Μία ακόμη συμμορία Ρομά, πρόσωπα με ποινικό παρελθόν, βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης εδώ και μερικές εβδομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΛ.ΑΣ. κατόπιν εισαγγελικής άδειας δίνουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των δήθεν υπαλλήλων ΔΕΗ που ρήμαζαν σπίτια ηλικιωμένων στα νότια προάστια.

Πρόκειται για τέσσερις συλληφθέντες και ενός ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης. Οι Αρχές δίνουν τα στοιχεία τους στη δημοσιότητα με σκοπό την προστασία του κοινού και παράλληλα τη συλλογή περαιτέρω πληροφοριών για τη δράση των δήθεν υπαλλήλων ΔΕΗ.

Πρόκειται για τους συλληφθέντες:

υπαλλήλων ΔΕΗ

ΜΟΥΣΤΑΦΑ Κωνσταντίνο του Χρυσοβαλάντη και της Ιωάννας, γεννηθέντα την 31-10-1996

υπαλλήλων ΔΕΗ

ΜΟΥΣΤΑΦΑ Αντώνη του Χρυσοβαλάντη και της Ιωάννας, γεννηθέντα την 28-1-2002

συμμορία υπαλλήλων ΔΕΗ

ΚΑΜΠΕΡΗ Χρήστο του Αποστόλου και της Χρυσής, γεννηθέντα την 6-1-1999

υπαλλήλων ΔΕΗ

ΑΛΚΟ Γεώργιο του Ιωάννη και της Αρετής, γεννηθέντα την 15-3-1984

και το μη συλληφθέντα:

υπαλλήλων ΔΕΗ

ΜΟΥΣΤΑΦΑ Ιωάννη του Δημητρίου και της Ειρήνης, γεννηθέντα την 6-3-1994

Παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-9692920 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Η δράση των «υπαλλήλων ΔΕΗ»

Και αυτή η συμμορία ακολουθούσε το συνηθισμένο modus operandi, προκειμένου να εξαπατά ηλικιωμένους, αποσπώντας μετρητά και τιμαλφή συνολικής αξίας 190.000 και πλέον, ευρώ. Η Ασφάλεια Νοτιοανατολικής Αττικής αποδίδει σε αυτή τη συμμορία των «υπαλλήλων ΔΕΗ» τη συμμετοχή σε εννιά διαφορετικά «χτυπήματα».

Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές οι τέσσερις εκ των προαναφερθέντων «υπαλλήλων ΔΕΗ» συνελήφθησαν πρωινές ώρες της 8-11-2023 στο πλαίσιο επιχείρησης με τη συνδρομή της ΟΠΚΕ στα Άνω Λιόσια ως μέλη εγκληματικής ομάδας που διαπράττουν διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και -κατά περίπτωση- για παράβαση της νομοθεσίας περί ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού, προστασίας προσωπικών δεδομένων και περί όπλων.

«Όπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2023, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε ομάδα με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών της, με σκοπό τη διάπραξη κλοπών από οικίες ηλικιωμένων σε περιοχές των Νοτίων Προαστίων Αττικής.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της συμμορίας κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες, κινούνταν στις ανωτέρω περιοχές αναζητώντας οικίες όπου διέμεναν ηλικιωμένα άτομα που ενδεχομένως να πείθονταν από τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούσε η συμμορία προκειμένου να εισβάλλει στις οικίες τους και με τη μέθοδο της απασχόλησης να ολοκληρώσουν την εγκληματικές τους πράξεις.

Όταν τους εντόπιζαν, χτυπούσαν τα κουδούνια των σπιτιών, υποδυόμενοι τους υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας ή τους συντηρητές ανελκυστήρων οι οποίοι τους επισκέπτονται δήθεν για διαρροή ρεύματος ή βλάβης του ασανσέρ.

Όταν οι παθόντες πείθονταν για την ιδιότητα τους και οι κατηγορούμενοι κατάφερναν να εισέλθουν εντός των οικιών, ένα μέλος αναλάμβανε την απασχόληση του παθόντος, αποπροσανατολίζοντας τον με διάφορες προφάσεις (έλεγχος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων ή οικιακών συσκευών), ώστε τα υπόλοιπα μέλη με γρήγορες και μεθοδευμένες κινήσεις να ερευνήσουν τους χώρους και να αφαιρέσουν κοσμήματα και χρηματικά ποσά.

Σε άλλες περιπτώσεις ακολουθούσαν ηλικιωμένους κατά την επιστροφή στις οικίες τους, προσεγγίζοντας τους με ανάλογο τρόπο δράσης.

Χαρακτηριστικό της πειθούς των προφάσεων που χρησιμοποιούσαν τα μέλη συνιστά το γεγονός ότι σε μία περίπτωση έπεισαν παθόντα να συγκεντρώσει ο ίδιος χρηματικά ποσά και κοσμήματα σε αλουμινόχαρτο, ώστε να τα “προστατεύσουν” από τις επικείμενες εργασίες και στη συνέχεια τα αφαιρούσαν.

Από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί -9- περιπτώσεις κλοπών σε Άλιμο, Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη και Βάρκιζα.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους κατασχέθηκε ρουχισμός που είχε χρησιμοποιηθεί κατά τη διάπραξη των αξιόποινων πράξεων, κοσμήματα, ρολόγια, κάμερες μαζί με καταγραφικό μηχάνημα, κάλυκας, σκευάσματα βελτίωσης αθλητικών επιδόσεων και το χρηματικό ποσό των -2.300- ευρώ».