«Τώρα που ο FDA ενέκρινε πλήρως το εμβόλιο της Pfizer και κρίνει ότι είναι απόλυτα ασφαλές, ήρθε η στιγμή που περίμενες. Κάνε το εμβόλιο. Κάνε το σήμερα». Με αυτό το μίνι διάγγελμα μέσω Instagram, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, παρακίνησε για ακόμα μια φορά τους Αμερικάνους να πάνε να κάνουν το εμβόλιο. Καθώς είναι αρκετοί εκείνοι που έλεγαν ότι δε θα εμβολιαστούν (3 στους 10 ανεμβολίαστους σύμφωνα με έρευνα του ιδρύματος Kaiser Family) μέχρι να δώσει το πράσινο φως ο FDA, τώρα πια δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Όσοι βέβαια ξεκινήσουν τώρα τον εμβολιασμό τους, θα γνωρίζουν εξ αρχής αυτή τη φορά πως οι δύο δόσεις δεν είναι αρκετές.

Ήδη ο Τζο Μπάιντεν έχει ανακοινώσει πως από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει πρόγραμμα τρίτων δόσεων, κάτι για το οποίο δέχτηκε έντονη κριτική, αφού θα δεσμεύσουν οι ΗΠΑ έναν αριθμό δόσεων σε μια περίοδο που χώρες στην Αφρική δεν έχουν λάβει καν την πρώτη δόση. Είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που η δημοφιλία του πέφτει τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, με την Pfizer να ετοιμάζει αίτηση πάλι προς τον FDA για να χορηγηθεί και τρίτη δόση του εμβολίου της σε όλους όσοι είναι από 16 ετών και πάνω, οι Αμερικάνοι που έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν, θα πρέπει να ετοιμάζονται.  Τα δεδομένα από τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι μια ενισχυτική δόση του εμβολίου είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή ισχυρών εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του αρχικού στελέχους της Covid σε 306 ανθρώπους ηλικίας 18 – 55 ετών, όπως ανέφεραν οι δύο εταιρείες.

Πολιτείες ανακοινώνουν υποχρεωτικό εμβολιασμό μετά την έγκριση της Pfizer

Η τρίτη δόση χορηγήθηκε μεταξύ 4 και 8 μηνών μετά τη δεύτερη και τα αποτελέσματα έδειξαν στο 99.5% των περιπτώσεων ως και τετραπλάσια ανοσολογική απόκριση, με τον μέσο όρο να είναι στο 3,3. Με πιο απλά λόγια, μια τρίτη δόση περίπου 6 μήνες μετά τη δεύτερη, παράγει τριπλάσια αντισώματα έναντι του οποιουδήποτε στελέχους του Covid-19.

Αξίζει να αναφερθεί πως η έγκριση του FDA θα οδηγήσει σε νέες αποφάσεις, με το Πεντάγωνο να ζητά να υπάρξουν υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε ανθρώπους του στρατού, στα νοσοκομεία, στα σχολεία και σε τομείς του ιδιωτικού τομέα. Ήδη ο εμβολιασμός έχει κριθεί υποχρεωτικός για 766.372 πολίτες που εργάζονται στο Υπουργείο Άμυνας, με τα στοιχεία να δείχνουν πως πάνω από 1.300.000 άνθρωποι του Υπουργείου έχουν εμβολιαστεί.

Στη Νέα Υόρκη, αναφέρουν οι New York Times, σε κάποια σχολεία και κολλέγια αναφέρεται ρητά πως μετά την έγκριση του FDA, οι μαθητές και σπουδαστές έχουν 45 ημέρες για να εμβολιαστούν τουλάχιστον με την πρώτη δόση, ειδάλλως θα τους αποβάλλουν. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και στα Πανεπιστήμια της Μινεζότα και της Λουιζιάνα.

Στην αλυσίδα φαρμακείων CVS, οι 100.000 υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί μέχρι και τον Νοέμβριο, ενώ στη Disneyworld τα συνδικάτα των 30.000 εργαζομένων συμφώνησαν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.

Στα καθ΄ημάς, η τρίτη δόση θα χορηγηθεί σε ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους και υγειονομικούς, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη και όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ενώ αν εμφανιστεί νέα μετάλλαξη, τότε η τρίτη δόση λογικά θα διατεθεί προς όλο τον ενήλικο πληθυσμό.

* Φωτογραφία: Unsplash/Spencer Davis