Το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να ζητήσει καλύτερο φίλο από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Στον αγωνιώδη απόηχο της φρίκης που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο Μπάιντεν θρηνούσε με τους Ισραηλινούς σαν να ήταν ένας από αυτούς.

Καθώς η παγκόσμια οργή αυξανόταν για τους χιλιάδες θανάτους αμάχων στη Γάζα κατά την αντεπίθεση του Ισραήλ κατά της Χαμάς, ο Μπάιντεν ήταν κατηγορηματικός ως προς το δικαίωμα του εβραϊκού κράτους να αντεπιτεθεί. Όμως, η αυξανόμενη οργή και οι διασπάσεις στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος για την αγριότητα της εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα και την έλλειψη κατάπαυσης του πυρός δημιουργούν μια ασταθή πολιτική διάθεση στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η διαφωνία και η ανησυχία μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων, και ιδιαίτερα των Αραβοαμερικανών, φαίνεται να αυξάνουν τον πολιτικό κίνδυνο για τον Μπάιντεν στο κατώφλι του εκλογικού έτους. Αυτές οι διαφορές απειλούν να επιδεινώσουν τις αδυναμίες του μέσα στο ίδιο του το κόμμα, κάτι που μπορεί να αποτελέσει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις ελπίδες του για δεύτερη θητεία.

Η πολιτική γραμμή Μπάιντεν

Η λεπτή πολιτική θέση του Μπάιντεν τον υποχρέωσε να ακολουθήσει μια λεπτή γραμμή. Απώθησε τις προτάσεις του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι το Ισραήλ θα έλεγχε με κάποιο τρόπο τη Γάζα μετά τον πόλεμο. Είπε επίσης ότι αυτή την εβδομάδα τα νοσοκομεία «πρέπει να προστατεύονται» στον θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς.

Και την Τετάρτη, πρότεινε ότι η βία στη Μέση Ανατολή θα τερματιστεί μόνο με μια λύση δύο κρατών στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων. Στο εσωτερικό, ο πρόεδρος έχει επίσης αποκαλύψει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση της ισλαμοφοβίας, εν μέσω ανησυχιών μεταξύ ορισμένων Δημοκρατικών ότι μπορεί να είναι ευάλωτος στην απώλεια της υποστήριξης των Μουσουλμάνων Αμερικανών, ειδικά στην κρίσιμη πολιτεία του Μίσιγκαν στις εκλογές του επόμενου έτους.

Εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου έξαρσης αντισημιτικών επεισοδίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά σε πανεπιστημιουπόλεις, ο πρόεδρος ζήτησε επίσης από τη διοίκησή του να προστατεύσει τους Εβραίους Αμερικανούς. Αλλά όσο περισσότερο διαδραματίζεται η σφαγή των πολιτών στη Γάζα και καθώς αυξάνεται η οργή μεταξύ των ακτιβιστών της αμερικανικής αριστεράς, θα προκύπτουν ερωτηματικά σχετικά με την ικανότητα του Μπάιντεν να διατηρήσει τη θεμελιώδη υποστήριξή του στη στρατιωτική δράση του Ισραήλ.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν επανειλημμένα αρνηθεί ότι οποιοδήποτε μέρος των υπολογισμών του Μπάιντεν για το Ισραήλ έχει τις ρίζες του στην εσωτερική πολιτική. Ωστόσο, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Mark Warner από τη Βιρτζίνια είπε στο «Face the Nation» του CBS την Κυριακή ότι ο προοδευτικός θυμός για τον πόλεμο «έχει τη δυνατότητα» να βλάψει πολιτικά τον Μπάιντεν.

Μπάιντεν Ισραήλ στάση εκλογές 2024
(Photo credits: Kent Nishimura/Getty Images)

Η βουλευτής Alexandria Ocasio-Cortez είπε στο CNN την περασμένη εβδομάδα ότι η θέση του Λευκού Οίκου για τον πόλεμο στη Γάζα ήταν επίσης ένα πρόβλημα για τον Μπάιντεν μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων από τους οποίους οι Δημοκρατικοί εξαρτώνται συχνά για να αυξήσουν την προσέλευση. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό», είπε. «Οι νέοι έχουν δώσει προσοχή σε αυτό το θέμα». Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα οξύ, δεδομένης της αδύναμης πολιτικής θέσης του προέδρου συνολικά, καθώς η κούρσα για την επανεκλογή του θερμαίνεται με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι απορρίπτει την υποστήριξη από κρίσιμα στοιχεία του Δημοκρατικού συνασπισμού.

Νέα δημοσκόπηση βρίσκει ένα αυξανόμενο μερίδιο του αμερικανικού κοινού που αποδοκιμάζει τη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς – ιδιαίτερα των Δημοκρατικών και των νεότερων Αμερικανών. Στην τελευταία δημοσκόπηση NPR/PBS NewsHour/Marist, για παράδειγμα, το 38% των Αμερικανών λέει ότι η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς ήταν «υπερβολική», από 26% σε έρευνα του Οκτωβρίου. Περισσότεροι από τους μισούς Δημοκρατικούς αισθάνονται έτσι και περίπου οι μισοί ψηφοφόροι κάτω των 45 ετών.

