Όλο και πιο συχνές είναι πλέον οι αναφορές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον όπως φαίνεται να το σκιαγραφεί η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Μετά τις αλυσιδωτές παραιτήσεις και προειδοποιήσεις από CEO και εν γένει στελέχη του big tech, ήρθε μια επιστολή που υπογράφεται από ηγέτες της βιομηχανίας του AI, με την οποία εφιστάται η προσοχή σε όλους για τον τρόπο χρήσης της.

Για υπαρξιακή απειλή προς την ανθρωπότητα και για ένα τεράστιο κοινωνικό κίνδυνο αντίστοιχο με την πανδημία και τον πυρηνικό πόλεμο, κάνουν λόγο στην επιστολή τους οι ηγέτες του big tech.

«Το να μειώσουν τον κίνδυνο της εξαφάνισης από το ΑΙ, πρέπει να είναι παγκόσμια προτεραιότητα, μαζί με άλλες κοινωνικές προτεραιότητες, όπως η πανδημία ή ο πυρηνικός πόλεμος», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Center for AI Safety, την οποία υπογράφουν 350 άνθρωποι με θέσεις executive, ερευνητών και μηχανικών που δουλεύουν στην τεχνητή νοημοσύνη.

Μόλις αυτές τις λέξεις περιλαμβάνει η λιτή ανακοίνωση, με τους πρωτοστάτες να εξηγούν ότι δεν ήθελαν να συμπεριλάβουν στο μικρό τους μανιφέστο 30 πιθανές παρεμβάσεις, γιατί έτσι θα χανόταν το βασικό μήνυμα.

Τεχνητή Νοημοσύνη πείραμα Microsoft

Το AI εξαφανίζει την μεσαία τάξη

Ανάμεσα τους θα βρει κάποιος τους Σαμ Άλτμαν (CEO του OpenAI), Ντέμις Χασάμπις (executive στο Google DeepMind) και Ντάριο Αμοντέι (CEO στην Anthropic, εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ασφαλών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης).

Την υπογραφή τους έχουν βάλει στην επιστολή και ο Τζόφρι Χίντον με τον Γιόσουα Μπένγκιο, δύο ερευνητές που έχουν λάβει Βραβείο Τούρινγκ για τη δουλειά τους στα δίκτυα νευρώνων και θεωρούνται Νονοί του ΑΙ. O Χίντον είναι μπροστάρης στην εκστρατεία προειδοποίησης, καθώς πριν μερικές εβδομάδες είχε παραιτηθεί από τη Google.

Αυτή η κοινοπραξία των εμπλεκόμενων στην ανάπτυξη του AI, έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα με τους κρίκους αφύπνισης, με τελευταίο καμπανάκι να κάνει λόγο για το τέλος του white-collar εργαζόμενου, δηλαδή της μεσοαστικής τάξης και μετά από αναφορές για ένδειξη ανθρώπινης διαίσθησης από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Στις αρχές του μήνα, ο Άτλμαν, ο Χασάμπις και ο Αμοντέι συναντήθηκαν με τον Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για το AI. «Νομίζω πως αν αυτή η τεχνολογία πάει λάθος, τότε μπορεί να πάει πολύ λάθος. Θέλουμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο», είχε πει στην υποεπιτροπή της Γερουσίας ο Άλτμαν τότε.

Το οξύμωρο εδώ είναι ότι όλοι αυτοί που προειδοποιούν, είναι αυτοί που κάνουν αγώνα δρόμου για να προσπεράσουν ο ένας τον άλλον στην ανάπτυξη ενός καλύτερου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης. Κάποιος δίνει αυτές τις εντολές, κάποιος χτυπάει το καμτσίκι. Σίγουρα δεν είναι ρομπότ ή κάποια μορφή ΑΙ.

Τι προτείνει ο Σαμ Άλτμαν

«Υπάρχει μια παρερμηνεία πολύ κοινή, ακόμα και εντός της κοινότητας του AI, ότι είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για την καταστροφή. Στην πράξη όμως, αρκετοί άνθρωποι, σε ιδιωτικό επίπεδο, εκφράζουν ανησυχίες για αυτά τα πράγματα», εξηγεί ο Νταν Χέντρικς, executive του Center for AI Safety.

Υπάρχουν πάντως αυτοί που λειτουργούν πιο καθησυχαστικά και υποστηρίζουν πως ακόμα η τεχνολογία που υπάρχει, δεν είναι αρκετή και ώριμη για να αποτελέσει υπαρξιακή απειλή. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δε μπορεί να γίνει στο μέλλον.

Αρκετοί εξηγούν ότι η ανάπτυξη του AI είναι ραγδαία και έχει ήδη ξεπεράσει τον άνθρωπο σε μερικούς τομείς. Η ανησυχία για το A.G.I. (Artificial General Intelligence) έχει εκφραστεί.

Ο Άλτμαν μαζί με άλλα στελέχη του OpenAI, έχουν ζητήσει να υπάρξει ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των στελεχών του τεχνολογικού τομέα ώστε να ορίζουν όλοι μαζί ένα σύστημα ελέγχου και ασφάλειας γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Στην ουσία, ζητούν να ιδρυθεί ένας οργανισμός, ένας θεσμός αντίστοιχος με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που ρυθμίζει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Επιπρόσθετα, ο Άλτμαν ζητάει να οριστεί πως για να αναπτύξει μια εταιρεία τεχνητή νοημοσύνη, θα πρέπει να έχει πάρει ειδική άδεια από την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, οι ζυμώσεις και οι φόβοι γύρω από το AI είναι διαρκείς πλέον, καθώς πριν από αυτή την επιστολή, υπήρξε τον Μάρτιο μια άλλη, που την υπέγραφαν 1.000 άτομα που εργάζονται στον κλάδο της τεχνολογίας και έρευνας, οι οποίοι ζητούσαν να μπει μια παύση 6 μηνών στα μοντέλα ανάπτυξης, μέχρι να ερευνήσουν τις συνέπειες που θα υπάρξουν αν συνεχίσουν σε αυτό το μονοπάτι.

Εκείνη η επιστολή μάλιστα, που ήταν από το Ινστιτούτο Future of Life, έφερε και την υπογραφή του Ίλον Μασκ.

* Με πληροφορίες από New York Times