Έναν χρόνο μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί και τις πολύμηνες διαδηλώσεις γυναικών και ανδρών για τους άδικους νόμους του απολυταρχικού κράτους στο Ιράν, η κατάσταση παραμένει δυστοπική και βίαιη, με τα θύματα ξυλοδαρμού να αυξάνουν.

Πριν από λίγες ημέρες, και ενώ σύμφωνα με ανακοινώσεις τις κυβέρνησης, τα πράγματα στη χώρα έχουν αλλάξει, ένα κορίτσι 16 ετών έπεσε αναίσθητο όταν της επιτέθηκαν σε βαγόνι του μετρό στην Τεχεράνη, επειδή δεν φορούσε μαντίλα.

Η ίδια νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα.

Μια ομάδα με έδρα τη Νορβηγία που επικεντρώνεται στα δικαιώματα των Κούρδων, η οργάνωση Hengaw για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε την Τετάρτη ότι η 16χρονη Armita Geravand «δέχθηκε επίθεση» από την αστυνομία ηθών και βρίσκεται σε κώμα από την Κυριακή. Ένα άλλο δίκτυο της αντιπολίτευσης, το IranWire, δήλωσε πως έλαβε πληροφορίες ότι η Geravand εισήχθη στο νοσοκομείο με «τραύμα στο κεφάλι».

Οι αρμόδιοι ισχυρίζονται πως το κορίτσι λιποθύμησε και έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα που, όπως λένε, τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό τους, αλλά μάρτυρες και ομάδες δικαιωμάτων στο εξωτερικό υποστηρίζουν ότι έπεσε κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης με πράκτορες επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ.

Το υλικό από κάμερες ασφαλείας που μοιράστηκε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA έδειξε την Armita χωρίς χιτζάμπ συνοδευόμενη από δύο φίλες της να βαδίζει προς το βαγόνι από την αποβάθρα του μετρό. Μόλις μπήκε στο βαγόνι, η μία από τις κοπέλες φαίνεται να κάνει αμέσως πίσω και να φτάνει στο έδαφος, πριν μια άλλη κοπέλα συρθεί αναίσθητη από τους επιβάτες έξω από την καμπίνα.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι αμέσως μετά την είσοδο της Armita στο βαγόνι μια γυναίκα μέλος της αστυνομίας των ηθών άρχισε να διαπληκτίζεται μαζί της επειδή δεν φορούσε μαντίλα.

Ένας άλλος μάρτυρας δήλωσε ότι η Armita είχε ακόμη τις αισθήσεις της όταν έπεσε στο έδαφος. Οι μάρτυρες ισχυρίστηκαν ότι είδαν την ίδια γυναίκα από την αστυνομία των ηθών να περιμένει πίσω από το ασθενοφόρο που μετέφερε την Αρμίτα στο νοσοκομείο.

Οι κρατικές ειδήσεις δεν μετέδωσαν πλάνα από το εσωτερικό του ίδιου του τρένου και δεν έδωσαν καμία εξήγηση για τον λόγο που δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Τα περισσότερα βαγόνια του μετρό της Τεχεράνης διαθέτουν πολλαπλές κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, τις οποίες μπορεί να δει το προσωπικό ασφαλείας. Στελέχη της αντιπολίτευσης λένε ότι από το υλικό λείπουν τουλάχιστον 100 δευτερόλεπτα.

«Σύμφωνα με την έρευνά μας, μετά την εξέταση του υλικού από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης από τη στιγμή που μπήκε στο σταθμό και επιβιβάστηκε στο τρένο, δεν υπήρξε καμία λεκτική ή σωματική αντιπαράθεση μεταξύ των επιβατών με το προσωπικό μας. Δεν καταγράφηκε τίποτα στα βίντεο», δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ο διευθύνων σύμβουλος του Μετρό της Τεχεράνης, Masoud Dorosti

Η έφηβη νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή σε νοσοκομείο της Τεχεράνης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars. Το IranWire ανέφερε ότι νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Πολεμικής Αεροπορίας Fajr, σε ξεχωριστή ανακοίνωση που δημοσίευσε την Τετάρτη.

Μια δημοσιογράφος του ιρανικού φιλομεταρρυθμιστικού πρακτορείου Shargh Daily είχε μεταβεί στο νοσοκομείο της Πολεμικής Αεροπορίας Fajr για να κάνει ρεπορτάζ για την κατάσταση της Geravand όταν συνελήφθη την Τρίτη, σύμφωνα με ανάρτηση της Shargh Daily στο X. Η δημοσιογράφος, Maryam Lotfi, έχει έκτοτε αφεθεί ελεύθερη, ανέφερε το πρακτορείο.

Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw δήλωσε ότι η μητέρα της Armita, Shahin Ahmadi, είχε συλληφθεί την Τετάρτη και ότι η τύχη της ήταν άγνωστη. Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim του Ιράν διέψευσε τον ισχυρισμό, ο οποίος δεν μπορούσε να επαληθευτεί. Εάν η Ahmadi έχει συλληφθεί, αυτό σημαίνει ότι οι αρχές φοβούνται ότι δεν πιστεύει την επίσημη αφήγηση για το τι συνέβη στην κόρη της.

Η ίδια δήλωσε πως η κόρη της λιποθύμησε εξαιτίας χαμηλής πίεσης στο αίμα, αλλά οι αρχές φοβούνται πως θα αλλάξει την κατάθεσή της. «Οι φίλοι και η οικογένειά της βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση», δήλωσε μάρτυρας. «Δεν πιστεύω ότι θα πουν την αλήθεια, μετά τα όσα συνέβησαν στην οικογένεια της Μαχσά Αμινί».

Το Ιράν έχει επιστρέψει τους τελευταίους μήνες στους δρόμους την αστυνομία ηθών και τους πράκτορες επιβολής του χιτζάμπ, καθώς οι νομοθέτες πιέζουν για την επιβολή ακόμη αυστηρότερων κυρώσεων, εάν δεν καλύπτεται το κεφάλι των γυναικών.