Με την πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία ολοκληρώνεται ο τριήμερος εορτασμός της 48ης επετείου του Πολυτεχνείου. Παρόντες στην πορεία είναι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Περίπου 10.000 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή», φορείς, κόμματα κι οργανώσεις, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνονται προς την αμερικάνικη πρεσβεία.  Πέρασαν από τη Βουλή και σταμάτησαν έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

«Αντίσταση για πάντα στον φασισμό» είναι το σύνθημα του πανό που κρατούν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξόριστων Αντιστασιακών. Στην πορεία μετέχουν άτομα όλων των ηλικιών, ενώ φωνάζουν συνθήματα και λένε τραγούδια.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε νωρίτερα η ομάδα με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Η πορεία έφτασε στην πρεσβεία λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, ενώ τη σημαία κράτησαν και παιδιά. Φοιτητές τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο και αποχώρησαν χωρίς εντάσεις.

Κλειστή είναι η Βασ. Σοφίας και στα δύο ρεύματα, ενώ λίγο μετά τις 16:00 το μεσημέρι δόθηκε στην κυκλοφορία η οδός Πατησίων.  Αστυνομικοί έχουν παραταχθεί από την εσωτερική πλευρά της εισόδου στη Βουλή, στη Βασ. Σοφίας.

Έκλεισαν τρεις σταθμοί του Μετρό

Ο σταθμός του μετρό «Μέγαρο Μουσικής» έκλεισε στις 15:00 και οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» στις 16:30 μετά από εντολή της αστυνομίας. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς αυτούς χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις.

Τροποποιήσεις θα υπάρξουν και σε δρομολόγια των γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΛΑΣ.

Εντάσεις υπήρξαν ήδη από τις πρωινές ώρες στο ιστορικό κτήριο και επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ φοιτητών για να εμποδιστεί η είσοδος σε μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ λίγη ώρα πριν από την κατάθεση στεφάνου αντιπροσωπείας του κόμματος.