Μισός αιώνας έχει περάσει από την αιματηρή εξέγερση του Πολυτεχνείου, που καθόρισε την πορεία της Ελλάδας και αποτελεί σύμβολο αντίστασης του λαού ενάντια στη Χούντα των συνταγματαρχών. Πολλά έχουν γραφτεί για την ηρωική σημασία της εξέγερσης του Νοέμβρη του ’73, για τη γενιά του Πολυτεχνείου, για την εργαλειοποίηση του γεγονότος από τις πολιτικές εξουσίες, για την παρακαταθήκη του αγώνα ενάντια στον φασισμό.

Στο “50 χρόνια από το Πολυτεχνείο: Ανοικτό Δίκτυο” που αποτελείται από ένα τμήμα από εκείνους που συμμετείχαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το ’73, διαβάζουμε: “Μισό αιώνα από τη νύχτα, που έγραψε μέσα μας ιστορία υπέρβασης και περηφάνιας. Σήμερα, ο καθένας και η καθεμιά έχει πάρει το δρόμο του. Ωστόσο κάθε Νοέμβρη συναντιόμαστε νοερά, έστω για λίγο στο ίδιο σταυροδρόμι, εκεί που χτίστηκε η απαράμιλλη δύναμη της ενότητας, της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, της αξιοπρέπειας και της ανιδιοτέλειας στην προσφορά.

Εκεί που νους και καρδιά έγιναν ένα. Εκεί που, όπως αποτυπώθηκε στη Διακήρυξη της Συντονιστικής Επιτροπής και στα μηνύματα του ραδιοσταθμού, υψώθηκε το παντοτινό ΟΧΙ της γενιάς μας στο φασισμό, το παντοτινό ΝΑΙ της γενιάς μας στην Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία, την αγάπη για την πατρίδα μας“.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Provocateur.gr