Από νωρίς άρχισαν φέτος τα γλέντια με τον τουρισμό στην Αθήνα, η οποία αποτελούσε μέχρι πριν μερικά χρόνια ενδιάμεσο σταθμό για τα νησιά, αλλά πλέον, με την αναβάθμιση στις ξενοδοχειακές μονάδες της πρωτεύουσας και την ραγδαία άνοδο των Airbnb, ο τουρισμός έρχεται για να μείνει. Κι αυτό δεν είναι για καλό.

Όπως αναφέρει η Daily Record, η κατάσταση στην πρωτεύουσα είναι ήδη αφόρητη κι αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος πηγαίνοντας στην Ακρόπολη. Ο τουρισμός είναι πολύ μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονιά, η κυβέρνηση μπορεί να λέει πως χαίρεται γιατί έρχεται χρήμα, αλλά αυτό το χρήμα κάνει τους ιδιοκτήτες σπιτιών να το γυρίζουν σε Airbnb, αυξάνει τις ξενοδοχειακές επενδύσεις και σύντομα δε θα βρίσκουμε σπίτι για να μείνουμε οι ντόπιοι.

Η Αθήνα βρίσκεται, ενδεχομένως, στο ίδιο σημείο που βρισκόταν το Λονδίνο πριν 20 χρόνια, όταν άρχισε να παραδίνεται στο ξένο χρήμα και να γίνεται η Νέα Υόρκη της Ευρώπης.

Στο δημοσίευμα της Daily Record γίνεται λόγος για κραυγή αγωνίας, ενώ μιλούν κάτοικοι της Αθήνας που έφυγαν από το σπίτι που έμεναν, επειδή αυξήθηκε επίτηδες τρομερά το ενοίκιο, ώστε να αναγκαστούν να αποχωρήσουν και οι ιδιοκτήτες να το κάνουν Airbnb. «Είμαστε πια ξένοι στον ίδιο μας τον τόπο», λέει μια γυναίκα που άφησε το σπίτι όπου έμενε στο Μεταξουργείο.

Το παραπάνω έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι καλή η χαρά για τον τουρισμό και το χρήμα, αλλά αν είναι να μη μπορούμε να ζήσουμε στην πόλη, αν είναι να χάνουμε διαρκώς το ποιοι είμαστε και να καταστρέφεται οτιδήποτε έχουμε επενδύσει σε ένα διαμέρισμα, να πρέπει να κάνουμε διαρκώς επανεκκίνηση τη ζωή μας, ποιο το νόημα;

Το 2024 θα είναι η χρονιά που θα φέρει την Αθήνα, τους κατοίκους και τον δήμαρχό της, μπροστά στο πιο κρίσιμο ερώτημα της σύγχρονης εποχής: παραδινόμαστε στον τουρισμό ή κρατάμε ζωντανή τη ζωή μας;

Κι αυτό φέρνει ακόμα πιο κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον. Αν παραδοθούμε στον τουρισμό, άρα για 7 μήνες τον χρόνο είμαστε χώρα εστίασης και ξενοδοχείων, οι υπόλοιπες αναγκαίες ιδιότητες για μια κοινωνία, θα επιβιώσουν;

Και φυσικά αυτό το ερώτημα δεν αφορά μόνο την Αθήνα. Στην Πάρο ήδη αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα μιας και το νησί έχει γεμίσει από εργοτάξια και μπάζα.