Αν δεν θέλετε να μάθει κανείς τι ψάχνετε στο ίντερνετ, τότε πιθανότατα θα έχετε χρησιμοποιήσει τα ιδιωτικά παράθυρα περιήγησης του browser σας. Ωστόσο, ενώ μπορεί να σας δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της ανωνυμίας στο διαδίκτυο, η πραγματικότητα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική, αφού ακόμα είναι δυνατόν κάποιος να δει τι ψάχνατε.

Αν έχετε διαβάσει ποτέ τα μικρά γράμματα όταν ανοίγετε αυτό το μαύρο παράθυρο, θα παρατηρήσετε ότι τα προγράμματα περιήγησης – όπως το Google Chrome, το Firefox και το Safari – θα σας πουν ότι οι πάροχοι διαδικτύου, οι χειριστές ιστότοπων και οι συλλέκτες δεδομένων μπορούν ακόμα να βλέπουν τι κάνετε.

Παρά το γεγονός ότι αυτό έγινε σαφές, σχεδόν το 40 τις εκατό των ανθρώπων, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2018 – πιστεύουν ότι η τοποθεσία τους είναι ασφαλής όταν βρίσκονται σε ιδιωτική λειτουργία. Περίπου το 22 % πιστεύει ότι η κυβέρνηση ή η εταιρεία διαδικτύου τους δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τι κάνει, ενώ βρίσκονται πίσω από την προστασία της ανώνυμης περιήγησης.

Στην πραγματικότητα, το μόνο που κάνει είναι να διαγράψει το ιστορικό περιήγησής σας και τα cookies μετά το κλείσιμο του παραθύρου, κάτι που μπορείτε εύκολα να κάνετε μόνοι σας. Οι πάροχοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σας για όσο χρονικό διάστημα είναι «απολύτως απαραίτητο» προτού απορριφθούν. Πρέπει επίσης να αιτιολογήσουν γιατί τα κρατούν, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αφήσει την αστυνομία και την κυβέρνηση να τα ελέγξουν, εάν κριθεί αναγκαίο.

Εάν θέλετε να παραμείνετε εντελώς αόρατοι, χρησιμοποιήστε το Tor, ένα δωρεάν πρόγραμμα περιήγησης που ανακατευθύνει το αίτημά σας μέσω τουλάχιστον τριών τυχαίων διακομιστών. Ακόμη και αυτό δεν είναι εντελώς ανώνυμο, και κάποιες πληροφορίες μπορεί να γίνονται ορατές.