Το σύστημα, 100 έτη φωτός μακριά, έχει έξι πλανήτες, όλοι περίπου στο ίδιο μέγεθος. Έχουν αλλάξει ελάχιστα από τον σχηματισμό του έως και πριν από 12 δισεκατομμύρια χρόνια.

Αυτές οι αδιατάρακτες συνθήκες το καθιστούν ιδανικό για να μάθουμε πώς σχηματίστηκαν αυτοί οι κόσμοι και αν φιλοξενούν ζωή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Διάστημα ΝΑΣΑ

Διάστημα: Γιατί η εύρεση εξωγήινης ζωής είναι τώρα «μόνο θέμα χρόνου»

Η δημιουργία του δικού μας ηλιακού συστήματος ήταν μια βίαιη διαδικασία. Καθώς σχηματίζονταν πλανήτες, κάποιοι έπεσαν ο ένας πάνω στον άλλο, ενοχλώντας τις τροχιές τους και αφήνοντάς μας γίγαντες, όπως ο Δίας και ο Κρόνος δίπλα σε σχετικά μικρούς κόσμους, σαν τον δικό μας.

Στο σύστημα HD110067, όπως το έχουν ονομάσει οι αστρονόμοι, τα πράγματα είναι πιο διαφορετικά.

Όχι μόνο οι πλανήτες έχουν παρόμοιο μέγεθος σε πολύ μεγάλη απόσταση, αλλά σε σχέση με τον άσχετο χρονισμό των τροχιών των πλανητών στο δικό μας ηλιακό σύστημα, αυτοί περιστρέφονται συγχρονισμένα.

Στον χρόνο που χρειάζεται για να γυρίσει ο πιο εσωτερικός πλανήτης γύρω από το αστέρι τρεις φορές, ο επόμενος πλανήτης φτάνει περίπου δύο φορές και ούτω καθεξής στον τέταρτο πλανήτη του συστήματος.

Από εκεί τα πράγματα αλλάζουν σε ένα μοτίβο 4:3 σχετικών ταχυτήτων τροχιάς για τους δύο τελευταίους πλανήτες.

Αυτή η περίπλοκη πλανητική χορογραφία είναι τόσο ακριβής που οι ερευνητές δημιούργησαν ένα κυκλικό μουσικό κομμάτι, παρόμοιο με μια σύνθεση σε στυλ Philip Glass, με νότες και ρυθμούς που αντιστοιχούν σε κάθε πλανήτη και τις περιόδους τροχιάς τους. Μπορείτε να ακούσετε μερικά από αυτά εδώ:

Ο Δρ Rafael Luque, από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας περιέγραψε το HD110067 ως «το τέλειο ηλιακό σύστημα».

«Είναι ιδανικό για τη μελέτη του πώς δημιουργούνται οι πλανήτες, γιατί αυτό το ηλιακό σύστημα δεν είχε τη χαοτική αρχή που είχε το δικό μας και ήταν αδιατάρακτο από τον σχηματισμό του».

Η Dr Marina Lafarga-Magro, του Πανεπιστημίου Warwick, είπε ότι το σύστημα ήταν «όμορφο και μοναδικό».

«Είναι πραγματικά συναρπαστικό, απλώς να βλέπεις κάτι που κανείς δεν έχει ξαναδεί», είπε στο BBC News.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια, οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει χιλιάδες αστρικά συστήματα. Αλλά κανένα από αυτά δεν είναι τόσο κατάλληλο για να μελετηθεί πώς σχηματίστηκαν οι πλανήτες.

Το σχεδόν πανομοιότυπο μέγεθος των πλανητών και η αδιατάρακτη φύση του συστήματος είναι «χρυσάφι» για τους αστρονόμους, επειδή διευκολύνουν τη σύγκριση και την αντιπαραβολή τους.

Αυτό θα βοηθήσει να έχουμε μια εικόνα για το πώς σχηματίστηκαν για πρώτη φορά και πώς εξελίχθηκαν.

Το σύστημα έχει επίσης ένα λαμπρό αστέρι που θα διευκολύνει την αναζήτηση σημείων ζωής στην ατμόσφαιρα των πλανητών.

Και οι έξι νέοι πλανήτες είναι αυτό που οι αστρονόμοι αποκαλούν «sub-Neptunes», οι οποίοι είναι μεγαλύτεροι από τη Γη και μικρότεροι από τον πλανήτη Ποσειδώνα (ο οποίος είναι τέσσερις φορές ευρύτερος από τη Γη).

Οι έξι πλανήτες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα είναι δύο έως τρεις φορές το μέγεθος της Γης.

Διάστημα: Οι επιστήμονες αναζητούν βιοϋπογραφές σε άλλους πλανήτες

Το ενδιαφέρον για τα νέα ευρήματα έχει υπερτροφοδοτηθεί από την ανακάλυψη τον Σεπτέμβριο ότι ένας πλανήτης sub-Neptune, που ονομάζεται K2-18b, σε ένα άλλο αστρικό σύστημα, έχει μια ατμόσφαιρα με υπαινιγμούς ενός αερίου που στη Γη παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς.
Οι αστρονόμοι το αποκαλούν βιοϋπογραφή.

Αν και το δικό μας ηλιακό σύστημα δεν περιέχει sub-Neptunes, πιστεύεται ότι είναι ο πιο κοινός τύπος πλανήτη στον γαλαξία.

Ωστόσο, οι αστρονόμοι γνωρίζουν εκπληκτικά λίγα για αυτούς τους κόσμους. Ο αγώνας είναι τώρα σε εξέλιξη για την ανίχνευση βιοϋπογραφών σε έναν από τους έξι νέους sub-Neptunes ή σε δεκάδες άλλους που εντοπίστηκαν από αντίπαλες ομάδες.

Με μια μπαταρία νέων τηλεσκοπίων με βελτιωμένες δυνατότητες και άλλα που πρόκειται να έρθουν στο διαδίκτυο, πολλοί αστρονόμοι πιστεύουν ότι μπορεί να μην έχουμε πολύ χρόνο για να περιμένουμε εκείνη τη στιγμή.

Οι πλανήτες ανιχνεύθηκαν χρησιμοποιώντας το Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της NASA και το χαρακτηριστικό ExOPlanet Satellite (Cheops) της ESA.

Δεν ξέρουν αν είναι φτιαγμένα κυρίως από βράχο, αέριο ή νερό, ή κατά πολύ, αν παρέχουν συνθήκες ζωής.

Η ανακάλυψη αυτών των λεπτομερειών είναι «ένα από τα πιο καυτά θέματα στον τομέα» σύμφωνα με τον Δρ Luque, προσθέτοντας ότι η ανακάλυψη του HD110067 δίνει στην ομάδα του την τέλεια ευκαιρία να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση σχετικά γρήγορα.

«Θα μπορούσε να είναι θέμα λιγότερο από δέκα χρόνια», είπε στο BBC News.

«Γνωρίζουμε τους πλανήτες, ξέρουμε πού βρίσκονται, απλώς χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά θα συμβεί».

Εάν ο επόμενος γύρος παρατηρήσεων της ομάδας υποδεικνύει ότι οι sub-Neptunes μπορούν επίσης να υποστηρίξουν ζωή, αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των πιθανών κατοικήσιμων πλανητών και επομένως αυξάνει τις πιθανότητες ανίχνευσης σημείων ζωής σε έναν άλλο κόσμο νωρίτερα παρά αργότερα.

Με πληροφορίες από bbc