Για την υποπαραλλαγή του κορωνοιού Eris, την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και τα μέτρα προστασίας, μίλησε στον skai ο καθηγητής Πνευμονολογιάς, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο ίδιος εξήγησε ότι τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων, γεγονός που έχει εντείνει την ανησυχία των ειδικών.

«Νέο εμβόλιο και όχι 5η δόση»

Σχετικά με τις δηλώσεις της Μίνας Γκάγκα, για το νέο εμβόλιο κατά του Covid, το οποίο θα κληθούν οι πολίτες να κάνουν από το φθινόπωρο ο κ. Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε: «Θα κληθούμε να κάνουμε ένα νέο εμβόλιο και όχι μία ”5η δόση”, γιατί ψυχολογικά είναι τελείως διαφορετικό να λές ”θα κάνω την 5η δόση” αντί ”θα κάνω ένα νέο εμβόλιο”, το οποίο θα είναι σαν το αντιγριπικό που ανανεώνεται για τα καινούρια στελέχη».

«Επομένως, εντός Οκτώβρη, θα κληθούμε να κάνουμε το εμβόλιο και μακάρι ο κόσμος να το αγκαλιάσει, γιατί τα εμβόλια έχουν δημιουργηθεί προκειμένου να μας προστατεύουν και όχι για να μας δημιουργούν προβλήματα», δήλωσε, τέλος, ο κ. Βασιλακόπουλος.

Την ανησυχία που επικρατεί στις τάξεις των επιστημόνων για την νέα υποπαραλλαγή Eris του κορωνοϊού μετέφερε το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι η «αναστάτωση» που έχει δημιουργηθεί θα συνεχιστεί και το φθινόπωρο.

Τζανάκης: Η υποπαραλλαγή Eris δεν καταλαβαίνει από καλοκαίρι

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Τζανάκης, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 δήλωσε πως «Η παραλλαγή Eris είναι ανησυχητική γιατί μεταλλάσσεται και γιατί δεν υπακούει στους κανόνες της εποχικότητας».

Όπως εξήγησε «συνήθως αυτού του είδους οι ιοί βρίσκονται σε ύφεση το καλοκαίρι, σε αντίθεση όμως με αυτόν που φαίνεται πως δεν καταλαβαίνει από εποχές και ήδη έχει διπλασιάσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και τους θανάτους από κορωνοϊό».

Κατά την εκτίμηση του καθηγητή Τζανάκη η «αναστάτωση» από την Eris θα είναι ακόμα μεγαλύτερη το φθινόπωρο, με τον ίδιο να προβλέπει ότι θα υπάρξει σύσταση για εμβολιασμό τμήματος του πληθυσμού, δηλαδή για τους άνω των 65 και τις ευπαθείς ομάδες, όπως γίνεται για παράδειγμα με το εμβόλιο της γρίπης.

Σύμφωνα με τον καθηγήτη Πνευμονολογίας δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για τους νέους και υγιείς ανθρώπους που θα κολλήσουν κορωνοϊό λόγως της Eris, καθώς τα συμπτώματα είναι ήπια και μοιάζει με κοινό κρυολόγημα.

To κρίσιμο, ωστόσο, κατά τον Νίκο Τζανάκη είναι τα άτομα αυτά να προφυλάξουν τυχόν ευάλωτα μέλη των οικογενειών τους και να απευθυνθούν στους γιατρούς για να λάβουν την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.

Τα συμπτώματα

Στην νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού αναφέρθηκε νωρίτερα και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη λέγοντας ότι «ευτυχώς τα συμπτώματα συγκριτικά με τις άλλες παραλλαγές είναι πιο ήπια. Συγκριτικά με τα συμπτώματα, ξεκινάς με έναν ελαφρύ πονόλαιμο, μπούκωμα, αδυναμία αλλά ο πυρετός δεν υπάρχει ή υπάρχει για δύο εικοσιτετράωρα».

«Ίσως χρειαστεί να κάνουμε μία δόση εμβολιασμού»

Επίσης, η Ματίνα Παγώνη είπε πως στα νοσοκομεία υπάρχει μία αύξηση νοσηλείας στις απλές κλίνες και όχι στις ΜΕΘ, επισημαίνοντας πως «δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα αλλά συνήθως έρχονται τα περιστατικά μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να προσέχουμε γιατί η μετάδοση σε αυτή την υποπαραλλαγή είναι αρκετά γρήγορη. Δηλαδή εάν νοσήσουμε θα πρέπει να προσέξουμε πολύ, να καθίσουμε δυο-τρεις μέρες σπίτι, να βάλουμε και τη μάσκα για να μην μεταδώσουμε».

Αναφορικά με τα μέτρα που ίσως παρθούν από τον Σεπτέμβρη εάν η αύξηση κρουσμάτων συνεχιστεί, η κ. Παγώνη είπε πως από Σεπτέμβρη που θα ανοίξουν τα σχολεία και θα μπούμε σε εσωτερικούς χώρους, τότε τώρα θα συζητηθούν πολλά ενώ μίλησε και για το ενδεχόμενο ενός επιπλέον εμβολιασμού.

«Η επιτροπή εμβολιασμού, βάσει των δεδομένων που θα έχουμε και τις οδηγίες από το εξωτερικό και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα αποφασίσει. Προσωπικά πιστεύω ότι όπως για τη γρίπη οπωσδήποτε έτσι και για τον κορωνοϊό, ο οποίος ποτέ δεν είπαμε ότι έφυγε, ίσως χρειαστεί να κάνουμε μία νέα δόση εμβολιασμού», είπε αρχικά.

«Υπάρχει ένα ποσοστό αντισωμάτων (σ.σ από τα προηγούμενα εμβόλια) που έχουμε στον οργανισμό για αυτό και τώρα η αντιμετώπιση των παραλλαγών του είναι τελείως διαφορετική γιατί είναι κόσμος κατά 75% εμβολιασμένος δηλαδή με λίγα λόγια τα βοήθησαν πάρα πολύ».

Σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, εάν κάποιος νοσήσει τώρα από κορωνοϊό θα πρέπει να απομονωθεί και να μην βγαίνει έξω, για τέσσερις μέρες και από εκεί και πέρα θα μπορεί- αφού όλα τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει- να συνεχίσει τις διακοπές του.