Οι επιστήμονες εντόπισαν τη γεωλογική τοποθεσία που, όπως αναφέρουν, αντικατοπτρίζει καλύτερα μια προτεινόμενη νέα εποχή που ονομάζεται «Ανθρωπόκαινος». Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την αλλαγή του επίσημου χρονοδιαγράμματος της ιστορίας της Γης.

Η Ανθρωπόκαινος εποχή είναι μια προτεινόμενη γεωλογική εποχή που χρονολογείται από την έναρξη σημαντικών ανθρώπινων επιπτώσεων στη γεωλογία και τα οικοσυστήματα της Γης, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Προτάθηκε για πρώτη φορά το 2000 για να αντικατοπτρίσει πόσο βαθιά έχει αλλάξει τον κόσμο η ανθρώπινη δραστηριότητα.

«Όταν πρόκειται για 8 δισ. ανθρώπους που όλοι έχουν αντίκτυπο στον πλανήτη, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις», δήλωσε ο Κόλιν Γουότερς, επίτιμος καθηγητής στη Σχολή Γεωγραφίας, Γεωλογίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Leicester και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Ανθρωπόκαινο.

Τι ανακάλυψαν 35 γεωλόγοι από την ομάδα AWG

Η AWG, μια ομάδα που αποτελείται σήμερα από 35 γεωλόγους, εργάζεται από το 2009 για να εντάξει την Ανθρωπόκαινο στο επίσημο χρονολόγιο της Γης. Η ομάδα καθόρισε το 2016 ότι η Ανθρωπόκαινος εποχή ξεκίνησε γύρω στο 1950, με την έναρξη της εποχής των δοκιμών πυρηνικών όπλων. Έκτοτε, οι ερευνητές εξέτασαν 12 τοποθεσίες που θα μπορούσαν να παράσχουν το βασικό στοιχείο που απαιτείται για την υποστήριξη της πρότασής τους, εννέα από τις οποίες τέθηκαν σε ψηφοφορία.

Την Τρίτη, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν τη γεωλογική τοποθεσία, τη λίμνη Crawford στο Οντάριο του Καναδά, που αποτυπώνει καλύτερα τις γεωλογικές επιπτώσεις του Ανθρωπόκαινου. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι πρόκειται για μια γεωλογική πραγματικότητα.

Η γενέτειρα της Ανθρωπόκαινου

Για την Ανθρωπόκαινο, η προτεινόμενη τοποθεσία της χρυσής ακίδας είναι ιζήματα από τον πυθμένα της λίμνης Crawford που αποκαλύπτει τα γεωχημικά ίχνη των δοκιμών πυρηνικής βόμβας, ειδικά του πλουτωνίου, ένα ραδιενεργό στοιχείο που ανιχνεύεται ευρέως σε όλο τον κόσμο σε κοραλλιογενείς υφάλους, πυρήνες πάγου και τυρφώνες.

Η λίμνη Crawford αναδείχθηκε νικήτρια αφού η AWG ψήφισε τις εννέα υποψήφιες τοποθεσίες σε τρεις γύρους. Οι άλλες πιθανές τοποθεσίες περιελάμβαναν έναν τυρφώνα στα βουνά Sudeten της Πολωνίας, τη λίμνη Searsville στην Καλιφόρνια.

Η λίμνη Crawford έχει βάθος 24 μέτρα, αλλά έχει μικρή επιφάνεια, πράγμα που σημαίνει ότι ο λασπώδης πυθμένας είναι αδιατάραχτος. Στην πραγματικότητα, ο πυθμένας της λίμνης είναι ένα χρονικό αρχείο των περιβαλλοντικών αλλαγών στον πλανήτη κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών.

Ο Γουότερς είπε ότι ήταν πολύ δύσκολο να επιλεγεί μεταξύ των διαφορετικών τοποθεσιών και οι ψήφοι ήταν κοντά, αλλά πιστεύει ότι η λίμνη Crawford κέρδισε επειδή το προτεινόμενο γεωχημικό σημείο εκκίνησης της Ανθρωπόκαινου που σχετίζεται με το ίζημα είναι ιδιαίτερα ακριβές.

*Πληροφορίες από CNN

*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας unsplash.com