Έχοντας μπει στο φθινόπωρο και με την κανονικότητα να επιστρέφει στην εστίαση και τη ψυχαγωγία, μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, τα κρούσματα ακολουθούν ανοδική πορεία και είναι απορίας άξιο το τι μέλλει γενέσθαι. Για την ώρα, για να εισέλθει η χώρα μας στην ενδημική φάση της νόσου, υπολείπονται ένα εκατομμύριο ακόμη εμβολιασμένοι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

«Έχουμε έναν μέσο όρο 6.500 εμβολιασμών την ημέρα. Χρειαζόμαστε ένα εκατομμύριο ακόμη άμεσα εμβολιασμένο πληθυσμό, που μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω φυσικής νόσησης είτε μέσω εμβολιασμού, ώστε να βρεθούμε στο επίπεδο άλλων χωρών, όπως η Πορτογαλία, η Δανία, η Αγγλία που έχουν περάσει στη λεγόμενη ενδημική φάση της νόσου, με ελάχιστους θανάτους την ημέρα από 0 έως 4 και διασωληνωμένους κάτω από 50-60», λέει στο iefimerida.gr ο κ. Τζανάκης.

Από αυτό το ένα εκατομμύριο, το 80% πρέπει να είναι άνω των 60 ετών ώστε να πλησιάσουμε τα νούμερα που έχει η Σουηδία, η οποία έχει 85% κάλυψη στο γενικό πληθυσμό και 75% στον ανήλικο πληθυσμό.

«Αν συνεχίσουμε να εμβολιάζουμε 60-70 άτομα την ημέρα, δηλαδή 150.000 το μήνα, σε 3 μήνες περίπου θα έχουμε φτάσει περίπου τις 500.000. Οι υπόλοιποι 500.000 θα πρέπει να βρεθούν –δυστυχώς- από τη φυσική νόσηση».

Οι μέχρι τώρα εμβολιασμοί προσφέρει ένα μικρό θεμέλιο για να μην πιεστεί δραματικά το ΕΣΥ φέτος τον χειμώνα. Παρ΄όλα αυτά, παρατηρείται άνοδο την τελευταία εβδομάδα στις ΜΕΘ, εφόσον κιόλας αυξάνονται και τα κρούσματα.

https://www.intronews.gr/7089-2-pagoni-kampanaki-kindinou-meth-anemboliastoi

Οι περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο

Ήδη, μέσα σε μία εβδομάδα το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί σχεδόν στη μισή χώρα, όπως καταγράφει έκθεση (14/10/2021) του Παρατηρητηρίου Δημόσιας Υγείας και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επικεφαλής τον Καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη. Είναι ενδεικτικό ότι 8 νομοί βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο» και 16 στο «κόκκινο». Μέσα σε μια εβδομάδα οι «κόκκινοι νομοί αυξήθηκαν κατά τρεις.

«Δυστυχώς, αναδύονται συνεχώς νέες περιφερειακές ενότητες που επιδεινώνονται, όπως η περίπτωση του νομού Μαγνησίας. Οι επιμέρους εξάρσεις σε περιφερειακές κοινότητες αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη», δηλώνει ο Τζανάκης.

Είναι γεγονός οι οι Π.Ε. Ξάνθης, Δράμας, Ημαθίας, Καβάλας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας και στη Θεσσαλία της Λάρισας βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» και δυο εξ αυτών, τη Λάρισα και τη Δράμα, να παρουσιάζουν υψηλή δυναμική περαιτέρω επιδείνωσης.

Παράλληλα, βαρύτατο επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζουν οι νομοί Έβρου, Ροδόπης, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Κέρκυρας, Ζακύνθου και Μεσσηνίας. Εξαίρεση στη Βόρεια Ελλάδα αποτελούν η Π.Ε. Φλώρινας και ιδίως η Π.Ε. Γρεβενών που παρουσιάζουν εξαιρετικά καλή εικόνα.

Η υπόλοιπη χώρα κυμαίνεται σε επίπεδα μετρίου προς χαμηλού επιδημιολογικού φορτίου με εξαιρέσεις των Π.Ε. Μεσσηνίας και Ζακύνθου και Κέρκυρας που βρίσκονται στο «κόκκινο». Τέλος, υπάρχουν και «πράσινες» περιοχές όπως η Σάμος-Ικαρία, Κεφαλληνία, Φωκίδας, Άρτας, Πρέβεζας.

https://www.intronews.gr/7097-2-nea-kakokairia-apo-paraskevi