Πατώντας γερά και με τα δύο πόδια στο επόμενο στάδιο της πανδημίας, με τη μετάλλαξη Όμικρον να καλπάζει και τα lockdowns ανά τον κόσμο να εκκινούν ή να πλανώνται στην ατμόσφαιρα, ίσως είναι καλή ευκαιρία να κοιταχτούμε στον καθρέφτη. Όχι για κάποια αναμέτρηση με τα ενδόμυχα μας, αλλά για την εξωτερική μας εμφάνιση που, σύμφωνα με άρθρο της Guardian, άλλαξε αρκετά σε αυτά τα δύο χρόνια.

Η κλεισούρα η αύξηση της παραμονής πάνω από έναν υπολογιστή, η μείωση της κίνησης ή της αθλητικής δραστηριότητας, η μικρότερη προσοχή προς τον εαυτό, είναι μερικά από τα στοιχεία που αναδεικνύει σε άρθρο της η Amy Fleming. Πιάνοντας ξεχωριστά κάθε σημείο του σώματος, η Fleming φέρνει κάτω από τη λάμπα τις διαφοροποιήσεις που έφερε η καραντίνα.

Μαλλιά

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τριχολογίας της Βρετανίας, το 79% των ερωτηθέντων σε έρευνα που έκανε, παρατήρησε απώλεια μαλλιών στην διάρκεια της πανδημίας, μεγαλύτερ απ΄αυτή που είχαν πριν. Η Eva Proudman, ειδική τριχολόγος, εξηγεί στην Guardian ότι αυτό οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες του σώματος που φέρνει η νόσηση και στη μείωση της όρεξης. «Αυτά τα δύο αντανακλούν στα μαλλιά μέσα σε 4-6 εβδομάδες αφού έχει αρχίσει να υποχωρεί ο ιός και τα μαλλιά πέφτουν εκτεταμένα».

Ο τριχολόγος Richard Spencer εξηγεί πως στην πτώση των τριχών μπορεί να συμβάλλει το άγχος του αν έχεις ή δεν έχεις τον ιό, αλλά και ο φόβος για το πόσο άσχημα μπορεί να νοσήσεις, σε συνδυασμό πάντοτε με την κλεισούρα των lockdowns. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό αυτή την απώλεια, λόγω του ότι έχουν κατά κύριο λόγο μακρύτερα μαλλιά.

Η απώλεια μαλλιών κατά την πανδημία είναι μια συνθήκη γνωστί ως τελογενής εκροή, μια διακοπή στη διαδικασία αύξησης του μεγέθους της τρίχας και της πτώσης της. «Αυτό προκαλεί μειωμένα μαλλιά στη διαδικασία ανάπτυξης και περισσότερο στη διαδικασία σταθεροποίησης και πτώσης». Το θετικό είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις τα μαλλιά επανέρχονται και το σώμα αποβάλλει το effect της πανδημίας. Σίγουρα πάντως θα χρειαστούν αλλαγές στη διατροφή και ειδικά συμπληρώματα ή θεραπείες για τα μαλλιά.

Μάτια

Τα μάτια της πανδημίας είναι στεγνά και κατεστραμμένα από το κοίταγμα της οθόνης. Αυτό προκαλεί περισσότερη φαγούρα, κούραση και θολούρα.  Σε μια κινεζική έρευνα είχε αποκαλυφθεί η αύξηση στην παιδική μυωπία και εδώ και μερικούς μήνες η έρευνα γίνεται σε παγκόσμια κλίμακα και προκαλεί ανησυχία. Το πρόβλημα έγκειται όχι τόσο στο φως των οθονών, αλλά στο ότι οι άνθρωποι τείνουν όταν διαβάζουν κάτι, να διατηρούν τα μάτια τους περισσότερο ανοιχτά, βλεφαρίζουν 5 φορές λιγότερες και αυτό δημιουργεί ξηρασία.

Δόντια

Η Guardian εξηγεί πως η οδοντική υγιεινή και φροντίδα μειώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας, αφού ειδικά στα lockdowns υπήρξε ακύρωση ραντεβού με οδοντίατρο για 35 εκατομμύρια περιπτώσεις σε όλη την Αγγλία. Ήδη, πριν την πανδημία, τα προβληματικά δόντια ήταν η πιο κοινή αιτία νοσηλείας των παιδιών. Τώρα που ο κόσμος έχει επιστρέψει στα ραντεβού, ανακαλύπτονται παθήσεις στα δόντια που αν τις είχαν δει οι οδοντίατροι νωρίτερα, θα ήταν πολύ εύκολα αντιμετωπίσιμες. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, τώρα πια η κατάσταση είναι είτε μη αναστρέψιμη είτε χρειάζεται κοστοβόρα και επώδυνη διαδικασία.

Σε έρευνα που έγινε από τον Οργανισμό Οδοντιατρικής στις ΗΠΑ, το 71% των 2.300 οδοντιάτρων που ρωτήθηκαν, είπαν πως είχαν τουλάχιστον μια περίπτωση αυξημένου βρουξισμού. Βρουξισμός είναι το τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών, που συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το τρίξιμο των δοντιών οδηγεί πολλές φορές σε ρωγμές και θραύσματα. Ο έντονος βρουξισμός είναι συχνά το στάδιο πριν την κροταφογναθική διαταραχή, η οποία σημείωσε επίσης αύξηση, με συμπτώματα όπως πόνος στο σαγόνι ή το λεγόμενο κλικ που κάνουν τα οστά.

