Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ ανακάλυψε μυστηριώδεις σφαίρες πλούσιες σε μέταλλα στον πυθμένα του ωκεανού.

Είπε, με επιφύλαξη, ότι η ασυνήθιστη σύνθεσή τους σημαίνει ότι μπορεί να έχουν κατασκευαστεί με εξωγήινη τεχνολογία.

Πολλοί επιστήμονες αμφισβήτησαν αυτόν τον ισχυρισμό, και κάποιος τώρα δίνει μία άλλη εκδοχή λέγοντας ότι μπορεί να πρόκειται απλώς για βιομηχανικά απόβλητα.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την εκδοχή, οι ισχυρισμοί ενός καθηγητή του Χάρβαρντ ότι οι μεταλλικές μπάλες που ανακαλύφθηκαν κάτω από τον ωκεανό μπορεί να έχουν κατασκευαστεί από εξωγήινους, αμφισβητήθηκαν και πάλι.

Τον Ιούλιο, ο Avi Loeb, διευθυντής ενός κέντρου υπολογιστικής-αστροφυσικής στο Χάρβαρντ, είπε ότι σφαίρες που βρέθηκαν στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού είναι απομεινάρια μετεωρίτη που εξερράγη κοντά στη Γη το 2014.

Η περίεργη χημική τους σύνθεση, όπως είπε, υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να είναι μια μορφή εξωγήινης Τεχνολογίας.

Η δήλωση προκάλεσε έντονη κριτική από διάφορα μέρη της επιστημονικής κοινότητας, η οποία είπε ότι ο Loeb ήταν πολύ τολμηρός και πολύ βιαστικός στους ισχυρισμούς του.

Τώρα, μια ανάλυση μπορεί να προσφέρει μια πιο προσγειωμένη εξήγηση για τις μυστηριώδεις σφαίρες: Μπορεί απλώς να είναι ένα παράγωγο της καύσης άνθρακα.

Σφαίρες από βιομηχανικά απόβλητα

Ο Patricio Gallardo, ένας ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ανέλυσε τη χημική σύνθεση της τέφρας άνθρακα, ενός απόβλητου προϊόντος που απομένει μετά την καύση του άνθρακα σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας και ατμομηχανές.

Ως αναφορά, ο Gallardo χρησιμοποίησε μια δημόσια διαθέσιμη βάση δεδομένων άνθρακα-χημικών που ονομάζεται Coalqual.

Η ανάλυσή του, είπε, διαπίστωσε ότι οι συγκεντρώσεις σιδήρου, νικελίου, βηρυλλίου, λανθανίου και ουρανίου που αναφέρθηκαν από τον Loeb και τους συνεργάτες του στις μεταλλικές σφαίρες, ήταν «σύμφωνες με τις τα παράγωγα από τέφρα άνθρακα από μια βάση δεδομένων χημικής σύνθεσης άνθρακα».

Για να είναι επιστημονικά αξιόπιστη, οποιοσδήποτε τέτοιος ισχυρισμός πρέπει να αναπαράγει τη μετρούμενη αφθονία όλων των στοιχείων και, ειδικότερα, να καταδεικνύει την απώλεια πτητικών στοιχείων —όπως προκύπτει από το έγγραφό μας», συνέχισε.

Ο Loeb είχε αρκετές ενστάσεις σχετικές με την ανάλυση.

Επικαλέστηκε το μέλος της ομάδας του Jim Lem, επικεφαλής του τμήματος μηχανικής εξόρυξης στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας στην Παπούα Νέα Γουινέα, που είπε: «Η περιοχή όπου έγινε η αποστολή, δεν πρέπει να έχει ορυκτοποίηση άνθρακα». Είπε επίσης ότι οι σφαίρες είχαν περισσότερο σίδηρο παρά τέφρα άνθρακα.

Από πού τελικά προήλθαν οι μυστηριώδεις μεταλλικές σφαίρες;

Η απόφαση του Loeb να αναζητήσει αυτές τις σφαίρες προήλθε από ένα στοίχημα υψηλών στοιχημάτων.

Οι New York Times ανέφεραν ότι η ομάδα του επιστήμονα είχε αποκαλύψει μερικώς διαβαθμισμένα κρατικά αρχεία που υποδηλώνουν ότι ένα αντικείμενο είχε εκραγεί κοντά στη Γη το 2014.

