Ραγδαία επιδείνωση καιρού από αύριο έως την Κυριακή με χιόνια, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους με πτώση της θερμοκρασίας κατά 10-15 βαθμών θα βιώσει η χώρα.

Έτσι, αναμένονται τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα, όπως και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με πολύ χαμηλό υψόμετρο, και προοδευτικά θυελλώδεις βοριάδες.

Πού θα χιονίσει και πόσο μέχρι το βράδυ του Σαββάτου

επιδείνωση καιρού

Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται η θερμοκρασία των αέριων μαζών σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων πάνω στην ευρύτερη περιοχή της χώρας μας την Πέμπτη 14/12 και το Σάββατο 16/12.

Το ατμοσφαιρικό αυτό επίπεδο χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση των θερμοκρασιακών μεταβολών στην κατώτερη ατμόσφαιρα. Κορύφωση της ψυχρής εισβολής αναμένεται την Κυριακή 17/12.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ

Νωρίτερα, η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για την ψυχρή εισβολή που αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα από αύριο.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική, συνοδευόμενο από μετωπική δραστηριότητα, κινείται νοτιοανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού από την Παρασκευή (15/12) το μεσημέρι με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές και θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, ενώ το Σάββατο (16/12) θα χιονίσει και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή κυρίως το Σάββατο, οπότε στα κεντρικά και τα βόρεια θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α) Από το απόγευμα της Παρασκευής (15/12) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά και βαθμιαία στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο.

β) Από το πρωί του Σαββάτου (16/12) θα υπάρξει ύφεση των φαινομένων στα δυτικά, αλλά στην ανατολική χώρα (κυρίως στις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, το βορειοανατολικό Αιγαίο και πιθανόν τη Χαλκιδική) τα φαινόμενα θα διατηρηθούν έντονα έως και το απόγευμα.

γ) Μετά το απόγευμα του Σαββάτου (16/12) τα ισχυρά φαινόμενα θα περιοριστούν στο Ανατολικό Αιγαίο και τα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα, ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας θα εξασθενήσουν και σε αυτές τις περιοχές.

Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Aπό τo μεσημέρι της Παρασκευής (15/12) στα ορεινά της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδος, ενώ προς το βράδυ θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο θα χιονίσει και στα ορεινά των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

β) Το Σάββατο (16/12) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της Κεντρικής και τη Βόρειας Ελλάδος, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Ύφεση των χιονοπτώσεων αναμένεται τις βραδινές ώρες.

Γ. Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν:

α) Tο Σάββατο (16/12) αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο και από μεσημέρι σε όλο το Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

β) Tην Κυριακή (17/12) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στα 8 μποφόρ μέχρι και το μεσημέρι, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Δ. Παγετός θα σημειωθεί το Σαββατοκύριακο στη Βόρεια Ελλάδα, που τοπικά την Κυριακή στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός.

Photo credits: Shutterstock