Από το 1984 φαίνεται πώς είχε προειδοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τους κινδύνους από την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), ο Τζέιμς Κάμερον. Ο σκηνοθέτης όπως δήλωσε σε συνέντευξή του είχε προειδοποιήσει τον κόσμο αλλά η κινηματογραφική βιομηχανία «δεν τον άκουσε». «Σας προειδοποίησα το 1984 και δεν ακούσατε» είπε συγκεκριμένα ο Κάμερον αναφερόμενος στην κλασική επιστημονικής φαντασίας ταινία του «Terminator».

Παράλληλα, ο σκηνοθέτης εκτίμησε ότι εκτός από τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί απειλή και για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Πιστεύω ότι θα μπούμε στον ισοδύναμο αγώνα πυρηνικών όπλων με την τεχνητή νοημοσύνη και αν δεν το εξελίξουμε εμείς, οι άλλοι σίγουρα θα το κάνουν, και έτσι τότε θα κλιμακωθεί. Θα μπορούσατε να φανταστείτε μια τεχνητή νοημοσύνη σε ένα πεδίο μάχης, να γίνεται πόλεμος από τους υπολογιστές με μια ταχύτητα που οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να παρέμβουν και να μην έχετε ικανότητα να το αποκλιμακώσετε», είπε χαρακτηριστικά.

Τεχνητή νοημοσύνη και σεναριογράφοι

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Τζέιμς Κάμερον είπε ότι δεν πιστεύει ότι η τεχνολογία πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορέσει να αντικαταστήσει τους σεναριογράφους, λέγοντας σύμφωνα με το ΑΠΕ: «Ποτέ δεν είναι θέμα ποιος το έγραψε, είναι ζήτημα αν είναι μια καλή ιστορία».

«Απλώς δεν πιστεύω προσωπικά ότι ένας ασώματος νους αναπαράγει αυτά που είπαν άλλα ενσαρκωμένα μυαλά – για τη ζωή που είχαν, για την αγάπη, για το ψέμα, για τον φόβο, για τη θνητότητα- απλώς τα βάζει όλα μαζί σε μια σαλάτα λέξεων και μετά τα αναμασά […] Δεν πιστεύω ότι έχει κάτι που θα συγκινήσει το κοινό», εκτίμησε ο Καναδός σκηνοθέτης.

Ο Κάμερον είπε επίσης ότι «σίγουρα δεν θα τον ενδιέφερε» να γράψει η τεχνητή νοημοσύνη σενάρια για ταινία του, αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επηρεάσει τη βιομηχανία.

«Ας περιμένουμε 20 χρόνια και αν μια τεχνητή νοημοσύνη κερδίσει Όσκαρ καλύτερου σεναρίου, νομίζω ότι πρέπει να την πάρουμε στα σοβαρά», πρόσθεσε.