Πτώση θερμοκρασίας θα δούμε από σήμερα με βροχές και καταιγίδες. Πιο συγκεκριμένα, οι βροχές και οι καταιγίδες που ήδη εκδηλώνονται στη δυτική και στη βόρεια χώρα αναμένεται τις επόμενες ώρες να ενταθούν και να επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές. Παράλληλα, από το απόγευμα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι στη βορειοανατολική χώρα και κυρίως στο Βόρειο Αιγαίο.

Αναλυτικά η πτώση θερμοκρασίας

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και στα ημιορεινά, ενώ το Σάββατο (16/12) θα χιονίσει και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή τις επόμενες ώρες σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ το Σάββατο η θερμοκρασία θα υποχωρήσει και στα κεντρικά τμήματα της χώρας κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α) Σήμερα Παρασκευή (15/12) στα δυτικά, στα κεντρικά και στα βόρεια ηπειρωτικά και από το απόγευμα στο κεντρικό και στο βόρειο Αιγαίο.

β) Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (16/12) θα υπάρξει ύφεση των φαινομένων στα δυτικά, αλλά στην ανατολική χώρα (κυρίως στις Σποράδες, στη Θεσσαλία, στην Εύβοια, στο βορειοανατολικό Αιγαίο και πιθανόν στη Χαλκιδική) τα φαινόμενα θα διατηρηθούν έντονα έως και το απόγευμα.

γ) Μετά το απόγευμα του Σαββάτου (16/12) τα ισχυρά φαινόμενα θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο και στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα. Σε αυτές τις περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Κυριακή.

Χιονοπτώσεις, που κατά τόπους θα είναι πυκνές, θα σημειωθούν:

α) Τις επόμενες ώρες της Παρασκευής (15/12) στη δυτική Μακεδονία (και μέσα στις πόλεις), στα ορεινά της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδος και της Κεντρικής, ενώ προς το βράδυ θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης (σε περιοχές με υψόμετρο από 500 μέτρα και πάνω). Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο θα χιονίσει και στα ορεινά των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

β) Το Σάββατο (16/12) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της Κεντρικής και τη Βόρειας Ελλάδος, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (περίπου από 200 μ.). Ύφεση των χιονοπτώσεων αναμένεται τις βραδινές ώρες.

Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν:

α) Σήμερα Παρασκευή (15/12) από το απόγευμα στη βορειοανατολική Ελλάδα και κυρίως στο βόρειο Αιγαίο έως 8 μποφόρ.

β) Tο Σάββατο (16/12) αρχικά στο κεντρικό και στο βόρειο Αιγαίο και από μεσημέρι σε όλο το Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

γ) Tην Κυριακή (17/12) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο κεντρικό και στο νότιο Αιγαίο στα 8 μποφόρ μέχρι και το μεσημέρι, ενώ σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από το απόγευμα και μετά.

*Παγετός θα σημειωθεί το Σαββατοκύριακο στη Βόρεια Ελλάδα, που τοπικά την Κυριακή στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός.

*Photo Credits: Eurokinissi