκτρολύτες, σύμφωνα με τον δικηγόρο Κρισαντάνγκ Νουτζάρας ο οποίος ανήκει σε μια οργάνωση δικηγόρων που μάχεται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την THLR. Κατηγορούνται ότι προσέβαλαν τον βασιλιά της Ταϊλάνδης Μάχα Βατζιραλονγκόρν και την οικογένειά του σε δύο διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Μπανγκόκ στις αρχές του 2022, σύμφωνα με την THLR.

Μαζί με τις νεαρές γυναίκες περισσότεροι από 200 άλλοι διαδηλωτές κατηγορούνται για το ίδιο έγκλημα μετά τις τεράστιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν το 2020 με αίτημα τη μεταρρύθμιση της μοναρχίας, ένα θέμα ταμπού στην Ταϊλάνδη όπου ο βασιλιάς θεωρείται σχεδόν θεός.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακτιβιστές ξεκινούν απεργία πείνας για να τραβήξουν τη δημοσιότητα στην κατάστασή τους. Ο Παρίτ Τσιραγουάκ κατάφερε πέρυσι να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, έπειτα από 57 ημέρες απεργίας πείνας.

Πολλοί λίγοι είναι αυτοί στην Ταϊλάνδη που στηρίζουν δημοσίως τις δύο ακτιβίστριες. Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν έχει τολμήσει να αναφερθεί στο ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα της μοναρχίας. “Σε αυτό το πλαίσιο καταστολής, οι άνθρωποι φοβούνται να εκφραστούν, να ζητήσουν δημοκρατία ή να υπερασπιστούν ένα ζήτημα”, εκτιμά ο Τσανατίπ Τατιγιακαρουνγουόνγκ, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η κατάργηση του άρθρου 112 του ποινικού κώδικα είναι ένας από τους όρους που έχουν θέσει οι δύο ακτιβίστριες προκειμένου να τερματίσουν την απεργία πείνας τους όπως και η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Το άρθρο 112, που αφορά το έγκλημα καθοσιώσεως, χρησιμοποιείται από τις αρχές της Ταϊλάνδης για να φιμώνουν οποιαδήποτε αντιπολιτευτική φωνή, καταγγέλλουν οι επικριτές του. Οι δύο γυναίκες κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη τριών με 15 ετών βάσει του άρθρου αυτού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo Credits: Shutterstock