Πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια, ο Βεζούβιος έθαψε εκατοντάδες ειλητάρια παπύρου στην πόλη Herculaneum.

Οι κύλινδροι δεν μπορούν να ξετυλιχθούν, έτσι με τη δράση του Vesuvius Challenge έψαξαν για να βρουν εναλλακτικές μεθόδους αποκωδικοποίησης.

Ένας 21χρονος φοιτητής χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να βρει την πρώτη λέξη στον κύλινδρο, κερδίζοντας 40.000 δολάρια.

Ο Luke Farritor, ένας 21χρονος προπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, μόλις κέρδισε 40.000$ για μια σημαντική ανακάλυψη στην επιστήμη.

Ο Farritor ήταν ο πρώτος που διάβασε μια λέξη από έναν από τους αρχαίους κυλίνδρους της Herculaneum στο πλαίσιο του Vesuvius Challenge -ενός διαγωνισμού με βραβεία 1.000.000$ για άτομα που μπορούν να ξεκλειδώσουν τα μυστικά αυτών των αρχαίων κυλίνδρων χρησιμοποιώντας σύγχρονη Τεχνολογία.

Επιστήμη: Γιατί οι κύλινδροι της Herculaneum δεν μπορούν να διαβαστούν κανονικά

Όταν ο Βεζούβιος εξερράγη το 79 μ.Χ., η Πομπηία δεν ήταν η μόνη πόλη που εξαφάνισε. Οι κατολισθήσεις λάσπης και η απέραντη ζέστη έφτασαν μέχρι την ακμάζουσα πόλη Herculaneum, στο σημερινό Itlay.

Η ζέστη ήταν τόσο έντονη, που μεταμόρφωσε ακαριαία εκατοντάδες ειλητάρια παπύρων σε απολιθωμένα κομμάτια άνθρακα. Αυτοί οι αρχαίοι κύλινδροι ήταν θαμμένοι στη λάσπη για 1.700 χρόνια, μέχρι που τελικά ανασκάφηκαν το 1752.

Οποιαδήποτε προσπάθεια να ξεδιπλωθούν οι κύλινδροι της Herculaneum, που τώρα μοιάζουν με κορμούς κάρβουνου, θα τους βλάψει ανεπανόρθωτα.

«Αυτά είναι τόσο περίεργα αντικείμενα. Είναι όλα τσαλακωμένα και θρυμματισμένα», εξήγησε στο Nature η Federica Nicolardi, μέλος της ακαδημαϊκής επιτροπής που εξέτασε τα ευρήματα του Farritor.

Εκεί έρχεται να βοηθήσει η σύγχρονη Τεχνολογία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ακτίνες Χ και μηχανική εκμάθηση για να διαβάσουν μια λέξη από έναν από τους κυλίνδρους για πρώτη φορά.

Ως μέρος της Πρόκλησης του Vesuvius, το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι στρατολόγησε επιστήμονες πολίτες για να χρησιμοποιήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη ώστε να αναλύσουν λέξεις από τις εικόνες ακτίνων Χ των κυλίνδρων που ήταν ακόμα τυλιγμένοι.

Ο Farritor ήταν ο πρώτος που διάβασε μια λέξη από τον κύλινδρο και βραβεύτηκε με 40.000$ από το Vesuvius Challenge που ανακοίνωσε το εύρημα την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου.

Επιστήμη: Τι είναι το «μωβ πανί»;

Για να κερδίσει το βραβείο, ο Farritor χρειάστηκε να εντοπίσει τουλάχιστον 10 ευανάγνωστα γράμματα στον κύλινδρο. Δουλεύοντας σε μια περιοχή που ήταν μικρότερη από μια τετραγωνική ίντσα, ο αλγόριθμος του Farritor εντόπισε πολλά γράμματα, συμπεριλαμβανομένης μιας ολοκληρωμένης λέξης.

Ο Farritor ήταν το πρώτο άτομο που υπέβαλε αρκετά ευανάγνωστα γράμματα για να κερδίσει το βραβείο.

«Είδα αυτά τα γράμματα και τρόμαξα εντελώς», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Φρίκαρα, κόντεψα να πέσω, κόντεψα να κλάψω».

Η Niccolardi, καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης Federico II, διάβασε την αρχαία ελληνική λέξη «πορφύρας» που σημαίνει είτε «μωβ βαφή» ή «μωβ πανιά».

Αν και σημείωσε ότι δεν υπάρχει αρκετό πλαίσιο για να καταλάβει τι λέει ο κύλινδρος, είπε ότι είναι βέβαιη ότι οι μελετητές θα μπορούν σύντομα να διαβάσουν περισσότερα από το έγγραφο. «Νομίζω ότι αυτή θα είναι μια μεγάλη επανάσταση στον τομέα της παπυρολογίας» σημείωσε.

AI

Επιστήμη: «Περιμένω να είναι ένα γραπτό που εκφράζει τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος»

Διευκρίνισε ότι πρόκειται για άγνωστα κείμενα, γεγονός που κάνει το ξετύλιγμά τους να έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για τους μελετητές της λογοτεχνίας.

Όταν αποκτήσουν την πλήρη εικόνα του τι περιέχει ο κύλινδρος, ο Brent Seales, ένας επιστήμονας υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, αναμένει ότι θα περιέχει γνωστά θέματα.

«Αυτό που περιμένω να είναι ένα γραπτό που εκφράζει τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, που θα μιλάει για αγάπη και πόλεμο και για πράγματα που εξακολουθούν να έχουν σημασία για εμάς, επειδή είμαστε άνθρωποι, όπως και εκείνοι άνθρωποι».

Επιστήμη: Το μέλλον των ξετυλιγμένων κυλίνδρων

Με τόσους πολλούς από τους κυλίνδρους αδιάβαστους, υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο έπαθλο, αξίας 700.000$, στη σειρά. Για να το κερδίσει, μια ομάδα θα πρέπει να διαβάσει τέσσερα αποσπάσματα από τους δύο σαρωμένους κυλίνδρους.

Ο Seales είπε ότι δεν είναι μόνο τα αρχαία κείμενα που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τις τεχνικές που χρησιμοποιεί το πανεπιστήμιο. Σημείωσε ότι τα χαρτιά Frankin, κατεστραμμένα έγγραφα που ήταν μέρος μιας αποστολής στην Αρκτική, είναι επίσης υποψήφια για κάποια άλλη έρευνα.

«Δεν είναι σαφές τι γράφεται σε αυτά τα χαρτιά», είπε. Το εικονικό ξετύλιγμα μπορεί να είναι αυτό που θα μπορούσε να το αποκαλύψει».