Προς το παρόν, ο Μπάιντεν δεν δείχνει δημόσια ένδειξη ότι αισθάνεται πολιτική απειλή. Μόλις την Τετάρτη, για παράδειγμα, υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Ισραήλ να επιτεθεί στο νοσοκομείο al-Shifa στη Γάζα – μια πράξη που προσέλκυσε ευρεία κριτική από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων προοδευτικών και νεαρών Δημοκρατικών ψηφοφόρων που αναστατώθηκαν από την υποστήριξη της Αμερικής στο Ισραήλ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είπε ότι το νοσοκομείο ήταν ο χώρος ενός υπόγειου κέντρου διοίκησης για τη Χαμάς και έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία και ένα βίντεο ενός υποτιθέμενου «λειτουργικού φρεατίου σήραγγας», το οποίο η Χαμάς έχει αρνηθεί ως «αβάσιμα ψέματα».

«Έχετε μια περίσταση όπου το πρώτο έγκλημα πολέμου διαπράττεται από τη Χαμάς κρύβοντας τα κεντρικά γραφεία της, τον στρατό της κάτω από ένα νοσοκομείο. Και αυτό είναι γεγονός. αυτό συνέβη», είπε ο Μπάιντεν στο Σαν Φρανσίσκο. Η κυβέρνηση κάλυπτε περισσότερο το Ισραήλ λέγοντας ότι είχε τις δικές της ανεξάρτητες πληροφορίες σχετικά με το πώς η Χαμάς χρησιμοποίησε το κτίριο, αν και ο Μπάιντεν αρνήθηκε να πει τι ήταν.

Τρία άτομα που γνωρίζουν την αξιολόγηση είπαν στο CNN την Πέμπτη ότι ήταν κυρίως πληροφορίες σημάτων, συμπεριλαμβανομένων των υποκλοπών συνομιλιών μεταξύ των μαχητών.

Η μακροχρόνια υποστήριξη του Μπάιντεν στο Ισραήλ μπορεί τώρα να τον βλάψει πολιτικά

Η σταθερότητα του Μπάιντεν να βρίσκεται στο πλευρό του Ισραήλ συνάδει με την υποστήριξη δεκαετιών ως γερουσιαστής, αντιπρόεδρος και τώρα ως πρόεδρος, αν και δοκιμάζεται από περιοδικές πολιτικές διαφορές με ορισμένες ισραηλινές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποξένωσης με τον Νετανιάχου που διήρκεσε μέχρι πριν από λίγους μήνες.

Ενώ οι ΗΠΑ ήταν ο ισχυρότερος υποστηρικτής του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της τελευταίας δοκιμασίας του, τα αμερικανικά συμφέροντα και οι πολιτικές επιταγές του Μπάιντεν δεν ευθυγραμμίζονται άμεσα με εκείνες του Ισραήλ. Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, ο Λευκός Οίκος έλαβε έντονες προειδοποιήσεις από αμερικανούς διπλωμάτες στον αραβικό κόσμο ότι οι ΗΠΑ «έχανε το αραβικό κοινό για μια γενιά».

Στο εσωτερικό, εν τω μεταξύ, η αντίδραση στον πόλεμο στη Γάζα χρησιμεύει για να αποκαλύψει ήδη μεγάλες ιδεολογικές διασπάσεις στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος και του συνασπισμού στον οποίο βασίζεται ο Μπάιντεν για να προσπαθήσει να τον οδηγήσει στην επανεκλογή του το επόμενο έτος. Μεγάλος αριθμός νεότερων ψηφοφόρων δείχνουν μεγαλύτερη υποστήριξη στους Παλαιστίνιους από ό,τι συνήθως στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από τρομακτικά βίντεο με απώλειες αμάχων που προκαλούνται από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς από το Ισραήλ.

Οι διαμαρτυρίες έχουν συγκλονίσει πανεπιστημιουπόλεις, όπου σημειώθηκε ένα ξέσπασμα αντι-ισραηλινών συναισθημάτων που μερικές φορές έχει περάσει σε κραυγαλέο αντισημιτισμό. Στα αριστερά, η κατάσταση των Παλαιστινίων έχει γίνει επίσης ένα δοχείο απογοήτευσης μεταξύ των προοδευτικών ακτιβιστών και ένα σημείο οργάνωσης για την αριστερή πολιτική.

Στο πιο γραφικό σημάδι της διαφωνίας την Τετάρτη, μια διαμαρτυρία που απαιτούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα -την οποία ο Μπάιντεν αρνήθηκε να καταδικάσει- είδε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Δημοκρατικής Επιτροπής στην Ουάσιγκτον.

