Όσο πλησιάζουμε στο τέλος του καλοκαιριού τόσο τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται, με τους επιστήμονες να περιμένουν το αποτύπωμα του Δεκαπεντάγουστου σε μερικές εβδομάδες. Στο πλαίσιο της αναχαίτισης της πανδημίας και της διασποράς περαιτέρω του ιού, από το φθινόπωρο έρχονται νέα μέτρα, με τους μη εμβολιασμένους να είναι στην δυσμενή θέση αυτήν τη φορά.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της εβδομάδας, πιθανότατα την Τρίτη, και θα αφορούν τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα διαχειριστεί την πανδημία, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει, δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές, σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο» σχολίασε ο νέος εκπρόσωπος της κυβέρνησης, για να προσθέσει, μιλώντας για τους ανεμβολίαστους: «Ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί -κι αυτό είναι άδικο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντική πιθανότητα η επαναφορά της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αν το υποδείξουν οι ειδικοί.  Όσοι είναι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες επιλογές στον ελεύθερο χρόνο τους και άνεση στις κινήσεις, υπογράμμισε, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν εργαστηριακά τεστ μία-δύο φόρες την εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο και μετά και με δικά τους έξοδα, σε προκαθορισμένη τιμή. «Γενικό λοκντάουν δεν πρόκειται να υπάρξει, δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η οικονομία» ξεκαθάρισε.

Μέτρα για το λιανεμπόριο και σχολεία

Ο νέος πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, που εξελέγη ομόφωνα, στη θέση του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Μίχαλου αναφέρθηκε στα μέτρα για το λιανεμπόριο. Μετά από συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Γεωργιάδη συζητούν αυτό που εφαρμόζεται ήδη σε άλλες χώρες, δηλαδή καθένας που πάει σε καταστήματα να είναι εμβολιασμένος ή να έχει κάνει το τεστ», εκτιμώντας πως «εκεί πάει το πράγμα αλλά πάμε βήμα προς βήμα. Και όχι μόνο εμείς αλλά όλη η Ευρώπη».

Όσο για το πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο, εκτίμησε πως «αμέσως μετά ή στη ΔΕΘ θα γίνουν οι πρώτες ανακοινώσεις, δηλαδή ένας χρόνος να πειστεί ο κόσμος».

Για το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο και τις προετοιμασίες ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς μίλησε, πριν από μερικές ημέρες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

«Όλοι οι μαθητές θα εισέρχονται στο σχολείο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, πάνω από 12 ετών, με βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή με δήλωση αρνητικού self test δύο φορές την εβδομάδα. Αντίστοιχα θα ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς. Αν δεν υπάρχει κάτι από τα παραπάνω, τότε θα χρειάζεται υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα, αρνητικό εργαστηριακό τεστ, είτε rapid είτε pcr» συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως τα βιβλία θα είναι στη θέση τους.

Τα νέα μέτρα από Σεπτέμβριο

Είναι πιθανό να εφαρμοστούν από τα μέσα Σεπτεμβρίου μαζί με το άνοιγμα των σχολείων αν και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν να ισχύουν και λίγο νωρίτερα. Τα παρακάτω είναι αυτά που είναι στο τραπέζι:

  • επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, ένα μέτρο που είχε καταργηθεί και αναμένεται να επιστρέψει καθολικά.
  • απαγόρευση εισόδου στους μη εμβολιασμένους στους κλειστούς χώρους (καφετέριες/ εστιατόρια/ μπαρ) και είσοδος σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο 6μηνο.
  • απαγόρευση εισόδου στους μη εμβολιασμένους σε θέατρα και κινηματόγραφους και είσοδος σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο 6μηνο.
  • είσοδος με αρνητικό εργαστηριακό τεστ στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις με τρένα, πλοία, ΚΤΕΛ και αεροπλάνα, θα ισχύουν τα ίδια με τώρα, δηλαδή ταξίδι με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή PCR/ rapid. Τέλος, «το μέτρο για τα δύο αρνητικά εργαστηριακά τεστ θα είναι ένα από τα εμπόδια που θέσει η ελληνική κυβέρνηση στους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, δηλαδή όποιος είναι ανεμβολίαστος θα πρέπει να τα πληρώνει ο ίδιος», σύμφωνα με το κανάλι.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας άναψε το πράσινο φως για συμμετοχή σε αγώνες μαζικού αθλητισμού, ένα μικρό ποσοστό δρομέων, που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του covid-19. Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, το συγκεκριμένο ποσοστό δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 5%, σε αριθμό τουλάχιστον 300 συμμετεχόντων. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να έχουν αρνητικό RCR 48 ωρών ή rapid test 24 ωρών για να συμμετέχουν.

Φωτογραφία: unsplash.com/
Xavi Cabrera