Αν ήμασταν σε κάποιο sci-fi movie, αυτή τη στιγμή θα περιμέναμε από κάπου να ανοίξει ένα portal και να σκάσουν μύτη κάποιοι άνθρωποι από το μέλλον, μάλλον της αντίστασης, με σκοπό να αποτρέψουν την Τεχνητή Νοημοσύνη, το OpenAI και τον Σαμ Άλτμαν από την ανάπτυξη του Sora.

Πρόκειται για το νέο εργαλείο στην Τεχνητή Νοημοσύνη, το οποίο όμως είναι τόσο εξελιγμένο που μπορεί να φτιάξει βίντεο τόσο αληθινά, ώστε δε θα μπορείς να αναγνωρίζεις τι είναι πραγματικότητα και τι όχι. Στο πρώτο βίντεο που κυκλοφόρησε από το Sora, είδαμε μια γάτα πολύ fluffy να περιπλανιέται και δεν πιστεύαμε ότι δεν είναι αληθινή.

Το Sora είναι το πιο εξελιγμένο μοντέλο σε μια σειρά από εργαλεία στην Τεχνητή Νοημοσύνη, αφού αν του δώσεις το οποιοδήποτε κείμενο, μπορεί να στο μετατρέψει σε εικόνα. Κι αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δε θα γίνεται μόνο με cute πράγματα όπως οι γάτες και τα σκυλιά. Μπορεί να γίνει με εσένα γυμνό σε βίντεο που μπορεί να κάνεις σεξ και αυτό να δημοσιευτεί. Μπορεί να νομίζεις ότι μιλάς online με μια ωραία κοπέλα και αυτή να αποτελείται όχι από κύτταρα, αλλά από pixels, από bits και bytes.

Η OpenAI και ο Σαμ Άλτμαν ανακοίνωσαν χθες την ενεργοποίηση του Sora, που έρχεται να προστεθεί στο ChatGPT και στο DALL-E, τα δύο προηγούμενα εργαλεία μετατροπής κειμένου σε βίντεο.

Sora: Τεχνητή Νοημοσύνη στο υψηλότερο επίπεδο της μέχρι σήμερα

Το Sora δεν είναι ακόμα διαθέσιμο προς χρήση σε όλους, αλλά μόνο σε ανθρώπους που ασχολούνται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, με την εταιρεία να το διαθέτει για να τεσταριστεί αν μπορεί να γίνει επιζήμιο ή προβληματικό.

Είναι χαρακτηριστικό πως το Sora είναι καλύτερο από το αντίστοιχο εργαλείο της Meta και της Google, με το δεύτερο να βρίσκεται ακόμα σε φάση έρευνας.

Το Sora επιτρέπει στον χρήση να γράψει κείμενο που να αντιστοιχεί σε βίντεο διάρκειας ως και ένα λεπτό και σε κάποια από τα πρώτα βίντεο μπορεί κανείς να κάνει ως και ταξίδι στο παρελθόν. Θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για μια αξιόπιστη μηχανή του χρόνου από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Το νέο εργαλείο Τεχνητή Νοημοσύνη προκαλεί ανησυχία: Τα βίντεο που κάνουν την πραγματικότητα λιγότερο...πραγματική!

Καθότι υπάρχει πάντα η ανησυχία για την ασφάλεια της χρήσης και της λειτουργίας τέτοιων μέσων, η OpenAI δήλωσε πως ετοιμάζει εργαλεία ώστε να μπορεί κάθε βίντεο που θα παράγεται με το Sora να φέρει ένδειξη πως πρόκειται για παράγωγο Τεχνητής Νοημοσύνης.

Παράλληλα, η OpenAI θα επικοινωνεί με νομοθέτες, ανθρώπους της εκπαίδευσης και καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο ώστε να φτιάξει μια λίστα με ανησυχίες και φόβους που θα μπορέσει να τις μετατρέψει σε guidelines προς το Sora, ώστε να υπάρχουν πάντοτε δικλείδες ασφαλείας στη χρήση του.

Δείτε μερικά βίντεο που κάνουν το Sora μια σύγχρονη Γεννήτρια οντοτήτων που θολώνουν τα όρια πραγματικότητας και εικονικής πραγματικότητας.

Για να το πούμε σχηματικά, το Sora φαίνεται να είναι το Infinity Stone της Πραγματικότητας. Όποιος το κατέχει, μπορεί να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή και η πραγματικότητα να μην είναι ποτέ η απτή, η μία, η απόλυτη!