Λίγες μόλις μέρες πριν από τις εκλογές η Αρχή κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα (ξέπλυμα), ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό μαύρου χρήματος στις Μονές του Αγίου Όρους!

Με παραγγελία του Προέδρου της Αρχής Μαύρου Χρήματος Αντεισαγγελέα ΑΠ ε.τ. Χαράλαμπου Βουρλιώτη «ξεσκονίζονται» τα οικονομικά των Μονών του Αγίου Όρους, για να εντοπιστούν ποσά, που φέρονται ότι, ενδεχομένως, προέρχονται από «ύποπτες» καταθέσεις.

Στο στόχαστρο της Αρχής δεν αποκλείεται να μπουν και πρόσωπα που σχετίζονται με το κόμμα Νίκη, που φέρεται να προελαύνει ακάθεκτο προς τη Βουλή.

Όπως διευκρινίζεται από δικαστικές πηγές, οι έρευνες του κ. Βουρλιώτη δεν στρέφονται κατά του κόμματος «Νίκη – Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα», αλλά έχουν στόχο τα οικονομικά των Μονών του Αγίου Ορους. Εάν, στο πλαίσιο αυτής της διερεύνησης, η Αρχή «σκοντάψει» σε πρόσωπα, που θέτουν υποψηφιότητα στις εκλογές με το ΝΙΚΗ, τότε θα υπάρξει συνέχεια…

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη 15 παράλληλες έρευνες, που αφορούν κάθε Μονή ξεχωριστά, ενώ ανασύρονται και παλαιότερες έρευνες της Αρχής Ξεπλύματος, για το Άγιον Όρος, που είχαν αρχειοθετηθεί, καθώς δεν είχαν βρεθεί στοιχεία.

Ψεκασμένοι

Το νεοπαγές κόμμα Νίκη, που δεν γνώριζε σχεδόν κανείς μέχρι και τις εκλογές, συγκέντρωσε πανελλαδικά πάνω από 172.000 ψήφους και ποσοστό 2,92%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά του εν λόγω κόμματος σημειώθηκαν σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως στην Πιερία (7,46%), στην Πέλλα (6,13%), στη Β’ Θεσσαλονίκης (5,63%), στη Χαλκιδική (5,39%) και στη Δράμα (5,33%).

Ως έχει αναφέρει στην ανάλυσή του ο Αργύρης Παγαρτάνης για το Intronews.gr, που διάβασε και μελέτησε εξονυχιστικά τις θέσεις του, ο πρόεδρός του έκανε εκπομπές στο εκκλησιαστικό κανάλι 4Ε (κι όταν αυτές διακόπηκαν έγινε χαμός), ακούγεται πως υπάρχει στήριξη σε όλα τα επίπεδα από την ιεραρχία του κλήρου, έφευγαν «στοχευμένα» sms μέχρι και από μονές του Αγίου Όρους για να παροτρύνουν το χριστεπώνυμο πλήρωμα να το επιλέξει στην κάλπη. Και σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, τα κατάφεραν.

Και διαβάζεις βέβαια στις θέσεις τους για αντιεμβολιασμό και διάφορα άλλα… ψεκασμένα.

Η σχέση με τους Ρώσους

Η Νίκη αυτοπλασάρεται ως κόμμα που δεν τάσσεται στο πλευρό της διοικούσας Εκκλησίας. Κινείται αντίθετα από το ρεύμα της επίσημης Εκκλησίας, που όλο το προηγούμενο διάστημα ακολουθούσε πιστά τις οδηγίες της Πολιτείας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που καλούσε τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κρατών, όπως τα περιοριστικά μέτρα και η χρήση μάσκας.

Επιπλέον, αυτά τα υπερσυντηρητικά κομμάτια της Εκκλησίας φέρεται να σχετίζονται και με ρωσικά συμφέροντα. Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις μεταξύ της Εκκλησίας της Ρωσίας και της Εκκλησίας της Ελλάδας δεν είναι και οι καλύτερες λόγω του ουκρανικού ζητήματος. Υποψήφιοι του κόμματος Νίκη έχουν, εξάλλου, εκφράσει ανοιχτά φιλορωσικές θέσεις, με αναρτήσεις τους.

Φιλοθέου και Καρακάλλου

Μία από τις μονές που βρέθηκαν σε πρώτο πλάνο ήταν η Ιερά Μονή Φιλοθέου και ο λόγος είναι πως ο αδερφός του ηγούμενου της Μονής Φιλοθέου, Νικόδημου, υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης με την Νίκη, Εμμανουήλ Γκλάβας. Ωστόσο, με ανακοίνωσή τους, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της Μονής Φιλοθέου έκαναν λόγο για «συκοφαντικά δημοσιεύματα».

Μια άλλη μονή που βρέθηκε στο στόχαστρο είναι η Ιερά Μονή Καρακάλλου, η οποία διέψευσε και αυτή οποιαδήποτε ανάμειξή της στις εθνικές εκλογές και στήριξή της στη Νίκη. Σε ανακοίνωσή του ο καθηγούμενος της Μονής Καρακάλλου κάνει λόγο για ανυπόστατα δημοσιεύματα. Σημειώνεται πως στο επίκεντρο έχουν βρεθεί και οι μονές Κωνσταμονίτου και Ξηροποτάμου.

Με αφορμή όσα διαδίδονται, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ξεκαθάρισε σε δήλωσή του ότι «η Εκκλησία ούτε πολιτεύεται, ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται, ούτε κομματίζεται».