Εάν σας επέπληξαν ποτέ ως παιδιά επειδή διαβάζατε στο σκοτάδι ή αν χρησιμοποιείτε γυαλιά που μπλοκάρουν το μπλε φως όταν εργάζεστε μπροστά από τον υπολογιστή, μπορεί να έχετε κάποιες λανθασμένες ιδέες για την υγεία των ματιών και γενικότερα για την όραση. Ακολουθούν κάποιες κοινές πεποιθήσεις που έχουν οι άνθρωποι για την υγεία των ματιών και τι λένε οι ειδικοί για αυτές.

όραση

Το να διαβάζετε ένα βιβλίο ή να κοιτάτε μια ηλεκτρονική συσκευή από κοντά είναι κακό για τα μάτια σας

Αληθής. Τα μάτια μας δεν προορίζονται να εστιάζουν σε αντικείμενα κοντά στο πρόσωπό μας για μεγάλες χρονικές περιόδους. Όταν το κάνουμε, ειδικά ως παιδιά, ενθαρρύνει τον βολβό του ματιού να επιμηκύνει, κάτι που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει μυωπία. Για να μειώσετε την πίεση στα μάτια σας, καλό θα ήταν να ακολουθείτε τον κανόνα 20-20-20: Μετά από κάθε 20 λεπτά προσεκτικής ανάγνωσης, κοιτάξτε κάτι τουλάχιστον 20 πόδια μακριά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Το διάβασμα στο σκοτάδι μπορεί να επιδεινώσει την όρασή σας

Ψευδής. Ωστόσο, εάν ο φωτισμός είναι τόσο αμυδρός που πρέπει να κρατήσετε το βιβλίο ή το tablet σας κοντά στο πρόσωπό σας, αυτό μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους που αναφέρονται παραπάνω και να δημιουργήσει καταπόνηση των ματιών, που μπορεί να προκαλέσει πόνο γύρω από τα μάτια και τους κροτάφους, πονοκέφαλο και δυσκολία συγκέντρωσης.

Το να περνάτε περισσότερο χρόνο έξω βοηθά την όραση

Αληθής. Κάποιες έρευνες (που επικεντρώνονται κυρίως σε παιδιά) υποδηλώνουν ότι ο εξωτερικός χρόνος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μυωπίας. Οι ειδικοί δεν καταλαβαίνουν πλήρως γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το έντονο ηλιακό φως μπορεί να ενθαρρύνει τον αμφιβληστροειδή να παράγει ντοπαμίνη, η οποία αποθαρρύνει την επιμήκυνση των ματιών (αν και αυτά τα πειράματα έχουν διεξαχθεί κυρίως με ζώα).

Το πολύ υπεριώδες φως μπορεί να βλάψει την όραση

Αληθής. Υπάρχει λόγος που οι ειδικοί λένε να μην κοιτάμε τον ήλιο. Η υπερβολική έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες Α και Β στο ηλιακό φως μπορεί να «προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη» στον αμφιβληστροειδή. Αυτό μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη. Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο μάτι, αν και αυτός ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Η χρήση γυαλιών ηλίου, γυαλιών ή επαφών που εμποδίζουν τις ακτίνες UV μπορεί να προσφέρει προστασία.

όραση

Ένα διάλειμμα από τη χρήση γυαλιών μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση της όρασής σας

Ψευδής. Μερικοί ασθενείς που χρειάζονται γυαλιά λένε ότι δεν φορούν τα γυαλιά τους όλη την ώρα γιατί πιστεύουν ότι θα επιδεινώσει την κατάστασή τους. Αυτό δεν είναι αλήθεια λένε οι ειδικοί και αν χρειάζεστε γυαλιά, πρέπει να τα φοράτε.

Ακόμη και λίγο μπλε φως από τις οθόνες είναι επιβλαβές για τα μάτια σας

Ψευδής. Ενώ ορισμένες έρευνες έχουν βρει ότι η έκθεση στο μπλε φως μπορεί να βλάψει τον αμφιβληστροειδή και ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα όρασης με την πάροδο του χρόνου, κανένα στοιχείο δεν έχει επιβεβαιώσει ότι αυτό συμβαίνει με τυπικές εκθέσεις στους ανθρώπους. Δεν υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η χρήση γυαλιών που μπλοκάρουν το μπλε φως θα βελτιώσει την υγεία των ματιών.

Το κάπνισμα είναι κακό για την υγεία των ματιών

Αληθής. Μια μελέτη το 2011 συσχέτισε το κάπνισμα με τις αυτοαναφερόμενες οφθαλμικές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία σε ηλικιωμένους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένου του καταρράκτη και της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας ασθένειας όπου τμήμα του αμφιβληστροειδούς διασπάται και θολώνει την όρασή σας. Οι τοξικές χημικές ουσίες από τα τσιγάρα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματός σας και καταστρέφουν τους ευαίσθητους ιστούς στα μάτια, συμπεριλαμβανομένου του αμφιβληστροειδούς, του φακού και της ωχράς κηλίδας.

Τα καρότα κάνουν καλό στην όραση

Αληθής. Ενώ μια δίαιτα πλούσια σε καρότα δεν θα σας δώσει τέλεια όραση, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα θρεπτικά συστατικά σε αυτά είναι καλά για την υγεία των ματιών. Μια μεγάλη κλινική δοκιμή, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα που περιέχουν θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα καρότα, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών όπως η βήτα-καροτίνη και οι βιταμίνες C και E, θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

Η επιδείνωση της όρασης είναι αναπόφευκτη λόγω γήρανσης

Ψευδής. Οι περισσότερες αιτίες μείωσης της όρασης στην ενήλικη ζωή – συμπεριλαμβανομένης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, του καταρράκτη και του γλαυκώματος – μπορούν να προληφθούν ή να θεραπευθούν εάν τα αντιμετωπίσετε στην ώρα τους. Εάν η όρασή σας αρχίζει να εξασθενεί, μην την παραβλέψετε και την δικαιολογήσετε λόγω ηληκίας. Η επίσκεψη σε έναν οπτομέτρη ή οφθαλμίατρο αμέσως θα σας δώσει τις καλύτερες πιθανότητες να αποτρέψετε αυτές τις καταστάσεις.

Πηγή: ΝewΥorkTimes.com

*Photo Credits: Shutterstock