Καρδιά

Σε αυτό το διάστημα, αναφέρει η Guardian, υπήρξε αύξηση στις χρόνιες καρδιακές ασθένειες. Η Sonya Babu-Narayan διευθύντρια του Ιδρύματος Καρδιάς στη Βρετανία, εξηγεί πως η διατροφή και η άσκηση χάλασαν στην καραντίνα, ενώ αρκετοί δεν είχαν πρόσβαση σε ιατριή βοήθεια. «Κάθε καθυστέρηση δημιουργεί το φαινόμενο της χιονοστιβάδας και βάζει σε κίνδυνο τους ανθρώπους. Οι ακυρωμένες επεμβάσεις, τα ραντεβού που δεν έγιναν και μια τεράστια λίστα αναμονής, έχουν συμβάλλει σσε χιλιάδες θανάατους λόγω καρδιακών επεισοδίων και εγκεφαλικών στη διάρκεια της πανδημίας».

Στομάχι

Ο ειδικός γαστροεντερολόγος στο νοσοκομείο Royal Liverpool, Philip Smith, κάνει λόγο για άνοδο στις περιπτώσεις συνδρόμου IBS, δηλαδή ευαίσθητου εντέρου. «Έχουμε δει αύξηση στις διαταραχές που συνδέονται με το άγχος και το στρες όπως το IBS. Το μυαλό και το έντερο δρουν με παρόμοιο τρόπο. Όλη μου η καριέρα είναι να “ντροπιάζω” τα σώματα. Οι άνθρωποι δε θέλουν να μιλάνε για τη διάρροια τους και υπάρχει τρομερό στίγμα στις περιπτώσεις που κοιτάζω. Τα lockdowns έκαναν την αναζήτηση βοήθειας από ειδικους δύσκολη για ανθρώπους με τη νόσο του Κρον, σπαστική κολλίτιδα και μόλυνση του εντέρου». Όταν οι άνθρωποι αποφασίζουν να εξεταστούν και να ακολουθήσουν θεραπεία, η νόσος τους είναι σε έξαρση, κάτι που δυσκολεύει την ίαση.

Συκώτι

Πριν από την πανδημία, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία είχαν μειωθεί. Όμως με την πανδημία υπήρξε μια εκ νέου άνοδος σε περιπτώσεις ηπατίτιδας και ίκτερου, που εμφανίζονταν με συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, τρέμουλα, εφίδρωση και ανακίνηση. Άλλες περιπτώσεις που εντάθηκαν, ήταν αυτή της γαστρεντερικής αιμορραγίας ως απόρροια της κύρωσης. Η πανδημία αύξησε σε πολλούς την κατανάλωση αλκοόλ, άρα και τα προβλήματα στο συκώτι.

Δέρμα

Η Emma Craythorne, δερματολόγος στην κλινική Guy’s & St Thomas στο Λονδίνο, λέει στη Guardian ότι συναντά συχνά σε αυτά τα δύο χρόνια δερματικές μολύνσεις/παθήσεις όπως ροζάκια, έκζεμα και ψωρίαση, τα οποία εμφανίζονται συνήθως μετά από στρεσογόνες περιόδους. Επιπλέον, το συχνό πλύσιμο στα χέρια επηρεάζει το δέρμα. «Όταν καθαρίζεις τα χέρια σου, άμεσα το εξωτερικό μέρος του δέρματος χάνει υγρά, γιατί διασπάστηκε η προστασία του και εμφανίζονται ρωγμές στο δέρμα. Και μετά τα παθογόνα βακτήρια εισέρχονται στον οργανισμό και προκαλούν μόλυνση».

Η μάσκα επίσης είναι ένας παράγοντας αλλοίωσης του δέρματος στο πρόσωπο. Κάποιοι εμφάνισαν δερματίτιδα στο πρόσωπο, που οδηγεί σε διάφορα ξηρά σημεία γύρω από το στόμα που φέρνουν φαγούρα και συχνά τη μπερδεύουν με την ακμή.

Πόδια

Η Emma McConnachie, εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολλεγίου Ποδιατρικής, μίλησε για τις τενοντίτιδες και τους πόνους στις φτέρνες που  προκαλεί η πελματιαία απονευρωσίτιδα. Μια εξήγηση γι΄αυτό είναι ότι παρόλο που υπήρξε η τηλεργασία, τα πόδια δεν είχαν τον υποστηρικτικό μηχανισμό των παπουτσιών, άρα αντιμετώπιζαν περισσότερους κραδασμούς στο σπίτι. «Δεν αντεπεξέρχονται όλα τα πόδια στο ξυπόλητο περπάτημα ή σε λεπτά υποδήματα». Η McConnachie κάνει λόγο και για περιπτώσεις που τα πέλματα μεγάλωσαν και δε χωρούσαν στα παπούτσια.

Σα να μη φτάνουν αυτά, οι αναφορές για πόνους στις καμάρες, στους αστραγάλους και στην περιοχή του αχχιλείου τένοντα, αυξήθηκαν. Αιτία γι΄αυτό είναι η αλλαγή στις συνήθεις δραστηριότητες σε σχέση με πριν την πανδημία. Το τρέξιμο ή κάποιου άλλου είδους άσκηση, προκάλεσε κάτι σαν σοκ στα πέλματα.

* Φωτογραφία: cottonbro/Pexels