Όπου συγκεντρώνονται το χρήμα και η δόξα, εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς στο βάθος την αλαζονεία, τη μικροπρέπεια, την κακεντρέχεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Χόλιγουντ, ένας «τόπος» λάμψης και δύναμης, όπου οι εγωισμοί -λόγω μεγέθους, συγκρούονται ακόμη και από αδεξιότητα. Τα «συντροφικά μαχαιρώματα» αναφέρονται ακόμη και στο manual χρήσης, αλλά ταυτόχρονα, υπάρχουν και οι κινήσεις αναγνώρισης, οι χειρονομίες καλής θέλησης -λόγω του «καλλιτεχνικού κλίματος» που επικρατεί στον συγκεκριμένο τομέα.

Έτσι, υπάρχει μια παράδοση που ξεκίνησε το 1977 και θέλει τους σκηνοθέτες ταινιών και τους επικεφαλής των στούντιο να προχωρούν σε αβρότητες όταν ο ένας ξεπερνά το ρεκόρ του άλλου.
Την παράδοση αυτή ξεκίνησε ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς του σύγχρονου Χόλιγουντ, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ. Η φιλία χρόνων που τον συνδέει με έναν άλλον γίγαντα της έβδομης τέχνης, τον Τζορτζ Λούκας, είναι γνωστή εδώ και χρόνια, ενώ ο ίδιος ο Σπίλμπεργκ μοιράστηκε την απαρχή της σε ένα podcast με τους Τζέισον Μπέιτμαν, Γουίλ Αρνέτ και Σον Χάγιες. Οι δυο τους γνωρίστηκαν όταν ο Λούκας διακρίθηκε σε έναν διαγωνισμό σχολών κινηματογράφου ανάμεσα στα USC και UCLA. Ο Σπίλμπεργκ δεν δίστασε να αποκαλύψει πως μήνες πριν από την κυκλοφορία του Star Wars, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που παρακολούθησαν μια πρώτη, «rough cut» προβολή μαζί με περίπου 40 άλλους συναδέλφους τους. Οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους δεν εντυπωσιάστηκαν, μοιράστηκαν αρνητικά σχόλια σε ένα γεύμα μετά. Σε αυτήν την πρώτη προβολή δεν είχαν μπει ακόμη τα ειδικά εφέ, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ασπρόμαυρο υλικό από μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από όλους όσοι παρακολούθησαν αυτήν την προβολή, μόνο ο Σπίλμπεργκ και ο επικεφαλής του στούντιο πίστευαν στην ταινία.

Όταν το 1977, το STAR WARS του τελευταίου ξεπέρασε τα Σαγόνια του Καρχαρία (JAWS) ανεβαίνοντας στην κορυφή του box office όλων των εποχών, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ δεν βυθίστηκε στη μιζέρια. Αντιθέτως… Ακολουθώντας μια συνηθισμένη τακτική της εποχής, αγόρασε μια σελίδα στο Variety κάνοντας την παρακάτω καταχώρηση…

Σπίλμπεργκ


Στο σκίτσο βλέπουμε τον R2-D2 από το Star Wars να πιάνει τον γιγάντιο καρχαρία που τρομοκρατούσε από τα… σαγόνια. Ο Σπίλμπεργκ υπογράφει στο τέλος ως «ο φίλος σου, Στίβεν».

Η ανταπόδοση της φιλοφρόνησης ήρθε μια πενταετία αργότερα. Το 1982 ο Ε.Τ. του Σπίλμπεργκ ξεπερνά το ρεκόρ του Star Wars και είναι η σειρά του Λούκας να κάνει μια τιμητική καταχώρηση για τον φίλο του.
Ο Λούκας χρησιμοποίησε διάσημους χαρακτήρες του Star Wars όπως τον Τσουμπάκα, τη Πριγκίπισσα Λέια, το C-3PO ακόμη και τον Νταρθ Βέιντερ, την ώρα που οι Χαν Σόλο και Λιουκ Σκαϊγουόκερ κρατούν στους ώμους τον ΕΤ.

Σπίλμπεργκ


Με την κυκλοφορία του Star Wars Special Edition το 1997, έχουμε μια ακόμη εναλλαγή στην κορυφή, πάλι με τους ίδιους πρωταγωνιστές: ο Λούκας σπάει το ρεκόρ του Σπίλμπεργκ και ο τελευταίος έχει προετοιμαστεί καταλλήλως για αν το στείλει το παρακάτω:

Σπίλμπεργκ

Με τον «απόπλου» του «Τιτανικού» το παιχνίδι πλέον δεν παίζεται αποκλειστικά από τους δύο. Η κορυφή (όχι του παγόβουνου με το οποίο συγκρούεται το πλοίο) αλλάζει και πάλι χέρια, αυτή τη φορά πηγαίνει σε εκείνα του Τζέιμς Κάμερον. Ο Τζορτζ Λούκας παραμένει γενναιόδωρος συγχαίροντας τον σκηνοθέτη του Τιτανικού με μια ζωγραφιά…

Σπίλμπεργκ

Αυτό που ξεκίνησαν οι δύο φίλοι συνεχίστηκε ακόμη και από τα στούντιο. Το 2015, ο επικεφαλής της Marvel Studios, Κέβιν Φέιζ, έστειλε στη Universal ένα σημείωμα όταν το JURASSIC WORLD έσπασε το ρεκόρ έναρξης του Σαββατοκύριακου.

Σπίλμπεργκ

Την ίδια χρονιά, το 2015 δηλαδή, ήταν η σειρά της Universal να στείλει στη Lucasfilm ένα συγχαρητήριο «τηλεγράφημα», όταν το The Force Awakens σπάει το εισπρακτικό ρεκόρ του πρώτου Σαββατοκύριακου.

Σπίλμπεργκ

Η αντίστροφη διαδρομή ακολουθήθηκε το 2018, όταν το AVENGERS: INFINITY WAR ξεπερνά το The Force Awakens στις εισπράξεις του πρώτου Σαββατοκύριακου, με την πρόεδρος της Lucasfilm, Καθλίν Κένεντι να ανταποδίδει το συγχαρητήριο μήνυμα στη Marvel.

Σπίλμπεργκ


Δύο ταινίες του Κάμερον φιγουράρουν στις δύο πρώτες θέσεις του παγκόσμιου box office (Avatar, Τιτανικός). To 2019, όμως, το AVENGERS: ENDGAME ξεπερνά τον Τιτανικό και στρογγυλοκάθεται στο νούμερο 2, ο Κάμερον στέλνει στη Marvel το εξής πανηγυρικό…

Σπίλμπεργκ

Με το AVENGERS: ENDGAME να συνεχίζει τον καλπασμό και να ξεπερνά και το Avatar για να καταλάβει την πρώτη θέση παγκοσμίως, πάλι ο Κάμερον δεν υπήρξε φειδωλός απέναντι στη Marvel.

Σπίλμπεργκ

Η επανέκδοση του Avatar το 2021 έφερε τους ίδιους πρωταγωνιστές, με ανεστραμμένους ρόλους. Ήταν ο Κάμερον που δέχθηκε αυτή τη φορά τα συγχαρητήρια της Marvel να δίνει τα συγχαρητήριά της με ένα σύντομο βίντεο…

Την ίδια ώρα, οι σκηνοθέτες του AVENGERS: ENDGAME, οι αδερφοί Russo, έστειλαν στον Κάμερον τη δική τους εικόνα, ευχαριστώντας τον, όπως σημειώνουν, για την «όμορφη τέχνη».

Σπίλμπεργκ