Η κλιμάκωση των επιθέσεων του Νετανιάχου κατά της Χαμάς με βομβαρδισμούς κατά αμάχων πληθυσμών στη Γάζα έχει προκαλέσει την δυσαρέσκεια των ΗΠΑ με τον Τζο Μπάιντεν να διαμηνύει ότι τον κίνδυνο ότι το «Ισραήλ χάνει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας» και πως ο Νετανιάχου πρέπει να αλλάξει πρόσωπα στην κυβέρνησή του.

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία των δυο ανδρών, το ύφος ήταν έντονο με τον Νετανιάχου να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις σχετικές δηλώσεις του Μπάιντεν.  Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, όπως μεταδόθηκε από τον Open, ο Νετανιάχου επεσήμανε προς τον Μπάιντεν: «Ναι, αλλά εσείς ισοπεδώσατε με βομβαρδισμούς την Γερμανία και ρίξατε ατομική βόμβα στην Ιαπωνία, όπου πολλοί άμαχοι έχασαν τη ζωή τους».

Σύμφωνα με πηγές από τον Λευκό Οίκο, η αντίδραση του Μπάιντεν ήταν: «Ναι, γι’ αυτό και δημιουργήθηκαν όλοι αυτοί οι διεθνείς θεσμοί μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Για να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξανασυμβούν. Μην κάνετε τα ίδια λάθη που κάναμε μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να εμπλακούμε σε πόλεμο στο Αφγανιστάν».

Photo credits: Shutterstock