Κάθε πράγμα σε τούτο τον πλανήτη, διαφοροποιείται ανάλογα με τη θέση από την οποία θα το δεις. Όλα είναι ζήτημα προοπτικής. Η Ταϊβάν είναι ένα καλό case study γι΄αυτόν τον άγραφο κανόνα. Αν την κοιτάξουμε με τα μάτια ενός μέσου Ευρωπαίου, ενός μέσου πολίτη της Δύσης, αυτό που έχει καταφέρει σε επίπεδο ελέγχου της πανδημίας, είναι παράδοξο. Αν το δούμε με τα μάτια ενός πολίτη που ζει σε αυτή τη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή της Άπω Ανατολής, τότε μπορεί να μας φανεί ως μια λογική εξέλιξη, ως ένα normality.

Από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και χθες, η Ταϊβάν έχει καταγράψει 16.539 κρούσματα κορωνοϊού. Όχι σε κάθε μέρα. Συνολικά. Έχει δηλαδή η Ταϊβάν τόσα κρούσματα όσους θανάτους έχει η Ελλάδα στο ίδιο διάστημα. Και είναι διπλάσια σε πληθυσμό, δίπλα στην Κίνα που ήταν η πηγή της πανδημίας, με τον ΟΗΕ να μην την αναγνωρίζει, άρα να μην ανήκει ούτε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με την Κίνα να της φέρεται με όρους δυνάστη και με το πολεμικό κλίμα να είναι αυξημένο στην περιοχή τους τελευταίους μήνες.

Από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, δηλαδή σε σχεδόν ένα μήνα, η Ταϊβάν έχει καταγράψει μόλις 2 θανάτους. Από τις 20 Αυγούστου δεν έχει υπάρξει ημέρα με πάνω από 1 νεκρό, ενώ είναι περισσότερες πλέον οι ημέρες στις οποίες δεν πέθανε κανείς. Η κορύφωση της σε νεκρούς ήταν στις 5 Ιουνίου με 37 (συνολικά έχει 848), ενώ στα κρούσματα το ανώτερο που έχει φτάσει στη διάρκεια της πανδημίας, είναι τα 543 στις 19 Μαΐου. Από τις 21 Ιουνίου και μέχρι σήμερα, δεν έχει πάει πάνω από 74 και έχει διαρκώς καθοδική πορεία. Από τον Ιούλιο σπανίως θα πιάσει τα 30 κρούσματα.

Μέχρι εδώ, σίγουρα προκαλείται εντύπωση, αλλά θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως είναι πιθανό, πως γίνεται αν ακολουθηθούν πολύ σκληρά μέτρα και υπάρχει μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη. Ναι, μόνο που δεν υφίσταται αυτό. Καθώς η Ταϊβάν δεν είναι μέλος του ΠΟΥ, άργησε πολύ να πάρει εμβόλια, αν και μέχρι ένα σημείο δεν ήθελε καν να τα ζητήσει, θεωρώντας πως υπάρχουν χώρες που τα χρειάζονται περισσότερο.

Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου το ποσοστό κάλυψης στη χώρα ήταν κοντά στο 40% για δύο δόσεις και πάνω από το 75% με μία δόση. Στις ηλικίες άνω των 65 ετών, η εμβολιαστική κάλυψη είναι στο 70%. Ο στόχος ως το τέλος του χρόνου είναι το 80% να έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις, αλλά φαντάζει άπιαστο κάτι τέτοιο.

Έχουν διατεθεί συνολικά κοντά στα 28 εκατομμύρια δόσεις και αυτό που μπορεί να εξάγει κανείς ως συμπέρασμα είναι ότι αν είσαι σε ένα κράτος με πολύ καλό σύστημα υγείας και με γενικότερη φιλοσοφία για μετρημένη και καλή ζωή, ακόμα και η μία δόση είναι αρκετή για να κάνει τη διαφορά.

