Περίπου έξι μήνες μετά την έγκριση του φαρμάκου που επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ, η Ευρώπη και μαζί και η Ελλάδα περιμένουν να δοθεί πράσινο φως και για την εξαγωγή του από τις ΗΠΑ.

Το Leqembi έχει ήδη πάρει την έγκριση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) καθώς όπως μετρήθηκε από ερευνητές, επιβραδύνει κατά 27% την εξέλιξη της νόσου σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση ή σε πρώιμο στάδιο της νόσου σε μια περίοδο 18 μηνών.

Πρόκειται για ενέσιμο φάρμακο το οποίο σύμφωνα με την πρόεδρο της Εταιρίας Αλτσχάιμερ Αθηνών, Παρασκευή Σακκά, ίσως έχει φτάσει στη χώρα μας πριν το τέλος του έτους.

««Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ασχοληθεί και ο Ευρωπαϊκός οργανισμός με το θέμα. Αισιόδοξο πολύ μου φαίνεται να το έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά υπάρχουν αρκετές πιθανότητες. Κανένας δεν είναι σίγουρος μέχρι την τελική έγκριση» τόνισε η νευρολόγος-ψυχίατρος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας».

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την εταιρεία Αλτσχάιμερ, στη χώρα μας υπάρχουν 160.000 ασθενείς και 280.000 άτομα στο προστάδιο στο οποίο εφαρμόζεται το φάρμακο αυτό και επομένως είναι εκείνοι που διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο να περάσουν στο στάδιο της άνοιας.