Την άποψη ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα καταργήσει θέσεις εργασίας, αλλά μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στην τριήμερη εβδομάδα εργασίας, εξέφρασε ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, μιλώντας στo podcast What Now.

Ο 68χρονος επιχειρηματίας υποστήριξε ότι η τεχνολογία δεν θα αντικαταστήσει, αλλά θα αναδιαμορφώσει την αγορά εργασίας. Οπως είπε, μπορεί να έρθει αυτή η μέρα που οι άνθρωποι «δεν θα χρειάζεται να δουλεύουν τόσο σκληρά». «Αν τελικά φτάσουμε σε μια κοινωνία όπου θα χρειάζεται να δουλεύεις μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα, αυτό είναι οκ», τόνισε.

Θα μπορούσε να υπάρξει ένας κόσμος όπου «οι μηχανές θα μπορούν να φτιάχνουν όλο το φαγητό και τα πράγματα» και οι άνθρωποι δεν θα χρειάζεται να εργάζονται πέντε ή παραπάνω ημέρες την εβδομάδα για να κερδίσουν ένα μισθό που να τους εξασφαλίζει τα προς το ζην.

Αν και η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επιφέρει κάποιες θετικές αλλαγές, ο Γκέιτς έχει προηγουμένως αναγνωρίσει τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης σε περίπτωση κακής χρήσης της. Τον Ιούλιο, δημοσίευσε μια ανάρτηση 3.000 λέξεων σε ιστολόγιο σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με το Business Insider.

«Δεν νομίζω ότι ο αντίκτυπος της Τεχνητής Νοημοσύνης θα είναι τόσο δραματικός όσο η Βιομηχανική Επανάσταση, αλλά σίγουρα θα είναι τόσο μεγάλος όσο η εισαγωγή του υπολογιστή. Οι εφαρμογές επεξεργασίας κειμένου δεν εξαφάνισαν την εργασία γραφείου, αλλά την άλλαξαν για πάντα», ανέφερε τότε ο Γκέιτς. «Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι έπρεπε να προσαρμοστούν και το έκαναν».

Εταιρείες στις ΗΠΑ αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητα της τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Ορισμένες έχουν δώσει θετικές αναφορές για τη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και της αποδοτικότητας.