Απίστευτη απόφαση από το κοινοβούλιο της αμερικανικής πολιτείας του Τενεσί. Δύο νεαροί σε ηλικία βουλευτές των Δημοκρατικών εκδιώχθηκαν από τη θέση τους μετά από ψηφοφορία των υπόλοιπων, επειδή συμμετείχαν σε διαδήλωση την περασμένη εβδομάδα για να αξιώσουν καλύτερο έλεγχο των όπλων έπειτα από σφαγή μέσα σε σχολείο. Η κατηγορία, για την οποία τους έδιωξαν, είναι «παραβίαση της δεοντολογίας και των πρωτοκόλλων της πολιτειακής βουλής».

Ο Τζάστιν Τζόουνς και ο Τζάστιν Πίρσον ένωσαν τις φωνές τους στις 30 Μαρτίου με εκατοντάδες άλλους διαδηλωτές μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου, για να ζητήσουν αυστηρότερο έλεγχο της οπλοκατοχής, λίγες μόνο ημέρες μετά την σφαγή σε σχολείο του Νάσβιλ, της πρωτεύουσας της πολιτείας. Στην ένοπλη επίθεση είχαν σκοτωθεί έξι άτομα, ανάμεσά τους και τρία 9χρονα παιδιά. Μαζί τους ήταν και μια άλλη βουλευτής, η Γκλόρια Τζόνσον, που επίσης ανήκει στους Δημοκρατικούς, αλλά κατάφερε  να κρατήσει την έδρα της για μια ψήφο. Λεπτομέρεια: Η Τζόνσον είναι λευκή, οι Τζόουνς και Πίρσον μαύροι.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια απόφαση. Στο κοινοβούλιο του Τενεσί, που μετράει πάνω από 160 χρόνια ζωής, μόνο δύο φορές έχουν αποπεμφθεί βουλευτές.

Αντίδραση από τον Μπάιντεν

Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του ίδιου του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Σε δελτίο Τύπου η αμερικανική προεδρία χαρακτήρισε την αποπομπή «σοκαριστική, αντιδημοκρατική και άνευ προηγουμένου. Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι αντί να συζητήσουν για το θέμα, οι Ρεπουμπλικάνοι αιρετοί που έχουν την πλειοψηφία στην τοπική βουλή επέλεξαν να τιμωρήσουν, να φιμώσουν και να αποκλείσουν βουλευτές που εξέλεξε ο λαός.

Η ψηφοφορία στο Κογκρέσο του Τενεσί (72-25 υπέρ της αποπομπής του κ. Τζόουνς, 69-26 για την αποπομπή του κ. Πίρσον, 65-30 υπέρ της αποπομπής της κυρίας Τζόνσον, που κράτησε την έδρα της επειδή απαιτείτο πλειοψηφία δύο τρίτων) έγινε ενώ έξω από το πολιτειακό Κογκρέσο είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές.

Ο Τζόουνς είπε πως αισθάνθηκε ότι το σώμα τον αντιμετώπισε ούτε λίγο ούτε πολύ σαν ξιπασμένο νέγρο. Ο Πίρσον πρόσθεσε πως δεν είναι σύμπτωση πως οι δύο νεότεροι μαύροι βουλευτές και μια από τις ελάχιστες γυναίκες στο σώμα μπήκαν στο στόχαστρο της διαδικασίας.

Photo credits: Facebook@WPLNNews