Της ακυρώσεως το ανάγνωσμα στα νησιά μπορεί να είναι το επόμενο διάστημα στις κρατήσεις από ξένους τουρίστες στην Ελλάδα, μετά από την κήρυξη πτώχευσης για την FTI, έναν από τους 2-3 μεγαλύτερους τουριστικούς operators στην Ευρώπη. Η FTI μπήκε σε καθεστώς χρεωκοπίας, όπως έγινε γνωστό χθες, και καθώς διαχειρίζεται έναν αριθμό εκατοντάδων χιλιάδων κρατήσεων σε όλη την Ευρώπη, ήταν σαφές πως ένα μεγάλο ποσοστό τους θα έμπαινε σε καθεστώς ακύρωσης.

Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγάλους προορισμούς Γερμανών τουριστών το καλοκαίρι και η FTI είχε μεγάλο μέρος του operation της με κρατήσεις σε πολλά νησιά, κυρίως σε Κέρκυρα, Ρόδο, Κω, αλλά και στη Χαλκιδική.

Το σημερινό ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt αναφέρει ότι περίπου 220.000 κρατήσεις βρίσκονται «στον αέρα» μετά το «κανόνι» του τουριστικού κολοσσού, ο οποίος είχε ανακοινώσει μαζί με τη χρεωκοπία ότι οι κρατήσεις που είχαν αρχίσει να «τρέχουν», που ήταν σε εξέλιξη, θα ολοκληρώνονταν χωρίς πρόβλημα. Αυτές όμως που επρόκειτο να γίνουν, θα ακυρώνονταν.

Έτσι, εκτιμάται πως σε ένα καλοκαίρι όπου οι εκτιμήσεις έφερναν στην Ελλάδα πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες, αυτή η εξέλιξη φέρνει πρόβλημα σε επιχειρηματίες του κλάδου στα νησιά κατά βάση, που είχαν κρατήσει δωμάτια, είχαν ακυρώσει άλλες κρατήσεις, είχαν παραγγείλει απόθεμα σε είδη ανάγκης και προϊόντα για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.

Μεγάλο είναι το πλήγμα και στην Κρήτη, όπου ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων, κύριος Βαλτάκης έκανε λόγο για 80.000 ακυρώσεις κρατήσεων στο νησί.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα προαναφερθέντα νησιά αντιστοιχούν περίπου 160.000 από τις 220.000 κρατήσεις που οδεύουν προς ακύρωση, ενώ παράλληλα η FTI δεν έχει αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της από το 2023, συνεχίζει το ρεπορτάζ της Handelsblatt.

Πρόκειται για ένα ποσό που αγγίζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ και θα έπρεπε να αποδοθεί σε 300 ελληνικά ξενοδοχεία, κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη και η χρεωκοπία φέρνει την ανάγκη στους επιχειρηματίες να βρουν τρόπο να καλύψουν και αυτά τα χρωστούμενα, αλλά και τα έξοδα που έκαναν για τους τουρίστες που δεν ξέρει κανείς αν θα έρθουν τελικά.