Η ανάλυσή τους, καθώς και μια επιστολή από τη Διαστημική Διοίκηση των ΗΠΑ, πρότειναν ότι η βολίδα θα μπορούσε να προέρχεται από ένα αντικείμενο που είχε ταξιδέψει από το διαστρικό διάστημα, ανέφεραν οι Times.

Αυτό παρακίνησε τον Loeb να αναρωτηθεί αν το αντικείμενο του 2014 ήταν εξωγήινος ανιχνευτής, ανέφερε το ρεπορτάζ.

Για να δοκιμάσει τη θεωρία του, ανέφεραν οι Times, ο Loeb κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανακτήσει τα συντρίμμια από το αντικείμενο, το οποίο θα είχε προσγειωθεί κοντά στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Loeb εισβάλλει στον θολό κόσμο του κυνηγιού εξωγήινων. Είπε επίσης ότι «το Oumuamua, ένα σπάνιο διαστρικό βραχώδες αντικείμενο σε σχήμα πούρου που πετούσε με παράξενο μοτίβο καθώς περνούσε από τη Γη, ήταν πιθανώς ένα κομμάτι εξωγήινης Τεχνολογίας». Και αυτή η άποψή του φυσικά αμφισβητήθηκε.

Η αποστολή στην Παπούα Νέας Γουινέας θα μπορούσε να είχε αποτύχει εάν οι σφαίρες δεν ήταν μαγνητικές, ανέφεραν οι Times.

Αλλά η ομάδα ανακάλυψε εκατοντάδες μεταλλικές σφαίρες, μικροσκοπικές, που είναι το σήμα κατατεθέν των συντριμμιών που αφήνονται πίσω όταν λιωμένοι βράχοι καίγονται στην ατμόσφαιρα.

Πέντε από τις 57 σφαίρες που αναλύθηκαν από τη δέσμη ήταν πράγματι περίεργες, είπαν ο Loeb και οι συνεργάτες του μέσω μιας δημοσίευσης στο διαδίκτυο τον Αύγουστο, η οποία δεν έχει ελεγχθεί από ομοτίμους.

Κατασκευάστηκαν από περίσσεια βηρυλλίου, λανθανίου και ουρανίου, μια σύνθεση «που δεν έχει ξαναδεί» σε μικροσκοπικές σφαίρες, ανέφερε η εφημερίδα.

Είπε επίσης ότι οι σφαίρες έφεραν περίεργα ισότοπα σιδήρου, εκδοχές ατόμων, τα οποία συνολικά «υποστήριζαν τη διαστρική προέλευσή του».

Προσπαθώντας να αναλύσει τη σύσταση αυτών των πέντε σφαιρών, ο Loeb και οι συνεργάτες του έκαναν ένα επιπλέον βήμα στην ερμηνεία τους.

Αναφέρουν στο έγγραφό τους πως αυτά «μπορεί να αντικατοπτρίζουν μια εξωγήινη τεχνολογική προέλευση», αν και είπαν ότι ο ισχυρισμός απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Τα θραύσματα «θα μπορούσαν να προέρχονται από ένα διαστημόπλοιο άλλου πολιτισμού ή κάποιο τεχνολογικό gadget», είπε ο Loeb στο CBS News.

Μια αμφιλεγόμενη άποψη

Πολλοί επιστήμονες απομακρύνθηκαν γρήγορα από την ερμηνεία του Loeb και των συναδέλφων του.

Κάποιοι συμφώνησαν ότι η παράξενη σύνθεση των σφαιριδίων BeLaU θα μπορούσε να υποδηλώνει εξωγήινη προέλευση, αλλά αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό ότι είχαν γίνει κατ’ ανάγκη έξω από το ηλιακό σύστημα.

Άλλοι που ανέλυσαν το αντικείμενο του 2014, διαφώνησαν ότι προέρχονταν από το διαστρικό διάστημα και πρότειναν ότι η σύνθεση σφαιρών θα μπορούσε να προέρχεται από το ηλιακό σύστημα.

Ο Loeb διαφωνεί με αυτούς τους επιστήμονες και τους αποκαλεί «τεμπέληδες κριτικούς» του.

Με πληροφορίες από businessinsider