Το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης μοιράζει νερό και καπάκια σε άστεγους και έχει εκδώσει προειδοποίηση για τη ζέστη καθώς οι Αρχές επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τις θερμοκρασίες που σπάνε ρεκόρ.

Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έφτασε κοντά στους 30 ο υδράργυρος και κατά τη διάρκεια της ημέρας έφτασαν τους 38,8, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 37,4 C που είχε οριστεί το 2010. Η υγρασία είναι επίσης υψηλή, αυξάνοντας την αίσθηση της αποπνικτικής ζέστης.

Μηνύματα έχουν σταλεί σε 3.600 ευάλωτα άτομα που τους συμβουλεύουν πώς να προστατευτούν από τη ζέστη και τους κατευθύνουν στο πλησιέστερο «καταφύγιο», κλιματιζόμενους χώρους δηλαδή, με σιντριβάνια.

Η πόλη έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να ποτίσει τα 310.000 δέντρα της μετά την πτώση ενός φοίνικα που σκότωσε μια νεαρή γυναίκα την περασμένη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία έχει πληγεί από διαδοχικούς καύσωνες από τον Ιούνιο, οι θερμοκρασίες ωστόσο, ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη σε ολόκληρη τη χώρα, με βελτίωση από το σαββατοκύριακο, λόγω πτώσης έως και 10 βαθμούς Κελσίου μέχρι την Κυριακή, με βροχές, αν και δεν είναι αρκετές για να μετριάσουν την παρατεταμένη ξηρασία.

Ούτε οι συνήθως εύκρατες βόρειες περιοχές δεν έχουν γλιτώσει αυτό το καλοκαίρι, με τη Χώρα των Βάσκων και την Κανταβρία να καταγράφουν θερμοκρασίες από 40 βαθμούς και πάνω.

Αρκετοί άνθρωποι εισήχθησαν στο νοσοκομείο, ενώ στο Μπιλμπάο το θερμόμετρο κατέγραψε τους 43ºC. Η ζέστη αναμένεται να κινηθεί νότια την Πέμπτη, με τη Λα Ριόχα και τη Σαραγόσα μεταξύ των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο.

Αρνητικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες

Ο συνδυασμός ζέστης και ξηρασίας έχει θέσει όλη την Ισπανία σε κατάσταση συναγερμού για πυρκαγιές. Στην Τενερίφη, 37.000 στρέμματα δασικής έκτασης έχουν ήδη καταστραφεί.

Δύο συνεχόμενα θερμά και ξηρά καλοκαίρια επηρεάζουν επίσης τη συγκομιδή σταφυλιών και ελιάς. Ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, είδε την περσινή σοδειά να μειώνεται κατά 50% και η φετινή αναμένεται να είναι εξίσου κακή.

Η τιμή του εξαιρετικής ποιότητας παρθένου ελαιολάδου είναι σχεδόν διπλάσια από εκείνη του προηγούμενου έτους, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι πωλήσεις κατά 50%.

Χωρίς σημαντικές βροχοπτώσεις αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα, εκφράζεται φόβος ότι εκατομμύρια ελιές, αμυγδαλιές, φιστικιές, κερασιές και εσπεριδοειδή θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά. Η καλλιέργεια μάνγκο και αβοκάντο μπορεί σύντομα να γίνει μη βιώσιμη λόγω έλλειψης νερού.

Οι αγρότες μπορούν να ανακτήσουν ορισμένες από τις απώλειές τους μέσω της ασφάλισης και της κοινής γεωργικής πολιτικής της ΕΕ και η κυβέρνηση της Μαδρίτης έδωσε 357 εκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις τον περασμένο μήνα για τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο, όπως οι παραγωγοί ρυζιού και ντομάτας, καθώς και οι αγρότες κερασιών στη δυτική Ισπανία.