Ο ηγέτης της μειονότητας της Βουλής των Αντιπροσώπων Hakeem Jeffries και άλλοι ανώτεροι ηγέτες των Δημοκρατικών ήταν μέσα εκείνη την ώρα. Η αναταραχή πρόσφερε στους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι επικρίνονται συνεχώς επειδή καταδίκασαν ανεπαρκώς τη βία του όχλου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021, την ευκαιρία να ισχυριστούν ότι οι Δημοκρατικοί αντιπροσώπευαν ένα παράνομο περιθώριο.

Ο βουλευτής της Αριζόνα Andy Biggs, ένθερμος υποστηρικτής του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε στο X ότι «το Δημοκρατικό Κόμμα έχει καλλιεργήσει μια αντισημιτική, φιλοτρομοκρατική φατρία μέσα στο δικό τους κόμμα».

Διαμαρτυρίες ξέσπασαν επίσης την Πέμπτη στην Καλιφόρνια στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ασίας-Ειρηνικού που διοργανώθηκε από τον Μπάιντεν, όταν μια σειρά αυτοκινήτων έκλεισε τη γέφυρα Bay μεταξύ του Όκλαντ και του Σαν Φρανσίσκο.

Ενώ ορισμένες από τις διαμαρτυρίες είναι εντυπωσιακές, ωχριούν μέχρι στιγμής σε σύγκριση με το μέγεθος και την ένταση άλλων διαδηλώσεων τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του κινήματος Black Lives Matter μετά τη δολοφονία του George Floyd, του ακτιβισμού κατά τη διάρκεια του Occupy Wall. Το κίνημα δρόμου ή πορείες δρόμου ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ. Οι συμπλοκές στο DNC το βράδυ της Τετάρτης, αν και σοβαρές, ακολούθησαν επίσης ειρηνικές διαδηλώσεις υπέρ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στην Ουάσιγκτον τις τελευταίες εβδομάδες που προσέλκυσαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές.

Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να διαμορφώσει μια ασταθή εκλογική χρονιά

Ωστόσο, οι πολιτικές επιπτώσεις του πολέμου στο Ισραήλ, και ο τρόπος με τον οποίο καταστρέφουν τις ήδη εμφανείς διαφορές στην αριστερά, ειδικά, θα μπορούσαν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο σε ένα στενό εκλογικό έτος.

Η εγκατάλειψη από μικρό σχετικά αριθμό Αραβοαμερικανών ψηφοφόρων στο Μίσιγκαν, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι καθοριστική σε μια στενή κούρσα μεταξύ του Μπάιντεν και του πιθανού υποψηφίου του GOP, Τραμπ. Και οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση του ενθουσιασμού των ψηφοφόρων μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων που έχουν ήδη ερωτήσεις σχετικά με την προχωρημένη ηλικία του Μπάιντεν και είναι τώρα απογοητευμένοι από τη θέση του στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να βλάψει τον πρόεδρο.

Η απάντηση του Λευκού Οίκου σε έναν πρόσφατο γύρο κάλυψης των πολιτικών ευθυνών του Μπάιντεν ήταν το επιχείρημα ότι μόλις υπάρξει άμεση σύγκριση με τον Τραμπ, εάν γίνει υποψήφιος του GOP, τα τακτικά πολιτικά πρότυπα θα επιβεβαιωθούν εκ νέου. Οι υποστηρικτές του Μπάιντεν σημειώνουν επίσης την ισχυρότερη από το αναμενόμενο εμφάνιση των Δημοκρατικών υποψηφίων στις εκλογές αυτόν τον μήνα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτειακών νομοθετικών αγώνων στη Βιρτζίνια και σε ένα βασικό δημοψήφισμα για τα δικαιώματα των αμβλώσεων στο Οχάιο.

Αλλά ο κίνδυνος για τον Μπάιντεν μπορεί να μην είναι ότι οι νεότεροι ψηφοφόροι στραφούν στον Τραμπ, αλλά ότι πολλοί απλώς δεν προσέρχονται καθόλου στις εκλογές. Αυτό εγκυμονεί κίνδυνο και για τους Δημοκρατικούς στο ψηφοδέλτιο, με το κόμμα να αντιμετωπίζει ένα δύσκολο τοπίο στη Γερουσία το επόμενο έτος, ειδικά για τους ευάλωτους Δημοκρατικούς που θα επανεκλεγούν στις κόκκινες πολιτείες.

Από τη μία πλευρά, είναι ανόητο να συλλογιζόμαστε πολιτικούς προβληματισμούς ενώ τόσοι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν, αιχμάλωτοι και θλιμμένοι στη Μέση Ανατολή. Οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί έχουν απεγνωσμένη ανάγκη να σταματήσει η βία. Αλλά την ίδια στιγμή, η προεδρία των ΗΠΑ φέρει τα δικά της τεράστια διακυβεύματα στις εκλογές του επόμενου έτους που θα αντηχούν σε όλο τον κόσμο. Ως θέμα πολιτικής, καθώς και ανθρωπιάς, ο Μπάιντεν χρειάζεται επίσης την ειρήνη να έρθει το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: CNN.COM