Στις 8 Ιουνίου 2018, η είδηση του θανάτου του δημοφιλή Αμερικανού σεφ, Anthony Bourdain, κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Ο ίδιος βρέθηκε κρεμασμένος στη σουίτα του ξενοδοχείου Le Chambard, χωρίς να γνωρίζει κανείς τι ήταν αυτό που τον οδήγησε να βάλει τέλος στη ζωή του. O Anthony Bourdain, ο «Τζακ Κέρουακ της μαγειρικής», όπως τον αποκαλούσαν, ήταν 62 ετών, όταν αποφάσισε πως ο κόσμος θα σταματήσει να τον βλέπει.

Οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ιστορία του celebrity σεφ και συγγραφέα, αφού θα μεταφερθεί ωσονούπω στην μικρή και μεγάλη οθόνη, δια χειρός του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, Morgan Neville. Από τα μέσα Ιουλίου, θα γίνει διανομή σε κινηματογράφους και πλατφόρμες streaming, με τίτλο Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain. Το ντοκιμαντέρ είναι παραγωγή των CNN Films και του HBO Max, ενώ το trailer που έχει κυκλοφορήσει, χαρίζει μια πολύ συγκινητική νότα.

Η ιστορία του Anthony Bourdain

Σε ηλικία μόλις 10 ετών και κατά τη διάρκεια διακοπών του στην Αρκανσόν, ο Anthony αποφασίζει πως θέλει να ασχοληθεί με τη μαγειρική. Εκεί δοκίμασε για πρώτη φορά στρείδι, που του έδωσε ψαράς απευθείας από τη θάλασσα. Η επαφή του με τη γαλλική κουζίνα, εξαιτίας της καταγωγής του πατέρα του, αποτέλεσε το ερέθισμα για τον κόσμο της γαστρονομίας, αλλά η αγάπη της μητέρας του για την εκπομπή μαγειρικής της Julia Child (αντέγραφε τα πιάτα που παρουσίαζε) έβαλε εξίσου το ληθαράκι. Στα 12 του δε, ένα συμβάν σε γαμήλια δεξίωση (πέτυχε τον σεφ της δεξίωσης να φιλιέται με τη νύφη) τον έκανε να οριστικοποιήσει την απόφασή του για το μέλλον του. 

Και έτσι κι έγινε. Μπήκε στο Ινστιτούτο Γαστρονομίας της Αμερικής και αποφοίτησε το 1978. Επτά χρόνια αργότερα, παντρεύεται την εκλεκτή της καρδιάς του, που τη γνώρισε στο κολλέγιο και παρέμεινε μαζί της για είκοσι χρόνια. Η καριέρα του ξεκίνησε από τα χαμηλά και με λάντζα. Στην πορεία της, γράφει το βιβλίο Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly, στο οποίο περιγράφει όλα όσα συμβαίνουν σε μια επαγγελματική κουζίνα. Λίγο μετά την έκδοση του δεύτερου βιβλίου του, στο οποίο αναφέρει όλες τις γαστρονομικές εμπειρίες που έζησε ταξιδεύοντας στον πλανήτη, δέχεται πρόταση από Food Channel για μια εκπομπή με τίτλο A Cook’s Tour.

Γίνεται αγαπητός στην Αμερική, ωστόσο η κατάθλιψη του χτυπάει την πόρτα, χωρίς όμως να το καταλαβαίνει κανείς. Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα ωστόσο, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσε τον χωρισμό του και την πτώχευση της Brasserie Les Halles. Στα 60 του χρόνια, η κατάθλιψη συνεχίζει να υπάρχει, αλλά η γνωριμία του με την Asia Argento σε ένα επεισόδιο του Parts Unknown στη Ρώμη, φέρνει ένα μεγάλο έρωτα. Οι δυο τους ερωτεύονται, χωρίς όμως να τα βρίσκουν εύκολα. Εκείνη ζει στη Ρώμη, η κόρη του στη Νέα Υόρκη κι εκείνος κάπου ανάμεσα στις δύο πόλεις, καθώς και σε μέρη όπου γυρίζεται η εκπομπή του. 

Κι ενώ φαινομενικά φαίνεται να τα έχει όλα, κόρη, σύντροφο, καριέρα, φήμη, τελικά ο ίδιος το απόγευμα της 7ης Ιουνίου βάζει τέλος στη ζωή του.

Αντιδράσεις για τη φωνή του

Η απόφαση του σκηνοθέτη να δημιουργήσει με τεχνητή νοημοσύνη τη φωνή του Anthony Bourdain, έχει προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις. Όλο το ντοκιμαντέρ, έχει δημιουργηθεί με φράσεις του σεφ κατά τη διάρκεια της ζωής του. «Βάλαμε περισσότερες από δέκα ώρες φωνής του Anthony σε ένα μοντέλο AI. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα. Συνεργαστήκαμε με τέσσερις εταιρείες πριν καταλήξουμε στο καλύτερο. Έπρεπε επίσης να καταλάβουμε τον καλύτερο τόνο της φωνής του: τη φωνή του ίδιου με τη φωνή του αφηγητή», αναφέρει ο σκηνοθέτης.

Η κίνηση του Morgan Neville να ζωντανέψει το ντοκιμαντέρ, έφερε παρ΄όλα αυτά αρνητικά σχόλια, κυρίως από κριτικούς του κινηματογράφου. Ο Sean Burns έγραψε χαρακτηριστικά «πως δεν γνώριζα ότι οι σκηνοθέτες είχαν χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη στη βαθιά ψεύτικη φωνή του για ορισμένα τμήματα της αφήγησης. Νιώθω ότι αυτό σας λέει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ηθική των ανθρώπων πίσω από αυτό το έργο».

Σημειώνεται, πάντως, πως ο σκηνοθέτης πριν χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη, έλαβε πρώτα τη θετική συγκατάβαση της οικογένειας του Anthony Bourdain. 

* Φωτογραφία: Getty Images