Μήπως τρώγατε τα μακαρόνια σας al dente, μήπως θέλετε και κουτάλι για να τα απολάυσετε; Μήπως θέλετε να τα σιγοβράζετε; Αν είστε λάτρεις των ζυμαρικών ή απλά θέλετε να τα μάθετε να τα σερβίρετε σωστά, πάμε να ανακαλύψουμε μαζί αν κάποιες από τις θεωρίες που πιστεύαμε για τα ζυμαρικά μέχρι σήμερα είναι αλήθεια ή μύθος.

ζυμαρικά

Αλήθεια ή μύθος: Τα ζυμαρικά πρέπει πάντα να μαγειρεύονται al dente

Ο αμερικάνικος τρόπος σερβιρίσματος ζυμαρικών με σάλτσα από πάνω είναι διαφορετικός από τον ιταλικό τρόπο σερβιρίσματος ζυμαρικών και σάλτσας συνδυαστικά. Στις ιταλικές συνταγές, τα ζυμαρικά μαγειρεύονται δύο φορές: πρώτα σε βραστό νερό και μετά ξανά με καρυκεύματα ή σάλτσα, οπότε είναι λογικό να τα αφήνουμε ελαφρώς al dente στο πρώτο στάδιο. Μπορείτε πάντα να προσθέσετε περισσότερη σάλτσα ή νερό μαγειρέματος για να ολοκληρώσετε το μαγείρεμα των ζυμαρικών, αλλά δεν μπορείτε να προβλέψετε εάν είναι υπερβολικά ψημένα.

Ακόμη και στην Ιταλία, υπάρχει χώρος για προσωπική προτίμηση. Να θυμάστε ότι τα ζυμαρικά θα μαγειρεύονται πάντα λίγο περισσότερο αφού στραγγιστούν, οπότε σταματήστε πριν μαλακώσουν τόσο ώστε να διαλύονται μέχρι να φτάνουν στο τραπέζι. Και είναι πάντα καλή ιδέα να μαγειρεύετε τα ζυμαρικά al dente όταν πρόκειται να τα ψήσετε σε κατσαρόλα. Ετυμηγορία: Λάθος. Μαγειρέψτε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

ζυμαρικά

Αλήθεια ή μύθος: Τα ζυμαρικά πρέπει να σιγοβράζουν όλη την ώρα

Δεν έχει μεγάλη διαφορά αν το νερό σιγοβράζει ή βράζει. Τα αποξηραμένα ζυμαρικά θα μαγειρευτούν σε οποιαδήποτε θερμοκρασία από 180 βαθμούς έως 212 βαθμούς. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το ανακάτεμα. Στη χαμηλότερη θερμοκρασία, τα ζυμαρικά πρέπει να αναδεύονται τουλάχιστον κάθε λεπτό περίπου για να διανεμηθούν τα κολλώδη σωματίδια αμύλου, γεγονός που εμποδίζει τη συσσώρευση. Αν δεν σας πειράζει να προσέχετε συνεχώς τα ζυμαρικά σας ενώ βράζουν, μπορείτε να τα μαγειρέψετε σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Ετυμηγορία: Μύθος.

Αλήθεια ή μύθος: Θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το νερό των ζυμαρικών να πάρει μια βράση για να προσθέσετε το αλάτι

Η ιδέα είναι ότι η προσθήκη αλατιού στο κρύο νερό θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά, επειδή το αδιάλυτο αλάτι βρίσκεται στον πάτο. Αλλά η ποσότητα αλατιού στο νερό των ζυμαρικών δεν είναι αρκετή για να βλάψει τις σημερινές κατσαρόλες και τηγάνια. Τούτου λεχθέντος, είναι καλή ιδέα να μην αφήσετε το αλμυρό νερό των ζυμαρικών να κρυώσει στην κατσαρόλα μετά το μαγείρεμα. Όσο πιο γρήγορα το πετάξετε και ξεπλύνετε την κατσαρόλα, τόσο πιο εύκολο είναι να καθαρίσετε τις αναπόφευκτες εναποθέσεις αλατιού. Ετυμηγορία: Μύθος. Προσθέστε το αλάτι όποτε θέλετε.

ζυμαρικά

Αλήθεια ή Μύθος: Το αλάτισμα του νερού των ζυμαρικών κάνει τα noodles να μαγειρεύονται πιο γρήγορα

Είναι αλήθεια ότι το αλάτι αυξάνει το σημείο βρασμού του νερού, αλλά όχι με τρόπο που να έχει σημασία για το βράσιμο των ζυμαρικών. Εάν προσθέσατε αρκετό αλάτι για να επιταχύνετε το μαγείρεμα, τα ζυμαρικά σας δεν θα μπορούν να φαγωθούν. Ετυμηγορία: Μύθος.

Αλήθεια ή μύθος: Το νερό μαγειρέματος των ζυμαρικών θα πρέπει να είναι τόσο αλμυρό όσο ο ωκεανός

Εδώ υπάρχει μια διχογνωμία και καλό θα ήταν δείτε πόσο αλάτι θέλετε εσείς να βάλετε στα μακαρόνια σας. Όλα εξαρτώνται από τις σάλτσες που τα συνοδεύουν. Το πολύ αλμυρό νερό είναι πάρα πολύ αλμυρό για τα μακαρόνια έτσι κι αλλιώς σε σημείο που δεν θα καταφέρετε να τα φάτε. Καλό θα ήταν ανα προσθέτε ζωμό λαχανικών ή κότας που δίνει αυτήν την σωστά αλμυράδα στην πάστα σας. Ετυμηγορία: Μύθος. Αλάτι για γεύση.

Πηγή: NYTimes.com

*Photo Credits: Shutterstock