Η αποτυχία εποπτείας περιεχομένου, όπως οι ψευδείς ειδήσεις, μπορεί να επιφέρει πρόστιμο 6% των εσόδων X του Μασκ ή μπλακάουτ στην ΕΕ σύμφωνα με τους νέους νόμους

Η προειδοποίηση

Η ΕΕ έχει εκδώσει προειδοποίηση στον Έλον Μασκ σχετικά με την υποτιθέμενη παραπληροφόρηση σχετικά με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των ψεύτικων ειδήσεων και των «παλαιών εικόνων» στο X, που ήταν παλαιότερα γνωστό ως Twitter. Η επιστολή έρχεται λιγότερο από δύο μήνες αφότου τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι σαρωτικοί νόμοι που ρυθμίζουν το περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εμφανίζονται στην ΕΕ βάσει του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Εάν ο Musk, ο ιδιοκτήτης του X, δεν συμμορφωθεί, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμο 6% των εσόδων του από το X ή ολικό μπλακ άουτ στην ΕΕ.

Ο Τιερί Μπρετόν, ο αρμόδιος επίτροπος για την πράξη, έγραψε στον Μασκ για να τον παροτρύνει να διασφαλίσει «μια άμεση, ακριβή και πλήρη απάντηση» στο αίτημα να επικοινωνήσει με την Europol, την αστυνομική υπηρεσία της ΕΕ και τις «σχετικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου» εντός της επόμενες 24 ώρες. Ο Μπρετόν υπενθύμισε στον Μασκ ότι έπρεπε να έχει «αναλογικά και αποτελεσματικά μέτρα μετριασμού για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια και τον πολιτικό λόγο που απορρέουν από την παραπληροφόρηση».

«Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, έχουμε ενδείξεις ότι η πλατφόρμα σας χρησιμοποιείται για τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης στην ΕΕ», έγραψε ο Μπρετόν.

«Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αναφέρουν ευρέως περιπτώσεις ψεύτικων και παραποιημένων εικόνων και γεγονότων που κυκλοφορούν στην πλατφόρμα σας στην ΕΕ, όπως παλιές εικόνες άσχετων ενόπλων συγκρούσεων ή στρατιωτικά πλάνα που προέρχονται στην πραγματικότητα από βιντεοπαιχνίδια. Αυτό φαίνεται να είναι προδήλως ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες», είπε. «Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες ορίζει πολύ ακριβείς υποχρεώσεις σχετικά με την εποπτεία περιεχομένου», είπε ο Breton, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές στις πολιτικές δημοσίου συμφέροντος του X έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τη συμμόρφωσή του με τους νέους κανόνες.

Ο Μασκ παραιτήθηκε από έναν εθελοντικό κώδικα πρακτικής που είχε δημιουργηθεί από την ΕΕ νωρίτερα αυτό το έτος για να επιτρέψει στις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να δημιουργήσουν συστήματα συμμόρφωσης με τους νέους νόμους. Το Facebook, η Google, η TikTok και άλλες εταιρείες συμμετέχουν στον κώδικα πρακτικής και καταργούν την παραπληροφόρηση βάσει των νέων κανόνων. Απάντησε στον Breton στο X λέγοντας: «Παρακαλώ αναφέρετε τις παραβιάσεις που αναφέρεστε στο X, ώστε να τις δει το κοινό». Σε μια αναφορά στην απαίτηση του νόμου ότι οι πλατφόρμες ρυθμίζουν το περιεχόμενό τους σύμφωνα με τους νέους νόμους, ο Μπρετόν απάντησε: «Στο χέρι σας είναι να αποδείξετε ότι ακολουθείτε την ομιλία».

Η έντονα διατυπωμένη επιστολή του Μπρετόν είπε στον Μασκ: «Πρώτον, πρέπει να είστε πολύ διαφανείς και σαφείς ως προς το περιεχόμενο που επιτρέπεται σύμφωνα με τους όρους σας και να επιβάλλετε με συνέπεια και επιμέλεια τις δικές σας πολιτικές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρόκειται για βίαιο και τρομοκρατικό περιεχόμενο που φαίνεται να κυκλοφορεί στην πλατφόρμα σας. Οι τελευταίες αλλαγές σας στις πολιτικές δημοσίου συμφέροντος που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας άφησαν πολλούς ευρωπαίους χρήστες αβέβαιους.

«Δεύτερον, όταν λαμβάνετε ειδοποιήσεις για παράνομο περιεχόμενο στην ΕΕ, πρέπει να είστε έγκαιροι, επιμελείς και αντικειμενικοί στην ανάληψη δράσης και την κατάργηση του σχετικού περιεχομένου όταν αυτό δικαιολογείται. Έχουμε, από εξειδικευμένες πηγές, αναφορές σχετικά με δυνητικά παράνομο περιεχόμενο που κυκλοφορεί στην υπηρεσία σας παρά τις σημαίες από τις αρμόδιες αρχές.” Σύμφωνα με τους νέους νόμους, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να απαντούν σε καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο εντός 24 ωρών. Μπορούν να αμφισβητήσουν τα παράπονα των χρηστών, αλλά υπάρχει μια διαδικασία ένστασης για τους καταναλωτές. Στις Βρυξέλλες υπάρχουν ανησυχίες ότι το Twitter δεν ανταποκρίνεται εντός 24 ωρών σε καταγγελίες για παραπληροφόρηση ή άλλο παράνομο περιεχόμενο, όπως ρητορική μίσους εντός του απαιτούμενου χρόνου.

Ο Μπρετόν ζήτησε από τον Μασκ να «διασφαλίσει επειγόντως ότι τα συστήματά σας είναι αποτελεσματικά» και να αναφέρει αμέσως στην ΕΕ τα μέτρα που έχει λάβει για την κρίση. «Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης, αναμένω επίσης από εσάς να έρθετε σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές επιβολής του νόμου και την Europol και να διασφαλίσετε ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στα αιτήματά τους», πρόσθεσε ο Breton. Στις ενημερώσεις της για να πιέσει τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, η ΕΕ εξήγησε ότι όσοι δεν συμμετέχουν στον εθελοντικό κώδικα πρακτικής δεν θα είναι επιλέξιμοι να υποστηρίξουν «ελαφρυντικούς» παράγοντες εάν πρόκειται για τιμωρητικά μέτρα που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες.

Ο Μπρετόν είπε στον Μασκ: «Θα συμπεριλάβουμε την απάντησή σας στο αρχείο αξιολόγησής μας σχετικά με τη συμμόρφωσή σας με το DSA. Σας υπενθυμίζω ότι μετά την έναρξη μιας πιθανής έρευνας και τη διαπίστωση μη συμμόρφωσης, μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις». Το X τέθηκε υπό έλεγχο τις τελευταίες ημέρες μετά από ανησυχίες για ψεύτικες δημοσιεύσεις και τη σύσταση του Μασκ για πολεμική κάλυψη από λογαριασμούς που έχουν κάνει ψευδείς ισχυρισμούς ή αντισημιτικά σχόλια. Ο Μασκ πρότεινε δύο λογαριασμούς την Κυριακή, γράφοντας: «Για να παρακολουθείτε τον πόλεμο σε πραγματικό χρόνο, τα @WarMonitors και @sentdefender είναι καλά. Αξίζει επίσης να παρακολουθήσετε άμεσες πηγές στο έδαφος. Προσθέστε ενδιαφέρουσες επιλογές στις παρακάτω απαντήσεις.”

Πηγή: The Guardian