Είναι ένας σταθμός μετρό που κυριολεκτικά μας μεταφέρει στο μέλλον καθώς ο σχεδιασμός του ξεπερνάει τα όρια της πρακτικής του χρήσης και τον εξελίσσει σε ένα αρχιτεκτονικό έργο Τέχνης.

Φέρει την ταυτότητα της Zaha Hadid με τις καμπύλες και τα μοναδικά σχήματα που δημιουργούνται όταν περιπλέκονται μεταξύ τους, δίνοντας στο φουτουρισμό μία άλλη διάσταση και διαδρώντας στη φανατασία.

Ο πληθυσμός του Ριάντ έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και η πρόκληση είναι να σταματήσει αυτή η πόλη που αγαπάει τα αυτοκίνητα από το να μετατραπεί σε μια γιγάντια, καταιγιστική κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Το νέο μετρό του Ριάντ, που θα ολοκληρωθεί έως το 2030, θα περιλαμβάνει 85 σταθμούς συμπεριλαμβανομένου αυτού του κόμβου (που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024) στην Περιοχή King Abdullah (KAFD).

Το design της πρόσοψης έχει σαφή αναφορά στα κύματα των αμμόλοφων που διαμορφώθηκαν από τους ανέμους της ερήμου και τα σαρωτικά πλέγματα μιμούνται το μασραμπίγια, περίτεχνο πλέγμα που ταυτίζεται με την αραβική αρχιτεκτονική.

Είναι εναρμονισμένο με τις νέες κλιματικές συνθήκες καθώς είναι έτσι σχεδιασμένοι οι χώροι του ώστε να ρυθμίζεται η θερμοκρασία στην προσπάθεια να λειτουργήσουν και να μπουν στο ρυθμό της πόλης ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελώντας προπομπό μιας ζωής χωρίς πετρέλαιο.

Ριάντ Μετρό

Ο φουτουριστικός σταθμός μετρό του Ριάντ

Ο σταθμός King Abdullah Financial District του μετρό στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας σχεδιάστηκε από το βρετανικό στούντιο Zaha Hadid Architects και προχωράει προς την ολοκλήρωσή του.

Ο σταθμός του μετρό έκτασης 45.000 τετραγωνικών μέτρων, που θα ανοίξει προσεχώς μέσα στο 2024, κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί την Περιοχή King Abdullah και αποτελεί ένα από τα 14 μεγάλα έργα που βρίσκονται υπό ανάπτυξη στη Σαουδική Αραβία.

Μετρό Ριάντ

Είναι ένας από τους 85 σταθμούς που έχουν προγραμματιστεί να εξυπηρετήσουν το μετρό του Ριάντ, το οποίο πρόκειται να ανοίξει για τους πρώτους επιβάτες του το επόμενο έτος.

Θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους του δικτύου και θα λειτουργήσει ως κόμβος τριών γραμμών καθώς και του υπό κατασκευή μονοσιδηρόδρομου King Abdullah Financial District.

Σχεδιασμένος από την αείμνηστη Zaha Hadid και τον Patrik Schumacher, ο σταθμός του μετρό ήταν το σχέδιο που κέρδισε σε διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το 2013.

Το πενταόροφο κτίριο περιέχει έξι πλατφόρμες τυλιγμένες σε χαλύβδινο πλαίσιο που υποστηρίζει μια σειρά από καμπύλες, δικτυωμένες μορφές που ενημερώνονται από οθόνες Mashrabiya.

Μια σειρά από πεζογέφυρες θα συνδέουν το κτίριο με την κοντινή περιοχή, η οποία περιλαμβάνει 61 πύργους και ουρανοξύστες, από στούντιο, όπως ο Omrania, τα αμερικανικά στούντιο SOM, Gensler και HOK και τα στούντιο του Ηνωμένου Βασιλείου CallisonRTKL και Foster + Partners.

Ριάντ Μετρό

Ο σχεδιασμός διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις διαδρομές εσωτερικής κυκλοφορίας που βασίστηκαν στη χαρτογράφηση των αναμενόμενων ροών πεζών. Παράλληλα σε αρμονία με το περιβάλλον και τις κλιματικές συνθήκες τα ημιτονοειδή κύματα απορροφούν την ηλιακή ενέργεια και οι γεωμετρικές διατρήσεις ενσωματώνουν το σταθμό στο περιβάλλον του.

Το King Abdullah Financial District είναι ένα από τα πολυάριθμα μεγάλα έργα που αναπτύσσονται στη Σαουδική Αραβία ως μέρος του σχεδίου Vision 2030 για τη μετάβαση της χώρας σε μία περιοχή με ανανεώσιμες πηγές ενέργειες από μονοκρατορία του πετρελαίου.