«Σκεπτόμενοι την πιο βαθιά επίδραση που είχε η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή, δυτική και παγκόσμια Ιστορία, αυτή είναι αξιοσημείωτη, εν μέρει επειδή βρισκόταν στο σταυροδρόμι της Ανατολής, της Δύσης, του Βορρά και του Νότου, υπήρχε εμπόριο, ναυτιλία και ανταλλαγή ιδεών, όπως αυτή που γίνεται μεταξύ των αποφοίτων εδώ», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απευθυνόμενος σε περίπου 100 απόφοιτους του φετινού προγράμματος «Obama Foundation Leaders» σε συνάντηση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε μια μικρή συνομιλία με την αδελφή του Μάγια Σοετόρο, κατά την οποία έφερε στη μνήμη τα παιδικά του χρόνια, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως έχει ένα «πακέτο» με πολύ καλές αναμνήσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η απάντησή του σε ερώτηση για το ποια σούπερ δύναμη θα ήθελε να έχει: «Παλαιότερα έλεγα ότι ήθελα να μιλώ κάθε γλώσσα στον κόσμο, ακόμα και των εξωγήινων ή των δελφινιών.

Πλέον ήρθε το google translate να κάνει αυτή τη δουλειά, οπότε θα επέλεγα τη σούπερ δύναμη του να μπορείς να κοιμάσαι μόνο μία ώρα κάθε βράδυ.»

Η εκδήλωση διήρκεσε περίπου 75 λεπτά και τέσσερις απόφοιτοι του προγράμματος από τη Σλοβακία, τη Μαλαισία, τη Ζιμπάμπουε και τη Ναμίμπια συνομίλησαν με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, με τον κ. Ομπάμα να τους θέτει ερωτήματα για τα όσα αποκόμισαν συμμετέχοντας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, για τα όνειρά τους, για την έννοια της ενσωμάτωσης αποκλεισμένων από την κοινωνία ανθρώπων, αλλά και για το πώς ορίζουν την έννοια της ηγεσίας μέσα από τις προσωπικές τους αξίες.

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σχολίασε μεταξύ άλλων ότι «ανυπομονώ να σας δω να συνεχίζετε να αλλάζετε τον κόσμο».

Την εκδήλωση άνοιξε η Ελληνίδα συμμετέχουσα στο πρόγραμμα του 2023, Ελπίδα Κόκκοτα, ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Mexoxo».