Μετά από δύο ημέρες αλλεπάλληλων κατηγοριως εις βάρος της Lizzo, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια έσπασε τη σιωπή της και απάντησε στη μήνυση των τριών χορευτριών της, που την καταγγέλουν για σεξουαλική παρενόχληση, εχθρικό εργασιακό περιβάλλον αλλά και body-shaming.

H βραβευμένη με Grammy, Lizzo, επέλεξε να κάνει μια ανάρτηση στο Instagram της, λέγοντας αρχικά πως «δεν είμαι αυτός ο κακός άνθρωπος που τα μέσα ενημέρωσης παρουσιάσαν τις τελευταίες δύο ημέρες». 

Lizzo

Η ανάρτηση της Lizzo για τις κατηγορίες:

«Αυτές οι τελευταίες ημέρες ήταν πολύ δύσκολες και απογοητευτικές. Το εργασιακό μου ήθος και οι πεποιθήσεις μου έχουν αμφισβητηθεί. Ο χαρακτήρας μου έχει επικριθεί. Συνήθως επιλέγω να μην απαντώ σε ψευδείς ισχυρισμούς, αλλά αυτοί που κυκλοφόρησαν είναι εξωφρενικοί για να μην απαντηθούν. 

Οι συγκλονιστικές ιστορίες προέρχονται από πρώην υπαλλήλους, που έχουν ήδη παραδεχθεί δημόσια πως η συμπεριφορά τους σε περιοδεία ήταν ανάρμοστη και αντιεπαγγελματική.

Ως καλλιτέχνης ήμουν πάντα πολύ παθιασμένη με αυτό που κάνω. Παίρνω τη μουσική και τις παραστάσεις μου στα σοβαρά γιατί στο τέλος της ημέρας θέλω μόνο να βγάλω την καλύτερη τέχνη που αντιπροσωπεύει εμένα και τους θαυμαστές μου. Με το πάθος έρχεται η σκληρή δουλειά και τα υψηλά πρότυπα. Μερικές φορές πρέπει να πάρω δύσκολες αποφάσεις, αλλά ποτέ δεν είναι πρόθεσή μου να κάνω κάποιον να αισθάνεται άβολα ή σαν να μην τον εκτιμούν ως σημαντικό μέρος της ομάδας.

Δεν είμαι εδώ για να με βλέπουν ως θύμα, αλλά ξέρω επίσης ότι δεν είμαι ο κακός που με έχουν παρουσιάσει οι άνθρωποι και τα μέσα ενημέρωσης αυτές τις τελευταίες μέρες. Είμαι πολύ ανοιχτή με τη σεξουαλικότητά μου και την έκφραση του εαυτού μου, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ή να επιτρέψω στους ανθρώπους να το χρησιμοποιήσουν για να με κάνουν να φαίνομαι κάτι που δεν είμαι.

Δεν υπάρχει τίποτα που να παίρνω πιο σοβαρά από τον σεβασμό που αξίζουμε ως γυναίκες στον κόσμο. Ξέρω πώς είναι να ντρέπεσαι για το σώμα σου σε καθημερινή βάση και δεν θα επέκρινα ούτε θα απέλυα ποτέ έναν υπάλληλο λόγω του βάρους του. Είμαι πληγωμένη, αλλά δεν θα αφήσω την καλή δουλειά που έχω κάνει να επισκιαστεί από αυτό. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με υποστηρίξαν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Οι κατηγορίες εις βάρος της Lizzo

Όπως αναφέρουν οι καταγγέλουσες στη μήνυσή τους οι τρεις πρώην χορεύτριες, σε ένα ταξίδι στο Άμστερνταμ όπου ήταν προγραμματισμένη συναυλία της Lizzo, τον Φεβρουάριο του 2023, η τραγουδίστρια προσκάλεσε τους χορευτές της σε βραδινή έξοδο στο strip club Bananenbar. Εκεί, ανάγκασε τα μέλη της να αγγίξουν τους γυμνούς performers του κλαμπ, τους δονητές από τους κόλπους τους, καθώς και να τρώνε μπανάνες από τους κόλπους ιερόδουλων. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τη μήνυση, η Lizzo πίεσε και μία από τις καταγγέλουσες, την Arianna Davis, να αγγίξει τα γυμνή στήθη των γυναικών που εργάζονταν εκεί. H ίδια το έκανε γιατί φοβήθηκε πως θα τη βλάψει επαγγελματικά στο μέλλον.

Σε ένα άλλο περισταρικό που συνέβη φέτος, μετά από ένα σόου στο Παρίσι, η Lizzo πήγε τους χορευτές της σε ένα κλαμπ, με το πρόσχημα να εμπνευστούν από την παράσταση που έδιναν εκεί. Το κλαμπ αυτό ήταν ένα καμπαρέ με γυμνούς χορευτές, το οποίο όμως παρέλειψε να το πει πριν, με αποτέλεσμα να μην έχουν το δικαίωμα οι χορευτές της να μην παρευρεθούν. 

Στις 26 Απριλίου η Crystal Williams απολύθηκε από τη Lizzo, επειδή θεωρούσε πως έπινε πριν τις συναυλίες. Παρότι η Williams είχε αρνηθεί αυτόν τον ισχυρισμό, τελικά 5 μέρες μετά έχασε τη δουλειά της. Για την ακρίβεια, όταν είχε τεθεί ξανά το ζήτημα πριν την απόλυση της, η η Williams απάντησε ξανά πως δεν έπινε, ωστόσο ο διευθυντής της περιοδείας της Lizzo την έδιωξε με το πρόσχημα των περικοπών. Αλλά κανείς άλλος δεν είδε την πόρτα της εξόδου εκτός από την ίδια.

Στο μεταξύ, όμως, μία ημέρα πριν, η Lizzo πέρασε τους χορευτές της ξανά από οντισιόν, με πρόβες 12 ωρών. Όσοι δεν την ικανοποιούσαν, θα απολύονταν. Σύμφωνα με τη μήνυση, η Arianna Davis φοβόταν τόσο πολύ μην χάσει τη δουλειά της, με αποτέλεσμα να μην πάει καθόλου στην τουαλέτα. Αντ’αυτού, λέρωσε το παντελόνι της και για να ολοκληρώσει την πρόβα της δόθηκε ένα διάφανο ρούχο χωρίς εσώρουχα.

Επιπλέον, στη μήνυση η Davis ισχυρίζεται ότι η Lizzo «έστρεψε την προσοχή» στην αύξηση βάρους μιας χορεύτριας μετά από μια παράσταση στο South by Southwest – ένας ιδιαίτερα φορτωμένος ισχυρισμός εναντίον μιας καλλιτέχνιδας που έχει κάνει τη θετικότητα του σώματος κεντρική πτυχή της προσωπικής της επωνυμίας.

Η μήνυση λέει ότι η Lizzo και άλλα μέλη του προσωπικού «δεν το είπαν ποτέ ρητά», αλλά έδωσε την εντύπωση ότι η Davis «χρειαζόταν να εξηγήσει την αύξηση του βάρους της και να αποκαλύψει προσωπικά στοιχεία για τη ζωή της για να διατηρήσει τη δουλειά της».