Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το φάρμακο ζουρανολόνη (zuranolone) για τη θεραπεία της κατάθλιψης της λοχείας – καθιστώντας το το πρώτο χάπι που εγκρίθηκε από τον FDA στις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικά για την επιλόχειo κατάθλιψη, μια σοβαρή ψυχική ασθένεια που μπορεί να αναπτυχθεί σε περίπου 1 στις 7 νέες μητέρες μετά τον τοκετό.

Την Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2023, ο FDA ανακοίνωσε ότι η θεραπεία, που θα πωλείται με την εμπορική ονομασία Zurzuvae, έχει εγκριθεί ως χάπι που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα κατά τη διάρκεια 14 ημερών.

«Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση κατά την οποία οι γυναίκες βιώνουν θλίψη, ενοχές, αναξιότητα – ακόμη και, σε σοβαρές περιπτώσεις, σκέψεις να βλάψουν τον εαυτό τους ή το παιδί τους.

Και, επειδή η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να διαταράξει τον δεσμό μητέρας-βρέφους, μπορεί επίσης να έχει συνέπειες για τη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού», δήλωσε η Dr. Tiffany R. Farchione, διευθύντρια του Τμήματος Ψυχιατρικής στο Κέντρο Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων του FDA.

«Η πρόσβαση σε ένα από του στόματος χορηγούμενο φάρμακο θα είναι μια ευεργετική επιλογή για πολλές από αυτές τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν ακραία, και μερικές φορές απειλητικά για τη ζωή, συναισθήματα».

Σοβαρές οι αντενδείξεις και οι παρενέργειες

Ο FDA στις προειδοποιήσεις για το φάρμακο, σημειώνει ότι μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να οδηγεί και να εκτελεί άλλες δυνητικά επικίνδυνες δραστηριότητες.

Οι ασθενείς μπορεί επίσης να μην είναι σε θέση να αξιολογήσουν το βαθμό εξασθένησής τους. Για να μειωθεί ο κίνδυνος βλάβης, ο Οργανισμός αναφέρει ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να οδηγούν ή να χειρίζονται βαριά μηχανήματα για τουλάχιστον 12 ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν υπνηλία, ζάλη, διάρροια, κόπωση, ρινοφαρυγγίτιδα (κοινό κρυολόγημα) και λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Επίσης, η χρήση του φαρμάκου μπορεί να προκαλέσει αυτοκτονικές σκέψεις και συμπεριφορά.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στο έμβρυο, γι’ αυτό ο FDA συστήνει στις γυναίκες να χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη κατά τη λήψη και για μία εβδομάδα μετά τη λήψη του φαρμάκου.

Οι γυναίκες με σοβαρή επιλόχειο κατάθλιψη μπορεί να εμφανίσουν αυτοκτονικό ιδεασμό και οι θάνατοι μητέρων από αυτοκτονία αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% όλων των θανάτων που συμβαίνουν μετά τον τοκετό.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερα από 400.000 μωρά γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη. Χωρίς καμία θεραπεία, η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από cnn.com