Όσο οι ειδικοί προειδοποιούν για την γρίπη και την έξαρση που αναμένεται, ο κορωνοϊός έχει επιστρέψει δριμύτερος με νέα υποπαραλλαγή, τη ΧΒΒ.1.5, η οποία είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες. Κι αν νομίζετε ότι την μπορεί να την έχουν εντοπίσει στην Κίνα, κάνετε μεγάλο λάθος, αφού έχει ανιχνευθεί σε 29 χώρες πλην αυτής.

Όπως ανέφερε η επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού, Μαρία Βαν Κερκχόβε, το νέο στέλεχος διαθέτει μεταλλάξεις που του επιτρέπουν να μολύνει γρήγορα και να πολλαπλασιάζεται.

«Ανησυχούμε για το πλεονέκτημα της στη μετάδοση. Ιδίως σε μερικές χώρες της Ευρώπης και στη Βόρεια Αμερική, κυρίως στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, η ΧΒΒ.1.5 έχει γρήγορα αντικαταστήσει άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούσαν», συμπληρώνοντας πως σύντομα ο ΠΟΥ θα δώσει μια αναλυτική αξιολόγηση.

Για την ώρα, οι εκτιμήσεις γύρω από τη ΧΒΒ.1.5 είναι πως οι μολύνσεις στις ΗΠΑ διπλασιάζονται κάθε περίπου δύο εβδομάδες, ενώ αναφορικά με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών υπολογίζουν ότι η υποπαραλλαγή ευθυνόταν για περίπου τέσσερις στις δέκα νέες λοιμώξεις από κορονοϊό στις ΗΠΑ στο τέλος Δεκεμβρίου, έναντι μόλις 4% στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ αύξηση παρουσιάζουν και οι εισαγωγές στα αμερικανικά νοσοκομεία των ασθενών με κορωνοϊό.

Διαβάστε ακόμη: Ο «καμουφλαρισμένος» τρόπος που δρούσε το κύκλωμα του Παντσέρι υπέρ του Μαρόκο – Μπλόκαραν 147 ευρωπαϊκές τροπολογίες

Παρόλο πάντως που είναι πιο μεταδοτική, παραμένει ασαφές κατά πόσο είναι και πιο επικίνδυνη. Αλλά όπως δήλωσε η επιδημιολόγος «δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις».

Γιατί όμως ο ΠΟΥ παρακολουθεί από κοντά την εξάπλωσή της; Γιατί τον τελευταίο μήνα υπήρξε μια αύξηση κατά 15% στους θανάτους από κορωνοϊό παγκοσμίως.

Όσον αφορά την Κίνα, η ΧΒΒ.1.5 δεν είναι η κυρίαρχη αυτή τη στιγμή, μιας και οι περισσότερες μολύνσεις προέρχονται από την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 της Όμικρον.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ΧΒΒ.1.5

Τα συμπτώματα δεν αλλάζουν, τουλάχιστον για όσες έχουμε βιώσει, σε καμία παραλλαγή του κορωνοϊού. Μπούκωμα, βήχας, πονόλαιμος είναι τα βασικά, ενώ οι περισσότεροι που το έχουν περάσει, το ένιωσαν σαν κρυολόγημα.

Πάντως, Βρετανοί επιστήμονες θεωρούν πιθανό πως η ΧΒΒ.1.5 θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα κορωνοϊού μέχρι τα τέλη του μήνα.