Άλλοι την αποκαλούν ως Κονδύλι, άλλοι Άγιος Νικόλαος. Μικρή σημασία έχει. Δύο ονόματα για μία, ονειρικής ομορφιάς, παραλία του νομού Αργολίδας, την οποία όποιος έχει την τύχη να ανακαλύψει, μαγεύεται και τελικά πάντα σε εκείνη καταλήγει – θυμηθείτε το. Είναι ιδανική για μονοήμερη απόδραση αλλά και ολιγοήμερη.

παραλία

Πού βρίσκεται; Δέκα λεπτά από το Ναύπλιο, ακριβώς πριν από την Κάντια και λίγο μετά το Τολό – το πιάσατε το νόημα. Ούτε δύο ώρες από την Αθήνα, βιώνεις τη μαγεία εκείνου του ιδιαίτερου κομματιού της Πελοποννήσου. Της Αργολίδας.

Θυμίζει καρτ ποστάλ

Δέκα λεπτά, λοιπόν, μακριά από το πανέμορφο και γραφικό Ναύπλιο, υπάρχει μια παραλία που οι ντόπιοι θα σου αναφέρουν ως «Άγιο Νικόλαο», όμως στις ταμπέλες που θα πρέπει να ακολουθήσεις θα αναγράφεται ως «Κονδύλι». Μικρή σημασία έχει άλλωστε. Η θέα που θα συναντήσεις κατευθυνόμενος προς το Κονδύλι και πριν πάρεις την κατηφόρα για να την απολαύσεις, θυμίζει καρτ ποστάλ, αλλά και εικόνα που συναντάς κυρίως στις μαγευτικές ακτές των Επτανήσων. Σου φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά; Κι όμως, δεν…

παραλία

Τα νερά είναι διαυγή, καταγάλανα και πάντα ήρεμα, με ολόχρυση άμμο και γύρω της ένα κατάφυτο τοπίο να την καλύπτει. Αυτό είναι το Κονδύλι – μια παραλία όπως την ονειρεύτηκες.

Το Κονδύλι είναι ένα μέρος ιδανικό για διακοπές ζευγαριών, για εξορμήσεις με την οικογένεια -μιας και ενδείκνυται για μικρά παιδιά- αλλά για μεγάλες παρέες με διάθεση… αράγματος, ως και κατασκήνωσης. Η παραλία είναι πολλάκις βραβευμένη με γαλάζια σημαία – και όποτε δεν την είχε, ο λόγος ήταν η απουσία ναυαγοσωστών – με ευθύνη των τοπικών αρχόντων της περιοχής.

Το μικρότερο σημείο της είναι πλήρως οργανωμένο, με τρία ή τέσσερα (ανάλογα τη σεζόν) beach bars που δίνουν ρυθμό και να κρατούν τη νεολαία (και όχι μόνο) έως αργά τη νύχτα. Για όσους ζητούν ηρεμία, μπορούν να την απολαύσουν μακριά από τον πολύ κόσμο, σε διαφορετικό σημείο της παραλίας.

Παρθένα γη

Ξενοδοχεία και ταβέρνες δεν υπάρχουν εκεί – για τόσο… παρθένα γη μιλάμε. Ωστόσο αν πεινάσεις, είτε πίσω προς το Ναύπλιο είτε τρία διπλά δίπλα, στην παραλία της Κάντιας, θα βρεις γραφικά ταβερνάκια, μπαράκια και café, για να μη σου λείψει τίποτα στην εκδρομή σου. Τη θάλασσα, εξάλλου, είναι δεδομένο πως την έχεις απολαύσει. Πολλάκις.

παραλία

Αριστερά στην άκρη δεσπόζει το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και κάνει το τοπίο ακόμα πιο ειδυλλιακό και… με νησιώτικη αύρα – αν θες να πας εκεί, καλύτερα να κολυμπήσεις λίγο, πάντως.

Τα κρυστάλλινα, διάφανα νερά της, σε συνδυασμό με την άμμο αλλά και το κοκκινωπό βότσαλο στην άκρη της παραλίας, καθιστούν το Κονδύλι ειδυλλιακό, κυρίως το ηλιοβασίλεμα. Ο βυθός της θάλασσας είναι κυρίως πετρώδης αλλά σε κάποια σημεία στην αριστερή πλευρά και αμμώδης.

Πώς πας ως εκεί;

Απαραίτητες οδηγίες. Η πρόσβαση στο Κονδύλι γίνεται με ιδιωτικό μέσο. Αρχικά θα πρέπει να φύγεις από το Ναύπλιο με κατεύθυνση την Επίδαυρο και ένα μόλις χιλιόμετρο έξω από το Ναύπλιο θα συναντήσεις τον πρώτο μεγάλο κόμβο που έχει τρεις κατευθύνσεις (Τολό – Επίδαυρος – Αθήνα). Αφού προχωρήσεις στην κατεύθυνση προς το Τολό θα βρεθείς σε μία διχάλα μετά το χωριό Λευκάκια. Στα δεξιά είναι ο δρόμος προς το Τολό και αριστερά είναι ο δρόμος προς το Δρέπανο που πρέπει να ακολουθήσετε.

παραλία

Αφου φτάσεις στο Δρέπανο (ακριβώς στην κεντρική πλατεία) θα πρέπει να στρίψεις αριστερά με κατεύθυνση Βιβάρι – Κάντια – Ίρια. Πρέπει να συνεχίσεις για άλλα πέντε χιλιόμετρα περνώντας το Βιβάρι όπου κατά μήκος του και ανάμεσα στην παραλία και τον δρόμο υπάρχουν εκπληκτικές ψαροταβέρνες και να συνεχίσεις τον μικρό δρόμο με τις πολλές στροφές.

Σε ένα ανηφορικό σημείο όπου δεν φαίνεται πλέον η θάλασσα δίπλα σε κάποια μικρά σπίτια υπάρχει η ταμπέλα «Κονδύλι». Εδώ θα πρέπει να στρίψεις δεξιά και να προχωρήσεις με προσοχή αφού ο δρόμος είναι λίγο στενός, κατηφορικός και απότομος μέχρι να δείτε από ψηλά την παραλία Κονδύλι. Και καλή σου απόλαυση…

Και το ερώτημα είναι ένα: ακόμη εκεί είσαι;

παραλία

Α, μη το ξεχάσω. Είναι η αγαπημένη παραλία του βασιλιά του Κατάρ. Σοβαρά. Το επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι, ίσως και πάνω από μία φορά. Όταν δείτε τη θαλαμηγό AL MIRQAB στο Κονδύλι, θα νιώσεις κι εσύ… βασιλιάς. Το πλήρωμα της θαλαμηγού στήνει ομπρέλες σε κάποιο μη εύκολα προσβάσιμο σημείο για τον πολύ κόσμο έτσι ώστε να απολαύσουν τη μαγική θάλασσα του Κονδυλίου και οι υψηλοί καλεσμένοι της βασιλικής οικογένειας.