Δύσκολη ημέρα θα είναι η σημερινή για τους πολίτες καθώς χειρόφρενο τραβούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με αφορμή την 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών κατά του εργασιακού νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση.

Με βάση τα όσα ίσχυαν μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, μια και η ΣΤΑΣΥ προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά δύο σωματείων εργαζομένων:

Τα λεωφορεία θα κινηθούν κανονικά, ωστόσο αν κάποιος εργαζόμενος το επιθυμεί, δικαιούται να συμμετάσχει στην απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών (ΕΚΑ) που είναι νόμιμη

  • Μετρό και ΗΣΑΠ (γραμμές 1, 2 και 3) δεν θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το πρωί, ωστόσο σήμερα θα εκδικαστεί η υπόθεση προσφυγής της ΣΤΑΣΥ κατά της απεργίας και αναμένεται η τελική απόφαση για την απεργία.
  • Στον Προαστιακό θα υπάρξει στάση εργασίας από τις 21:00 έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.
  • Το τραμ θα λειτουργήσει από την έναρξη της κυκλοφορίας, έως τις 13:30.
  • Τα τρόλεϊ δεν θα κάνουν δρομολόγια το πρωί, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση αναμένεται απόφαση δικαστηρίου.
  • Τα πλοία δεν θα πραγματοποιούν δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά και θα παραμείνουν δεμένα με τους ναυτεργάτες να πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 10.00 έξω από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Κανονικά θα πραγματοποιούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από και προς τα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας, αλλά και εκείνα με προορισμό τον Πειραιά.

Στην απεργία συμμετέχουν επίσης δάσκαλοι και καθηγητές, γιατροί και νοσηλευτές δημόσιων νοσοκομείων.

Η προσφυγή της ΣΤΑΣΥ

Στη δικαιοσύνη κατά 2 σωματείων εργαζομένων της εταιρείας προσφεύγει η ΣΤΑ.ΣΥ, καταθέτοντας απεργιακή αγωγή, μετά την προκήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης αργά το βράδυ της Τετάρτης 20/09.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑ.ΣΥ και το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό, εξήγγειλαν μετά τις 10 το βράδυ της Τετάρτης 24ωρη απεργία για την επόμενη ημέρα, σε αντίθεση με όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία.

Κατά πάγια πρακτική τους, προκηρύσσουν για μια ακόμη φορά κυριολεκτικά την “τελευταία” στιγμή απεργιακές κινητοποιήσεις, που προκαλούν τεράστια αναστάτωση και ταλαιπωρία στους επιβάτες και δεν μπορούν, λόγω των χρονικών περιορισμών, να κριθούν από τα δικαστήρια.

Η ΣΤΑ.ΣΥ προσέφυγε στη δικαιοσύνη νωρίτερα σήμερα, αναμένοντας τις αποφάσεις σωματείων εργαζομένων της εταιρείας, που συνεδρίαζαν προγραμματισμένα, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο και κάθε νομική δυνατότητα που της δίνεται. Η προσφυγή έγινε κατά της απόφασης για απεργιακές κινητοποιήσεις, που αντιτίθεται στα όσα προβλέπει ρητώς η διαιτητική απόφαση (1/2023) του ΟΜΕΔ, που ορίζει τις προϋποθέσεις κήρυξης νόμιμης απεργίας και το προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας, ειδικά για τη ΣΤΑ.