Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει εκ νέου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καθώς ένα στέλεχός του, με 30 μεταλλάξεις, έχει κάνει την εμφάνισή του στο βόρειο ημισφαίριο, την ώρα που στις ΗΠΑ οι μαθητές επιστρέφουν με μάσκες στα σχολεία.

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή με σοβαρά συμπτώματα της νόσου Covid.

«Βλέπουμε αύξηση των θανάτων σε μερικές περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Βλέπουμε να αυξάνονται οι εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας στην Ευρώπη. Βλέπουμε τις νοσηλείες να αυξάνονται σε αρκετές περιοχές», σημείωσε για την υπόλοιπη υφήλιο ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ωστόσο, μόλις 43 χώρες αναφέρουν πλέον τους θανάτους από κορωνοϊό στον ΠΟΥ ενώ μόλις 20 παρέχουν πληροφορίες για τις νοσηλείες τους, πρόσθεσε.

«Υπολογίζουμε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στα νοσοκομεία λόγω της COVID-19», υπογράμμισε η επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Δρ. Maria Van Kerkhove.

«Αυτό μας ανησυχεί πολύ, δεδομένου ότι τους κρύους μήνες του χρόνου ο κόσμος περνά περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους. Οι αερομεταφερόμενοι ιοί, όπως ο κορωνοϊός, εκμεταλλεύονται τον συγχρωτισμό» συμπλήρωσε.

Ο κορωνοϊός, όμως, θα μας απειλεί και φέτος ταυτοχρόνως με τους ιούς της γρίπης και με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Γι’ αυτό τον λόγο, η Dr. Van Kerkhove τόνισε πως έχει ζωτική σημασία να ενταθούν οι διαγνωστικοί έλεγχοι και οι εμβολιασμοί.

Αύξηση της υποπαραλλαγής Έρις

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ επισήμανε ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει μία παραλλαγή του κορωνοϊού που να επικρατεί σε όλο τον κόσμο. Αυξάνεται όμως η διασπορά της υποπαραλλαγής EG.5 (Έρις) του κορωνοϊού.

Επιπλέον, η παραλλαγή ΒΑ.2.86 (ή παραλλαγή Pirola) έχει πλέον ανιχνευθεί σε 11 χώρες.

Το κύριο χαρακτηριστικό της που προβληματίζει έντονα τους επιστήμονες είναι ότι είναι φορέας 30 μεταλλάξεων. Ωστόσο, προς το παρόν, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μικρός.

Πάντως, μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι το χαμηλό ποσοστό των υψηλού κινδύνου ανθρώπων που κάνει έστω και μία δόση των εμβολίων για την νόσο COVID-19.

«Το μήνυμά μας στον κόσμο είναι μην περιμένετε για να κάνετε μία δόση του εμβολίου, εάν συνιστάται για εσάς», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Η αύξηση στις νοσηλείες και τους θανάτους αποδεικνύει ότι ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει. Επομένως θα εξακολουθήσουμε να χρειαζόμαστε εργαλεία για να τον καταπολεμήσουμε», κατέληξε.

Στις ΗΠΑ, σε πολλά σχολεία είναι υποχρεωτική η μάσκα ενώ πολλοί είναι αυτοί που επικρίνουν το μέτρο αυτό, κυρίως από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Λευκός Οίκος πάντως, δεν έλαβε σαφή θέση σχετικά, επικαλούμενους ως αρμόδιους τους διευθυντές των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και τις τοπικές αρχές.