Η Erin Taylor ξεκίνησε να δημιουργεί memes στο Instagram το 2018, με σκοπό να μιλήσει για το δικό της τραύμα και να ξεπεράσει τη ντροπή για την εμπειρία της. «Πραγματικά νιώθω ότι η ντροπή σκοτώνει ανθρώπους. Για μένα, όσο περισσότερο μιλούσα γι ‘αυτό, τόσο λιγότερο μόνη ήμουν, γιατί ξαφνικά είχα τόσους πολλούς αγνώστους να αναφέρουν το όνομά μου, έχοντας βιώσει κοινές εμπειρίες», εξηγεί η ίδια στο Mashable.

H ανάγκη της για να εκφράσει τόσο τα δικά της συναισθήματα όσο και των υπολοίπων ήταν που την οδήγησε σε αναρτήσεις που δεν αποτελούν ένα απλό αστείο, αλλά είναι αστείο και κάπως οδυνηρό. Όλες διαφέρουν ως προς το περιεχόμενο, ωστόσο καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, δηλαδή τα trauma memes. Όταν η ίδια δημιουργεί τα εν λόγω memes, χρησιμοποιεί το χιούμορ ως τρόπο επικοινωνίας και κάθαρση. Φυσικά, η χρήση χιούμορ για την αντιμετώπιση του τραύματος μπορεί να θεωρηθεί αμυντικός μηχανισμός. Και παρά το γεγονός ότι αυτά τα memes ασχολούνται άμεσα με το τραύμα και τη θεραπεία, δεν είναι στην πραγματικότητα υποκατάστατο αυτής.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη hottie (@atmfiend)

Όπως εξηγεί και η επικεφαλής του προγράμματος Mental Health America, Theresa Nguyen, πολλά λειτουργούν θεραπευτικά και για τους χρήστες. Όταν κάποιος ζει με ένα τραύμα ή βιώνει μια πολύ θλιβερή και οδυνηρή περίοδο στη ζωή του, το χιούμορ μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά ή να διώξει παροδικά τον πόνο, αλλά και να αποσπάσει την προσοχή» εξηγεί, μιλώντας από προσωπική εμπειρία.

«Χρησιμοποιώ το χιούμορ ως έναν τρόπο διαφυγής από τις δύσκολες στιγμές αλλά και για να νιώσω καλύτερα», εξηγεί. Επί της ουσίας, αυτό που κάνουν στην πραγματικότητα τα trauma memes, είναι να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας για να μιλήσουν όλοι γι’αυτά, παράλληλα όμως είναι και μια γροθιά στο toxic positivity του διαδικτύου. Δηλαδή, ακόμα κι αν αυτές οι εμπειρίες είναι αρνητικές, πρέπει με κάποιο τρόπο να οδηγούν σε κάτι θετικό.

Ωστόσο, τα trauma memes αναφέρονται σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητας, όπως το άγχος, την κατάθλιψη, τις κρίσεις πανικού, που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί με αυτά. Κι αυτό τελικά, αποτελεί μια καλή γωνιά του διαδικτύου γιατί το να μιλάμε για αυτά που βιώνουμε είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγουν από μέσα μας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη hottie (@atmfiend)