Στην πρεσβεία των ΗΠΑ βρίσκεται η μεγάλη πορεία για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, οι διαδηλωτές που συμμετέχουν ανέρχονται σε 25.000.

Ειδικότερα, η ΕΛ.ΑΣ. υπολογίζει ότι περίπου 15.000 κόσμου βρίσκεται στο μπλοκ του ΚΚΕ, ενώ γύρω στις 10.000 είναι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες.

Η Πατησίων και γύρω δρόμοι είναι κλειστοί, καθώς η πορεία ξεκίνησε ακριβώς στις 3 το μεσημέρι από το Πολυτεχνείο με κατεύθυνση την Αμερικανική Πρεσβεία, όπου λίγο μετά τις 17:00 έφτασε η κεφαλή της με την αιματοβαμμένη σημαία.

Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25, κόμματα κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη και κατευθύνθηκαν προς την αμερικανική πρεσβεία.

Νωρίτερα, έφτασε το μπλοκ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 που προπορευόταν του συλλαλητηρίου, κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στον φασισμό».

Στο μεταξύ, απροσπέλαστο είναι το κέντρο της Αθήνας καθώς έχουν κλείσει κεντρικοί σταθμοί του Μετρό, ενώ υπάρχουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ, λόγω της μεγάλης πορείας.

Πήγε, είδε και αποχώρησε ο Κασσελάκης από την πορεία του Πολυτεχνείου

Στην πορεία για το Πολυτεχνείο έδωσε το «παρών» τελικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, που πάντως φωτογραφήθηκε μαζί με το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ που είχε συγκεντρωθεί στα Χαυτεία, στην οδό Σταδίου, αντάλλαξε χαιρετισμούς και μέσα σε λίγα λεπτά, αποχώρησε.

Στο μπλοκ της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η Ρένα Δούρου, αλλά και άλλα στελέχη του κόμματος, όπως η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη, η Ελένη Αυλωνίτου, ο Στέλιος Παππάς, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Τρύφων Αλεξιάδης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Πέτρος Παππάς.

Πολυτεχνείο

Η παρουσία του ήταν αιφνιδιαστική, καθώς νωρίτερα, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να έχει κοινή συμμετοχή με τον πρόεδρο του κομματος στους εορτασμούς, καθι κατέθεσε μόνη της στεφάνι στον χώρο του Πολυτεχνείου.

Ο κ. Κασσελάκης κατέθεσε το πρωί στεφάνι στο μνημείο του ΕΑΤ ΕΣΑ, στο πάρκο Ελευθερίας.

Πολυτεχνείο

Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Ένταση έχει ξεσπάσει στη Θεσσαλονίκη μετά τη μεγάλη πορεία για την 50ή επέτειο του Πολυτεχνείου. Το τοπικό μέσο ενημέρωσης grtimes.gr, μεταφέρει πως υπάρχουν επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και αγνώστων, που προχώρησαν σε ρίψεις μολότοφ στην περιοχή της Καμάρας.

Οι άγνωστοι, ειδικότερα, φαίνεται πως αποκόπηκαν από την πορεία και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς με πέτρες και αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ.

Οι ένστολοι απάντησαν με κρότου λάμψης και εκτεταμένη χρήση χημικών, όπως μεταφέρει το thesstoday.gr. Στη συνέχεια, υπήρξε κυνηγητό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Επεισόδια ξέσπασαν και στην Πάτρα κατά τη διάρκεια πορείας για το Πολυτεχνείο, όπως μεταφέρει το tempo24.news και το thebest.gr.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες, ομάδα ατόμων που συμμετείχε σε μία από τις δύο πορείες που διοργανώθηκαν στην πόλη για την 50ή επέτειο του Πολυτεχνείου, προχώρησε σε ρίψη μολότοφ κατά της αστυνομίας στη συμβολή των οδών Γούναρη και Κορίνθου. Οι αστυνομικοί, κατά τις ίδιες πηγές, απάντησαν και προχώρησαν σε προσαγωγές.

Photo credits: Eurokinissi