Μπορούμε άραγε να φανταστούμε πραγματικά τις μας επιφυλάσσει το μέλλον στην τεχνολογία; Να δούμε πως θα σχηματοποιηθούν οι άπειρες δυνατότητες που έχουν ξανοιχτεί μπροστά μας; Γοητευτικές όσο και επικίνδυνες – το έχει αυτό το καινούριο, το διαφορετικό σε τέτοιους τομείς.

Το σίγουρο είναι πως αυτή τη στιγμή, κάθε στιγμή, υπάρχουν κάποια λαμπρά μυαλά εκεί έξω που σκέφτονται και υλοποιούν αυτό που οι κοινοί θνητοί δεν μπορούμε καν να διανοηθούμε. Το ChatGTP έσκασε με ισχύ βόμβας πέρυσι στο ευρύ κοινό, αλλά δεν ήταν κάτι που αυτοί που ξέρουν, είδαν με έκπληξη.

Ήταν «απλώς» η πρώτη φορά που συνειδητοποίησαν όλοι, ακόμα και οι πιο αδαείς ας μας επιτραπεί να το θέσουμε, πως αυτό που λέμε «τεχνητή νοημοσύνη» δεν είναι κάτι αόριστο και μακρινό. Αντίθετα, είναι ήδη «εδώ» και πολύ συγκεκριμένο. Με προοπτικές βέβαια που ξεπερνούν τις επεξεργαστικές μας ικανότητες στην παρούσα φάση.

Είναι εντυπωσιακή και η ταχύτητα με την οποία η ΑΙ έγινε κομβικό στοιχείο στη σκέψη, στο προγραμματισμό των μεγάλων εταιρειών. Οι εξελίξεις τρέχουν ταχύτατα και επιβάλλεται, όποιος θέλει να μείνει στο παιχνίδι, να κάνει τα δέοντα για να συμβαδίσει.

Το 2024, και δεν λέμε κάτι δύσκολο να προβλεφθεί, μας επιφυλάσσει ακόμα μεγαλύτερα άλματα. Θα δούμε πράματα και… θάματα στην τεχνολογία. Προσπαθήσαμε εδώ να τα κωδικοποιήσουμε.  

Τεχνολογία 2024: Αυτά μας έρχονται

ΑΙ ακόμα πιο κοντά στο «θαύμα»

Πόσο πιο πολύ θα προχωρήσει η ΑΙ; Ο στόχος είναι η τεχνητή νοημοσύνη να γίνει ακόμα περισσότερο «ανθρώπινη». Το ChatGTP ήταν μόνο η αρχή. Ο αλγόριθμος θα εξελιχθεί και θα βελτιωθεί περαιτέρω, όπως και άλλα αντίστοιχα εργαλεία.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αυτοματοποιηθούν περαιτέρω αυτά που τώρα είναι πολύπλοκες διεργασίες για τις εταιρίες. Η εποχή ζητάει big data, δηλαδή μεγάλους όγκους δεδομένων που θα δίνουν τα εφόδια στα apps της ΑΙ να «εκπαιδευτούν» και να είναι πιο αποτελεσματικά.

Όποιος, κοντολογίς, έχει πρόσβαση και κατανόηση των διδαγμάτων, θα προχωρήσει. Εξ ου και το γεγονός πως οι καλοί data analysts είναι περιζήτητοι από τις μεγάλες εταιρείες.

ChatGPT, OpenAI

Μια άλλη, εικονική, πραγματικότητα

Το Apple Vision Pro, το σύστημα AR (Augmented Reality – Επαυξημένη Πραγματικότητα) της Apple, αναμένεται να κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2024. Θα καταφέρει αυτό που παρά τα μεγαλεπήβολα σχέδια και τον αρχικό ενθουσιασμό δεν κατάφερε η Meta του Μαρκ Ζάκερμπεργκ;

H Apple φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη ψυχαγωγία και τον τρόπο εργασίας και η εικονική πραγματικότητα είναι το αμέσως επόμενο μεγάλο της στοίχημα.

τεχνολογία

Κβαντικοί υπολογιστές

Έρχονται με φόρα. Οι κβαντικοί υπολογιστές είναι το μέλλον στην τεχνολογία και υπάρχει περίπτωση να έχουμε έτοιμο τον πρώτο τέτοιο για εταιρική χρήση, εντός του έτους. Αν όχι τώρα, το 2025. Στα σιμά δηλαδή θα είναι.

Η υπολογιστική τους ισχύ θα είναι τεράστια και θα δώσουν λύσεις σε περίπλοκα μαθηματικά προβλήματα. Δεν θα έχουμε σύντομα έναν κβαντικό υπολογιστή στο σπίτι μας. Αλλά οι μεγάλες εταιρείες, θα έχουν. Θέμα χρόνου είναι.

τεχνολογία

Επεξεργαστές ακόμα πιο ισχυροί

Μία πολύ σημαντική αλλαγή που έρχεται στα συστήματα με τα Windows αφορά τους επεξεργαστές που κινούνται. PC και laptops θα δουλεύουν σε πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες, τα δεύτερα θα έχουν τη δυνατότητα πολύ μεγαλύτερης αυτονομίας της μπαταρίας.

Κινητά που θα… διπλώνουν στα 4

Τα laptops με αναδιπλούμενη οθόνη και τα smartphones με αναδιπλούμενη οθόνη (foldables) υπάρχουν ήδη στην αγορά.

Τώρα έρχεται το επόμενο βήμα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ένα smartphone θα «απλώνει» στα τρία ή και στα τέσσερα! Η Huawei έχει στα σκαριά ένα τέτοιο smartphone και τρέχει να προλάβει τους άλλους για να το παρουσιάσει πρώτη στην αγορά, δείχνοντας πως είναι ηγέτης στην εν λόγω τεχνολογία.

5G, απελευθερώσου

Υπάρχει μια ευρεία παρανόηση με το 5G. Ναι είναι «εδώ», αλλά σε περιορισμένη μορφή. Δεν έχει απελευθερωθεί ακόμη η πλήρης γκάμα των δυνατότητων του.

Κάτι που θα γίνει, εκτός απροόπτου, από φέτος. Οι χώρες της Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει να λειτουργούν πραγματικά και πλήρως τα δίκτυα 5GSA (standalone).

τεχνολογία