Η Ταϊβάν έχει το καλύτερο σύστημα υγείας στον κόσμο

Φυσικά η Ταϊβάν έχει πάρει μια απόφαση που, πάλι σε εμάς, φαίνεται πολύ αυστηρή. Τα σύνορα είναι μερικώς ανοιχτά, με μόλις 335.000 τουρίστες να την έχουν επισκεφτεί το 2021, ενώ το 2019 είχε συνολικά 29 εκατομμύρια! Μέχρι πριν λίγες εβδομάδες τα καταστήματα ήταν ανοιχτά σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, δεν έκλεισαν παρά για λίγες ημέρες στο ξεκίνημα και η κοινωνική ζωή των ντόπιων δεν αλλοιώθηκε παρά ελάχιστα.

Στον τομέα του εμπορίου, η χώρα έχει αντιμετωπίσει προβλήματα με τον εφοδιασμό και έχουν υπάρξει κατά καιρούς ελλείψεις σε αρκετά προϊόντα. Όμως, αν η Ευρώπη είχε ακολουθήσει την πολιτική της Ταϊβάν, τώρα ίσως να μην είχαμε καν συναντήσει 4ο κύμα πανδημίας, ενώ τα προηγούμενα κύματα θα ήταν σε πολύ χαμηλότερα και πιο ελεγχόμενα επίπεδα.

Η Ταϊβάν έχει στόχο να πάει τον κορωνοϊό στο μηδέν. Με πολύ περισσότερα από τα δικά της κρούσματα, η Δανία υποβίβασε την πανδημία σε ενδημική νόσο για σχεδόν δύο μήνες. Σε αυτό το κράτος της Ανατολής όμως θέλουν το απόλυτο.

Αν υπάρχει ένα στοιχείο που τους βοήθησε να ελέγξουν σε τέτοιο βαθμό την πανδημία, αυτό είναι η εφαρμογή ανίχνευσης κορωνοϊού. Την έχουν κατεβάσει σχεδόν όλοι οι πολίτες και μέσα απ΄αυτή την εφαρμογή μαθαίνουν αν κάποιος με τον οποίο ήρθαν σε επαφή πρόσφατα, έχει τη νόσο. Δεν περιμένουν τηλέφωνο από κάποια αρμόδια αρχή που θα κάτσει να τους κάνει ερωτήσεις για τη μορφή της επαφής. Το μαθαίνουν άμεσα με το νοσοκομείο που βρήκε το κρούσματα να ενημερώνει την εφαρμογή.

Κι επειδή αναφερόμαστε σε ένα έθνος με υψηλή αίσθηση της ατομικής ευθύνης, ο αυτοπεριορισμός είναι άμεσος. Έτσι, δεν περνάει κρίσιμο διάστημα στο οποίο ένας που νόσησε από άλλον και δεν το γνωρίζει, έρχεται σε πολλές επαφές και μεταδίδει τον ιό. Αυτό το modus operandi δεν είναι τυχαίο. Η Ταϊβάν έχει το καλύτερο σύστημα υγείας στον κόσμο για το 2021, κάτι που σημαίνει ότι εκτός της οργάνωσης, υπάρχουν και οι συνθήκες για την καλή υγεία των πολιτών και την άμεση παρέμβαση σε περίπτωση νόσησης ή άλλων ιατρικών περιπτώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η Ταϊβάν έχει σκορ 86.39/100 στον διεθνή πίνακα αξιολόγησης που περιλαμβάνει 93 χώρες. Η δεύτερη χώρα είναι η Νότια Κορέα με 82.34, δηλαδή 4 μονάδες πίσω.

Τα παραπάνω είναι μόνο οι προφανείς αποδείξεις, αυτές που μαθαίνουμε όσοι ζούμε εκτός της χώρας. Σίγουρα, όσοι ζουν εκεί, θα έχουν να περιγράψουν με περισσότερες λεπτομέρειες αυτό το success story.