Όταν μιλάει η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, καλό είναι να έχουμε στάση απόλυτης προσοχή. Η Ελληνίδα ακαδημαϊκός που έχει τόσες γνώσεις και τόση εμπειρία σε καταστάσεις ίσως πιο δύσκολες απ΄αυτή την πανδημία, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα στον 91.6 για το εμβόλιο και την άρνηση κάποιων ανθρώπων να υπακούσουν στις υποδείξεις των επιστημόνων.

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει μια σκέψη ευθύνης για αυτά που λέει κάποιος δημόσια, ιδίως όταν είναι γνωστός για πράγματα άσχετα με το εμβόλιο, κάτι που είναι σαφώς μια μπηχτή για τον Στέφανο Τσιτσιπά.

«Ενώ μερικοί είναι διάσημοι για άλλα πράγματα, γράφουν αυτό ακριβώς που δεν έπρεπε να πουν και να γράψουν. Καταλαβαίνετε για ποιον μιλώ. Δικαιολογούν ότι είναι ανεύθυνοι, είναι το πράγμα που είναι κακό, είναι σκεπτικώς αναλφάβητοι. Είναι το πιο εύκολο πράγμα να παραδεχθείς αυτό που σου δίνει δικαιώματα να λες ότι έχεις δίκιο.

Ό,τι και να είναι, πριν ανοίξεις το στόμα σου, εμένα οι παλαιοί μου έλεγαν “Παιδί μου να σκεφτείς”. Όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο και ανοίγεις το στόμα να πεις κάτι, πρώτα να το έχεις σκεφθεί. Και τις επιπτώσεις. Μια λέξη άγνωστη και αχρησιμοποίητη. Οι μεγάλοι πολιτισμοί χάνονται μετά από μεγάλες επιδημίες.

Η επιδημία την εποχή του Περικλή έδειξε το τέλος της Αθήνας και εκείνη την εποχή του Ιουστινιανού έδειξε το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Και είναι η πρώτη φορά βρε παιδιά, που είναι παγκόσμια».

https://www.intronews.gr/3813-2-stefanos-tsitsipas-image-maker

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ αναφέρθηκε και στο ότι το να εμβολιαστεί κανείς είναι μια πράξη αυτοπροστασίας, αλλά είναι και μια πράξη αλτρουισμού.

«Όλη η γη υποφέρει και πρέπει να φυλαχθεί από αυτό το κακό. Να σκεφτούμε ότι είναι η πρώτη φορά που έχουμε το όπλο. Και αν δεν το χρησιμοποιήσουμε, θα χάσουμε και την ανθρωπιά και τον πολιτισμό. Αν δεν ενδιαφέρεσαι για μια λέξη που είναι μόνο ελληνική, η λέξη συνάνθρωπος, δεν κινδυνεύουν μόνο οι δικοί σου αλλά και ο διπλανός σου. Είναι το μέτρο της ανθρωπιάς. Πόσο ενδιαφέρεσαι για τον διπλανό σου.

Σκέφτηκα πολύ πριν τα γράψω και ένας και μόνο να πάει να εμβολιασθεί, για εμένα είναι επιτυχία. Ο εμβολιασμός είναι αυτοπροστασία και μετά πράξη αλτρουισμού. Από τη μια να πάρουμε μια μάνικα να σβήσουμε τις φωτιές και από την άλλη να σβήσουμε την απειλή αυτής της επιδημίας. Είναι βλακεία και έγκλημα να μην χρησιμοποιούμε το μόνο όπλο που έχουμε εναντίον της, το εμβόλιο. Όταν σου λείπει η αγκαλιά από τον άνθρωπο που αγαπάς, σου λείπουν τα πάντα».