Με τον κορωνοϊό είχαμε ξεχάσει οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Για την γρίπη ειδικά, δύο χρόνια δεν είχαμε ακούσει τίποτα. Μέχρι σήμερα. Φαίνεται πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να χτυπήσει ένα ισχυρό κύμα γρίπης, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα», ο Νίκος Τζανάκης τόνισε πως τα νοσοκομεία θα πρέπει να καταρτίσουν «πρόγραμμα ειδικής πίεσης» για τα κρούσματα που εκτιμάται πως θα δεχθούν. Αυτά τα κρούσματα της γρίπης αναμένεται να φτάσουν τα 300.000-350.000 εβδομαδιαίως.

Χρειάζεται, όμως, πανικός; Όχι. Κι αυτό γιατί το σύστημα υγείας είναι δοκιμασμένο, αφού πέρυσι «είχαμε 70.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως, ενώ τώρα καλούμαστε να διαχειριστούμε 40.000-45.000 περιστατικά γρίπης», εξήγησε ο Τζανάκης.

 

Τι θα γίνει με την έλλειψη φαρμάκων

Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων είναι αυτό που προκαλεί ανησυχία, ειδικά τη στιγμή που αναμένεται ένα κύμα γρίπης. Όπως επεσήμανε ο Νίκος Τζανάκης, στο νοσοκομείο όπου εργάζεται στο Ηράκλειο η μόνη έλλειψη που παρατηρείται μέχρι τώρα αφορά την παρακεταμόλη σε ενέσιμη μορφή. «Χωρίς πανικό, με σωστή διαχείριση και επιλογή γενόσημων μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή τη δυσκολία», υπογράμμισε.

Διαβάστε ακόμη: Τι συμβαίνει με τις πυκνές ομίχλες στην Ελλάδα – Το meteo.gr εξηγεί το φαινόμενο

Όσον αφορά τον κορωνοϊό, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτόν τον ιό, ο Νίκος Τζανάκης είπε πως «Αν ήταν να περάσω μια από τις ιώσεις που κυκλοφορούν, στην παρούσα φάση θα προτιμούσα τον κορωνοϊό» εξηγώντας ότι πλέον οι ιώσεις και τα περιστατικά γρίπης είναι περισσότερο σοβαρά, καθώς προκαλούν ακόμα και πνευμονίες.

Συνέστησε, πάντως, να μη ξεχνάμε τη μάσκα και τη σωστή ατομική υγιεινή.